Zeleninové kari, které si zamilujete

Kari je skvělé a rychlé jídlo plné na chuť bohatých ingrediencí. Navíc má velice nízký obsah kalorií a tuků, zato spoustu bílkovin a dalších důležitých živin. Sečteno a podtrženo: zeleninové kari je vyvážené jídlo, které hravě připravíte i po tom nejnáročnějším dni.

09. 09. 2024

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Do zeleninového kari můžete přidat prakticky jakoukoliv zeleninu a luštěniny. Květák, lilek, dýni, cizrnu, červenou čočku nebo třeba mungo fazole. Důležité je přidávat ingredience do hrnce postupně tak, aby ve výsledku byly uvařené dokřupava.

TIP: Přepadla vás chuť na kari? Dopřejte si indické jídlo snadno a rychle z foodora.

Triky pro kari plné vůní a chutí

  • Tajemství úžasných kari jídel spočívá v kombinaci spousty aromatických ingrediencí, jako je cibule, zázvor nebo třeba česnek. 
  • Do kari používejte plnotučné kokosové mléko.
  • Na závěr do jídla přidejte kapku rýžového octa, jeho kyselost vyzdvihne všechny chutě kari. 
  • Kari můžete podávat tradičně s rýží basmati, naan plackami nebo také s quinoou. 
  • Cibule tvoří základ většiny kari směsí. Krájejte ji vždy nadrobno, díky tomu bude mít jídlo ve výsledku tu správnou konzistenci. 
  • Nebojte se koření. Přestože se vám může zdát, že je ho v receptu uvedeno příliš mnoho, dodržujte postup. Ve finále se aroma veškerého exotického koření dokonale skloubí.

Domácí kari pasta

Jak připravit domácí kari pastu?

Kari pastu dnes sice pořídíte téměř v každém obchodě s asijskými specialitami (i na foodora), její příprava je ale jednoduchá a hravě ji zvládnete i sami doma.
Stačí jen nakrájet potřebné ingredience a postupně je jednu po druhé včetně koření orestovat na pánvi, aby se z nich uvolnilo ještě více aroma. Nakonec vše rozmixujte do hladké pasty.

  • Červená kari pasta

Je nejpálivější ze všech. Obsahuje červené chilli papričky, šalotku, česnek, galangal, mletý kmín, citronovou trávu a mletý koriandr.

  • Zelená kari pasta

Je už o něco méně pálivá. Patří do ní zelené chilli papričky, šalotka, česnek, zázvor, čerstvý koriandr, citronová tráva, limetka a mletý koriandr.

  • Žlutá kari pasta

Je lehce pálivá a za svou svěží barvu vděčí žlutým chilli papričkám a kurkumě. Dále v ní nesmí chybět cibule, česnek, citronová tráva, galangal, čerstvý koriandr, muškátový květ a skořice.

  • Panang kari pasta

Obsahuje sušené chilli papričky, galangal, zázvor, citronovou trávu, kafírové listy, limetkovou kůru, mletý koriandr a mletý kmín.

  • Massaman kari pasta

Má prakticky stejné složení jako ta žlutá, jen v ní není ani špetka kurkumy.

Vegetariánské kari

Květákové kari s cizrnou

Tohle veganské kari je nízkokalorické, nadmíru chutné a díky jemně kořeněné chuti je to báječné jídlo pro celou rodinu. Zdaleka nejlepší je na něm ale to, že květák můžete nahradit brokolicí, dýní nebo jakoukoliv jinou zeleninou, kterou máte zrovna v lednici.

Recept na květákové kari:

  • 1 menší květák
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm kořene zázvoru
  • hrst čerstvého koriandru
  • 3 větší brambory nebo batáty
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžíce kari koření
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1½ lžičky mletého koriandru
  • 1½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • limetka k servírování
  • ghí nebo rostlinný olej
  • sůl a pepř
  • 2 hrnky rýže basmati

Postup:

  • Cibuli s česnekem nasekejte nadrobno a zázvor nastrouhejte najemno.
    Na větší kousky pak nakrájejte květák, oloupané brambory, batáty nebo jinou zeleninu, kterou chcete do kari přidat.
  • Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte ghí nebo rostlinný olej a zhruba 5 minut na něm restujte cibuli do sklovata. Poté přidejte česnek se zázvorem a opět krátce restujte.
  • Do hrnce pak přihoďte ještě nakrájený květák a další zeleninu, přidejte kari pastu, kari koření, kurkumu, mletý koriandr a kmín. 
  • Dochuťte solí a pepřem a koření spolu se zeleninou za stálého míchání opékejte dalších 5 minut, dokud nebudou všechny ingredience hezky obaleny v kari pastě. Dejte pozor, aby se vám koření nepřipálilo, jídlo by pak bylo nahořklé. 
  • Posléze do hrnce přidejte konzervovaná rajčata, cizrnu a kokosové mléko. Pomalu přiveďte k varu a vzápětí snižte plamen na minimum. 
  • Hrnec přiklopte a směs nechte vařit 20 minut, dokud květák a brambory nezměknou. Čas od času ji promíchejte a mezitím dejte vařit rýži basmati.
  • Kari servírujte s rýží, zdobené čerstvým koriandrem a plátkem limetky na zakápnutí.

Chybí mi ingredience

Nakoupím si

TIP: Jak uvařit dokonalou rýži snadno a rychle zjistíte v tomto článku.

Přejeme dobrou chuť!

Související články

Všechny články

Bezmasá jídla aneb Nezapomenutelné české klasiky, které nezklamou

Vegetariáni a vegani to ještě před pár lety v Česku neměli vůbec jednoduché. Díky globalizaci, která se nevyhnula ani gastronomii, si ale teď už mohou poměrně dobře vybírat, a to nejen z nových vegetariánských pokrmů, ale i z české klasiky. Co si dát z české kuchyně za bezmasé pokrmy?

Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Tradiční chody jako bezmasá jídla. Jak na vegetariánskou svíčkovou nebo “kuře” na paprice?

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

Další článek