5 ultra zdravých receptů z červené řepy

Červená řepa je základním kamenem podzimní i zimní kuchyně – její benefity ale můžete využít během celého roku. Báječně chutná naslano i nasladko. A zatímco ve starověku lidé jedli pouze její mladé listy, my jsme se řepu naučili zužitkovat celou – v salátech, sendvičích, koláčích i polévkách.

03. 12. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Červená řepa se nám nechvalně vryla do paměti už v raném věku – sterilovanou řepu ze školní jídelny většina z nás nesnášela. Byla by ale věčná škoda, kdybyste na červenou řepu jako takovou zanevřeli úplně. Ukrývá v sobě totiž spoustu prospěšných látek. Co obsahuje červená řepa? Spoustu železa, křemíku, selenubetakarotenu. A co je nejdůležitější: po boku těch správných surovin je neuvěřitelně chutná.

Základní příprava

Červená řepa je v syrové podobě velmi tvrdá, vařením či pečením změkne. Potřebuje k tomu však notnou dávku času – malé řepy zpravidla kolem jedné hodiny, ty velké až hodiny tři. Když už řepu do kuchyně pustíte, vyplatí se vám tudíž připravit naráz více než jeden kousek. V lednici vám pak vařená nebo pečená vydrží klidně i týden.

Jak vařit červenou řepu?

Řepu stačí před vařením jen umýt a zbavit zbytků listů. Neloupejte ji ani z ní nevykrajujte „ošklivé“ části, během vaření by pak z bulvy zbytečně vytekla všechna šťáva. Očištěný kořen vložte do studené vody, osolte ji špetkou soli na tři prsty a nechte vařit do změknutí. Poté řepu sceďte, nechte zchladit ve studené vodě a ještě vlažnou oloupejte.

Jak péct červenou řepu?

Pečení červené řepy sice taky není otázkou pár minut, zabere vám ale krapet méně času než vaření. Řepu omyjte, vyskládejte do pekáče, zakápněte olivovým olejem a řádně osolte. Vložte ji do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte do změknutí. Opět ji nechte lehce vychladnout a poté oloupejte.

TIP: Chystáte nedělní pečeni? Zabalte řepu do alobalu, dejte ji na spodní rošt a pečte současně s masem. Ušetříte čas i energii.

Inspirujte se → S čím červenou řepu kombinovat?

Pečená či vařená červená řepa je vskutku univerzální surovinou a chutná báječně v nespočtu variací. Dokonalou kombinaci na talíři tvoří například v těchto podobách:

  • Ochucená čerstvými bylinkami, zakápnutá olivový olejem a zdobená balzamikovým octem, s rozdrobeným čerstvým kozím sýrem.
  • Po boku plísňových sýrů, zakápnutá olivovým olejem a zdobená vlašskými ořechy, se zakysanou smetanou a bylinkami.

Recepty z červené řepy

S řepou se dá v kuchyni kouzlit na desítky způsobů, kdyby vám však přece jen chyběla inspirace, máme pro vás 5 chutných nápadů, se kterými sklidíte u stolu pochvalu i prázdné talíře.

1. Carpaccio z červené řepy

Kdo by to byl řekl, že carpaccio jde udělat i bez hovězí svíčkové? To z červené řepy zastoupí skvěle jak slavnostní předkrm, tak i lehký oběd do práce.

Ingredience na 2 porce:

  • 2 středně velké červené řepy
  • 100 g kozího sýru
  • balzamikové glazé
  • olivový olej
  • hrst rukoly
  • sušený tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  • Uvařenou či upečenou řepu oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte na talíř.
  • Kozí sýr rozdrobte na plátky řepy, osolte, opepřete a dochuťte špetkou sušeného tymiánu.
  • Nakonec vše zakápněte olivovým olejem, balzamikovým glazé a ozdobte rukolou.

2. Chipsy z červené řepy

Koho by večer u televize nehonila mlsná? Bramborové chipsy nejsou jedinou laskominou k filmům. Připravte si doma lahodné lupínky z červené řepy. Večer je můžete mlsat zcela bez výčitek.

Ingredience:

  • 3 menší řepy
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl
  • balzamikový ocet (pokud máte rádi britskou klasiku v podobě octových chipsů)

Postup:

  • Syrovou řepu oloupejte a na mandolíně nebo struhadle nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  • Troubu rozpalte na 180 stupňů, plátky řepy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a případně zakápněte balzamikovým octem.
  • Pečte zhruba 25 minut, plátek po plátku otočte a pečte dalších 20 minut, dokud řepa nebude krásně křupavá.
  • Zeleninové chipsy nechte vychladnout na mřížce a podávejte.

TIP: Že jste spíše na sladké? Upečte si z červené řepy skvostné brownies. Recept najdete v našem výběru nejlepších brownies.

3. Polévka z červené řepy

Krémové zeleninové polévky jsou v podzimní kuchyni osvědčenou klasikou. Pokud patříte mezi milovníky té mrkvové, brokolicové nebo hráškové, pak by vám v repertoáru neměla chybět ani řepová verze. Je totiž jedním slovem dokonalá a dojem udělá i na svátečním stole.

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g červené řepy
  • 2 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • zakysaná smetana na ozdobu
  • sůl, pepř

Postup:

  • Červenou řepu i cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • V hrnci nechte zpěnit máslo, opečte na něm cibuli do sklovata a přidejte řepu.
  • Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit do změknutí.
  • Jakmile je řepa měkká, přilijte smetanu a směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  • Na závěr polévku dochuťte solí, pepřem a vinným octem.
  • Servírujte zdobené čerstvým tymiánem a lžící zakysané smetany.

4. Řepa po burgundsku

Vyzkoušejte výtečný hlavní chod, na kterém si bez nadsázky pochutnají i zarytí odpůrci této zeleniny. Skvělou přílohou k této vegetariánské verzi francouzské klasiky jsou šťouchané brambory nebo čerstvý chléb.

Ingredience na 4 porce:

  • 6 středně velkých kusů červené řepy
  • 5 menších šalotek
  • 3 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 300 ml červeného vína
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 150 g rajčatové passaty
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g žampionů
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  • Řepu, mrkev i šalotky oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.
  • Na olivovém oleji nechte zesklovatět šalotku s česnekem, po pár minutách přidejte mrkev, řepu a ještě krátce opékejte.
  • Směs zalijte vývarem, vínem, osolte a přidejte rozmarýn. Přiveďte k varu a nechte probublávat do změknutí.
  • Mezitím očistěte žampiony, větší kousky rozpulte, ty menší můžete nechat celé. Orestujte je na másle a dejte stranou.
  • Jakmile je řepa měkká, přidejte do směsi passatu, osolte a opepřete dle chuti. Nakonec přidejte žampiony a můžete podávat.

5. Slaný koláč s červenou řepou

Červená řepa a kozí sýr jsou dokonalou kombinací, kterou si zamilovali i vyhlášení šéfkuchaři. Vyzkoušejte tuhle dvojku v podobě slaného koláče. Jeho příprava je jednoduchá a chuť výtečná.

Ingredience:

  • 600 g vařené červené řepy
  • křehké těsto
  • 3 stroužky česneku
  • 3 šalotky
  • 2 vejce
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 100 g kozího sýra
  • 2 snítky rozmarýnu
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

  • Troubu předehřejte na 200 stupňů a koláčovou formu vymažte máslem.
  • Formu vyložte křehkým těstem, vyložte pečicím papírem a zatižte suchými fazolemi. Korpus dejte předpéct alespoň na 15 minut.
  • Mezitím si červenou řepu nakrájejte na zhruba 0,5 cm silné plátky, šalotku nakrájejte na půlměsíčky a nechte ji zkaramelizovat na pánvi.
  • Plátky řepy vyskládejte na předpečený korpus, v misce rozmíchejte smetanu s vejci, osolte a opepřete.
  • Navrch rozdrobte kozí sýr a vše posypte zkaramelizovanou šalotkou. Nakonec přidejte celé snítky rozmarýnu a koláč vložte do trouby.
  • Pečte zhruba 30 minut. Před podáváním jej zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem.

Tak co říkáte na tuhle podzimní krásku, která osvěží nejen váš organismus, ale i jídelníček? Mňam!

Chci si nakoupit

Související články

Všechny články

3 vegetariánská jídla, která musíte vyzkoušet

Ať už s vegetariánstvím teprve začínáte, nebo maso nejíte už několik měsíců či let, inspirace na vegetariánská jídla se hodí vždycky. Připomeňte si, co by v jídle pro vegetariány nemělo chybět a která jsou ta nejlepší. Uvidíte, že budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům.

Tofu 4× jinak aneb Odlehčete svému masovému jídelníčku

Přemýšlíte nad tím, jak odlehčit svému jídelníčku od masa? Vyzkoušejte naše recepty s tofu, které vás zasytí, dodá tělu potřebné živiny a navíc báječně chutná.

Tradiční chody jako bezmasá jídla. Jak na vegetariánskou svíčkovou nebo “kuře” na paprice?

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

Tofu aneb Surovina, kterou ocení nejen vegetariáni

Byť se někomu může zdát, že tofu je trochu nuda, za mě má naopak skvělý potenciál k experimentování. Bílé tofu je chuťově velmi jemné a skvěle se přizpůsobí chuti ostatních surovin. Od polévek, přes pomazánky a hlavní jídla až k veganským dezertům, tofu můžete využít téměř kdekoliv. A v tom spočívá jeho velké kouzlo!

Další článek