Zimní koláče aneb Jak zpracovat mražené ovoce

Máte na mrazáku zásoby ovoce ještě z léta? Upečte si lahodný borůvkový, rybízový nebo meruňkový koláč!

04. 03. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Máte v mrazáku plné krabičky mražených borůvek z prázdnin? Nebo jste sklidili větší úrodu meruněk a rybízu? Ovoce, které si v létě zamrazíte, v zimě jako když najdete. Hravě z něj totiž vykouzlíte nejeden chutný koláč.

(Ne)výhody čerstvého ovoce

Možná jste někde zaslechli, že čerstvé ovoce je daleko lepší a zdravější než mražené. Je tomu ale skutečně tak? Ovoce by mělo být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, jenže některé druhy rozhodně nejsou k dispozici celoročně. A ty, které jsou, mnohdy musejí urazit dlouhou cestu, než se dostanou na váš stůl.

Aby ovoce vydrželo převoz ze zemí původu, je sklízeno nezralé a doslova dozrává po cestě. Pokud se ale ovoce sklidí předčasně, dojde k narušení procesu tvorby vitaminů a dalších látek. Než se ovoce vůbec dostane do obchodu, stráví ještě přibližně 2–3 týdny ve skladu. A také chvíli trvá, než si daného kousku někdo všimne a koupí si jej. Sečteno a podtrženo – ovoce, které vidíte v supermarketu, mnohdy není tak „čerstvé“, jak se na první pohled může zdát.

Mražené ovoce je zdravější

Mražené ovoce mnohdy bývá opravdu zdravější. Vzpomeňte si třeba na borůvky nebo rybíz, které jste sbírali během léta. Takové ovoce se sklízí v době, kdy už je zralé a obsahuje důležité vitaminy a minerály, které tělo využije. Navíc plody hodíte do mrazáku prakticky hned po utržení. Pokud se tedy nerozhodnete si z nich udělat koláč nebo ovocné knedlíky.

Ovoce, které prakticky ihned zamrazíte, si zachová vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Mražené ovoce byste ale měli spotřebovat do 6 měsíců od chvíle, kdy jste je dali do mrazáku.

Mražené ovoce šetří vaši peněženku

Mražené ovoce je rozhodně levnější než to čerstvé. Pokud si rádi dopřáváte čerstvé jahody nebo borůvky, tak jistě víte, že malá vanička ovoce, které váží většinou sotva pár deka, vás (nejen) v zimě vyjde i na 70 Kč. Za stejnou nebo podobně vysokou cenu však koupíte i půl kila mražených lesních plodů. Mražené ovoce máte navíc prakticky stále k dispozici a nemusíte se bát, že vám do několika málo dní zplesniví.

Jak zpracovat mražené ovoce

Mražené ovoce můžete zpracovat hned na několik způsobů. Tím nejčastějším jsou ale koláče. Borůvkový koláč upečený uprostřed zimy nejenže pohladí chuťové pohárky, ale přinese s sebou i příjemný závan léta, na které se jistě nedočkavě těšíte. Mražené ovoce se také skvěle hodí například do smoothie nebo jen tak k řeckému jogurtu s müsli.

Recept na borůvkový koláč

  • 400 g mražených borůvek
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 280 ml polotučného mléka
  • špetka soli

Recept na drobenku

  • 80 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 100 g polohrubé mouky

Postup:

Nejprve si v míse smíchejte všechny suché ingredience. Poté přidejte olej, vejce a mléko. Těsto důkladně promíchejte a nalijte ho do vymazaného a vysypaného plechu (případně můžete plech vyložit pečicím papírem).

V menší misce smíchejte ingredience na drobenku a ručně propracujte. Na připravené těsto nasypte mražené borůvky, které následně zasypte drobenkou. Koláč pečte v troubě na 180 stupňů přibližně 30–35 minut a podávejte vychladlý a posypaný moučkovým cukrem.

Recept na meruňkový koláč

  • 300 g mražených meruněk
  • 320 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 60 g másla
  • 80 ml mléka
  • čerstvá citronová kůra
  • 250 g polotučného tvarohu
  • špetka soli

Postup:

Nejprve si dejte rozmrazit meruňky. V míse smíchejte mouku, 100 g krupicového cukru a sůl. Poté opatrně přidejte rozpuštěné máslo, mléko a 1 vejce. Vzniklé těsto by nemělo být příliš hutné ani řídké, proto mléko přilévejte po troškách a v případě potřeby jeho množství upravte. Na závěr do připraveného těsta přisypte čerstvou citronovou kůru.

V menší misce smíchejte tvaroh s 50 g krupicového cukru a přidejte vejce. Rozmrazené meruňky zbavte přebytečné vody a vrhněte se na vrstvení koláče. Připravte si plech, vyložte jej pečicím papírem a zalijte ho těstem na koláč. Poté přidejte tvarohovou vrstvu a na závěr meruňky. Koláč pečte na 180 stupňů přibližně 30–40 minut (dozlatova).

Recept na rybízový koláč

  • 250 g mraženého rybízu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 200 g krupicového cukru
  • 220 ml polotučného mléka
  • 60 ml řepkového oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka skořice

Recept na drobenku

  • 50 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru

Postup:

Ve větší míse smíchejte obě mouky s práškem do pečiva. Poté přidejte cukr, olej, mléko a vejce a vše důkladně promíchejte. V jiné misce si smíchejte všechny ingredience na drobenku.

Předehřejte troubu na 175 stupňů a připravte si plech. Ten můžete vymazat tukem a vysypat polohrubou moukou nebo jej vyložte pečicím papírem. Do plechu nalijte těsto, to zasypte rybízem a na závěr přidejte drobenku. Koláč pečte přibližně 30–35 minut. Vzhledem ke kyselosti rybízu můžete koláč po vychladnutí ještě posypat moučkovým cukrem.

Související články

Všechny články

Jak na nebeské domácí croissanty?

Láká vás omamná vůně čerstvě upečených croissantů? Nalaďte se na atmosféru francouzských pekáren a připravte toto kouzelné pečivo pro celou rodinu.

Lívance: Snídaně pro bohy

Kdo by nemiloval lehké a nadýchané lívance? Ať už vsadíte na tradiční české kynuté lívanečky nebo vyzkoušíte americkou klasiku, rozhodně s nimi nešlápnete vedle. A pozor, dokonce je můžete odít i do zdravějšího kabátku.

Raw kuličky aneb Vánoční cukroví trochu jinak

Chcete letos připravit o něco zdravější vánoční pohoštění? Rozmanitost chutí, barev a ingrediencí raw kuliček vás dostane!

Vanilkové rohlíčky: Recept na tradiční vánoční cukroví

Další článek