Zdravý jídelníček na celý den

Nový rok a vlastně celý leden je tradičně spojen s předsevzetími. Jaká jste si dali pro rok 2022 vy? Častěji sportovat, zdravěji se stravovat, více o sebe pečovat, méně se stresovat,.. ať je to cokoliv, držím vám palce, ať svého vysněného cíle dosáhnete.

18. 01. 2022

Alice
Karmašová
-
AlishaEasyCooking

Jmenuji se Alice, ale většina lidí mě neosloví jinak než Alisha. Mé motto zní: S Alishou v kuchyni, aneb zdravější vaření s radostí a bez stresu. Lidé mě mohou znát například z televize ze Snídaně…

O autorovi

Vše vlastně začíná i končí u jídla. Když se rozhodnete více sportovat, ale nepřizpůsobíte tomu svůj jídelníček, nemusí se vám vytvořit svalová hmota. Pokud se rozhodnete hubnout a přestanete jíst, začne vám být špatně a bude to mít negativní dopad nejen na vaší fyzičku, ale ovlivní vás to i po psychické stránce. Proto základem jakéhokoliv předsevzetí je KVALITNÍ STRAVA. Spousta lidí si myslí, že když se člověk zdravěji stravuje, tak to není chuťově dobré, ale opak je pravdou. Tak si pojďte se mnou zkusit můj rychlý a zdravější jídelníček na jeden den.

SNÍDANĚ

Snídaně je základ dne a tak by měla být opravdu vydatná, aby vás posilnila na celý den a dodala vám potřebnou energii. Za mě je ideální kombinací vajíčko, avokádo a sklenka čerstvého džusu.

ZAPEČENÉ AVOKÁDOVÉ PLÁTKY

🍽  Počet porcí:  2-3 porce

⏰Doba přípravy: příprava 5 minut/ 15-20 minut pečení 220°C

Zapečené avokádo

Ingredience:

  • 3-4 vajíčka M/L
  • 1 avokádo (nemusí být zcela zralé
  • 4 plátky šunky od kosti
  • 8 cherry rajčátek
  • Hrst strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce kapar (můžete vynechat)

Krok č.1: Necháme si předehřát troubu na 220°C a mezitím si všechny ingredience nakrájíme na plátky.

Krok č.2: Do zapékající misky (pokud ji nemáte nepřilnavou, tak vytřete dno máslem) skládáme postupně plátek avokáda, šunku, rajčátka a opakujeme dokola. Pokud nám zbydou ingredience, tak je můžeme nakrájet na kousky a vysypat s nimi mezery.

Krok č.3: Nyní si důkladně rozšleháme vajíčka a vyloženou zapékací misku vajíčky zalijeme. Povrch posypeme pepřem, kaparami a nastrouhaným parmezánem (není nutno solit, protože parmezán je sám o sobě dost slaný).

Krok č.4: Nyní dáme zapékat na cca 15-20 minut na 220°C a na posledních 5 minut zapneme gril, aby se nám sýr na povrchu krásně zapekl.

Dostali jste chuť na zapečené avokádové plátky?

Nakupte si ingredience

OBĚD

Ruku na srdce – kolik z nás nestíhá v práci obědvat vůbec nebo to řeší fast foodem za volantem? Já si v poslední době velice oblíbila dělat OBĚDOVÁ SMOOTHIE, která mě nejen zasytí, ale dodají i potřebné vitamíny, vlákninu a hlavně je můžu vypít za volantem nebo na jednání u klienta – prostě kdekoliv a kdykoliv.

MANGOVÉ SMOOTHIE S VLOČKAMI

🍽  Počet porcí:  1 porce

⏰Doba přípravy: přes noc namočení/příprava 5 minut

Smoothie obědové

Ingredience:

  • 1/2 zralého manga
  • 1 banán
  • 1 neslazený jogurt
  • 5 lžic ovesných vloček (namočených přes noc ve vodě/mléce)
  • 1 hrnek džusu (pomeranč, mango...)

Krok č.1: Pokud nemáte výkonný mixér, tak můžete vločky přes noc namočit do mléka, aby se rozmočily a lépe se mixovaly.

Krok č.2: Vše rozmixujeme, nalijeme do uzavíratelné sklenice a můžeme vyrazit do práce.

Chybí vám ingredience na smoothie?

Nakupte si

VEČEŘE

Člověk by neměl zapomínat ani na večeři, obzvláště pokud nestíháte oběd. Tento můj tip na večeři je velice rychlý a potěší i vegetariány.

RYCHLÉ TĚSTOVINY SE ZELENINOU

🍽  Počet porcí:  2 porce

⏰Doba přípravy: 15minut

Ingredience:

  • 250g čerstvých těstovin
  • ½ sklenky bazalkového pesta
  • 1 červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 1/2 cukety
  • 3 stroužky česneku
  • Hrst rukoly
  • Koření: sůl, pepř, sušené bylinky (tymián, oregáno....)

Krok č.1: Nejprve si nakrájíme zeleninu (jelikož máme tagliatelle, tak zeleninu krájím na proužky, když mám například farfalle, tak zeleninu krájím na větší kostky).

Krok č.2: Na pánev (nejraději používám wok, protože v něm vždy vše pěkně smíchám a nic mi nikam nevypadává) naliji olivový olej a nejprve cca 3 minuty restuji cibulku, posléze k ní přidám česnek, restuji minutku a postupně přidám i cuketu a papriku.

Krok č.3: Nyní si dáme ohřát vodu na těstoviny a uvaříme je podle návodu.

Krok č.4: Zeleninovou směs okořeníme solí, pepřem a tymiánem a necháme vše ještě smažit na pánvi. Pozor na sůl – nesolte moc, budeme do těstovin ještě přidávat pesto a parmezán a tyto přísady jsou dost slané.

Krok č.5: Z uvařených těstovin sliju vodu a přidám k nim pesto. Některá pesta bývají hodně hustá, tak se nebojte k těstovinám ještě kápnout trochu olivového oleje.

Krok č.6: V pánvi smíchám společně zeleninovou směs s těstovinami. Těsně před podáváním natrháme hrst rukoly na menší kousky a promícháme ji s těstovinami (opravdu ji přidávejte těsně před podáváním, aby vám v jídle vlivem tepla „nezvadla“).

Dobrou chuť

Připravte si rychlé těstoviny se zeleninou

Nakupte si vše potřebné

Související články

Všechny články

Recept na spokojené dětství? Upečte domácí Míša řezy!

Míša řezy snadno a rychle. I ve zdravějším kabátku.

Rybí omáčka – seznamte se s asijským zázrakem

Zatímco sójovou omáčku zná téměř každý, s rybí omáčkou se málokdo z nás setkal. Je to přitom zázračná přísada do všech možných jídel a to nejen do těch asijských.

Koprová omáčka 3× jinak

Milujete tradiční českou koprovku? Pak z následujících třech receptů budete naprosto unešení. PS: Máme pro vás i veganskou variantu téhle delikátní pochoutky.

Oslňte vlastnoručně připravenými burgery s domácími brioškami

Chystáte party a chcete zaujmout? Naučím vás základní recept na burgery i s domácími brioškami, se kterými sklidíte zaručeně úspěch.

Další článek