Zdravé mlsání

Dopřejte si potěšení ze sladkých dobrot, aniž byste se museli bát nechtěných kil navíc. Jde to i bez výčitek.

02. 11. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Chuť na sladké přijde jednou za čas na každého z nás. Podstatné ale je přemýšlet nad tím, co jíte. Cukry a tučné ingredience totiž nemusejí být nutně vaším nepřítelem. Důležitá je rozmanitost, kvalita surovin a také zážitek, který vám jídlo přináší. Tak si připravte dezert dle vlastního přání, využijte kvalitních sladidel a sezónního ovoce a užijte si momentu prvního sousta. A pak i těch dalších!

zdravá strava

Cukr, med nebo javorový sirup

Sladké dezerty se jen málokdy obejdou bez přidaného sladidla. Řada lidí místo po cukru sáhne raději po umělém sladidlu, což je v mnoha případech naprosto zbytečné. Zaměřte se spíše na množství, které do dezertu dáváte, a pokud chcete zvolit zdravější variantu, zkuste klasický med nebo javorový sirup. Existuje mnoho dalších přírodních sirupů, nicméně je třeba se zaměřit na jejich složení, resp. na poměr obsažené glukózy a fruktózy, přičemž fruktóza by měla zaujímat co nejmenší procento.

Mám na něco chuť

Kromě sladidla jsou samozřejmě podstatné i další suroviny. Někdo rád vynechá lepek, jiný neholduje mléčným produktům. Každá ingredience ale v určité míře přináší i své klady, a pokud tedy nemáte alergii nebo vám některé potraviny vyloženě nezpůsobují zdravotní potíže, nemusíte se nijak zásadně omezovat. Tak jdeme péct!

Famózní mandlový koláč bez lepku

Tento zdravý koláč učaruje každému. Je jednoduchý a jeho jemná mandlová chuť vás prostě dostane. Mandlová mouka neobsahuje lepek a koláč je tak vhodný nejen pro strávníky s bezlepkovou dietou, ale pro všechny, kteří se po klasické mouce cítí takzvaně nafouklí. Mandlová mouka navíc obsahuje mnoho látek, které v obilné mouce nenajdete, a není tak zcela od věci sem tam sáhnout i po této, ořechové variantě.

mandlový koláč

Tip: Připravte své rodině či přátelům zdravý dezert. Nakupte kvalitní ingredience na Dáme jídlo a pusťte se do práce.

Recept na mandlový koláč

  • 170 g mandlové mouky
  • 70 g javorového sirupu
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 10 g másla na vymazání formy a polenta na vysypání
  • 50 g loupaných a na plátky nakrájených mandlí k posypání
Mandle obsahují mangan, který je důležitý pro správný vývoj a kvalitu kostí a taktéž regulaci krevního tlaku

Postup

  • Oddělte žloutky od bílků. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s vnitřkem vanilkového lusku a javorovým sirupem do krásně hladké pěny.
  • Ve druhé misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi postupně přidávejte mandlovou mouku a následně přisypte kypřicí prášek.
  • Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh.
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, posypte ho mandlemi a v troubě vyhřáté na 170 °C pečte zhruba 30 minut.
  • Po vychladnutí můžete koláč podávat například se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Pečte zdravě

NAKUPUJI

Arašídové sušenky na snídani i ke svačině

Co vše potřebujete k vyvážené snídani? V těchto geniálních sušenkách najdete ovoce, vločky i svou zaslouženou dávku oříšků. Dejte si je s jogurtem, s nakrájeným čerstvým ovocem nebo jen tak. Vždycky jsou skvělé.

Recept na arašídové sušenky

  • 120 g arašídového másla
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 banány
  • 50 g nesolených, nepražených drcených pistácií nebo oříšků kešu
  • 100 g najemno nastrouhaných jablek
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička medu

Postup

  • Banány dejte do misky, rozmačkejte je vidličkou a následně promíchejte s ostatními ingrediencemi.
  • Troubu si dejte předehřát na 170 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Na něj lžícemi tvarujte sušenky o tloušťce zhruba 1 cm.
  • Pečte asi 20 minut a před podáváním nechte vychladnout.

Jogurtové řezy s kakaem a láskou

Jogurtové řezy jsou další ostřílenou klasikou. Jogurt dodává tvarohu lehkost a svěžest a s trochou vysokoprocentní hořké čokolády na polití dosáhnete neodolatelné chuti.

Recept na jogurtové řezy

  • 150 g bílého jogurtu
  • 120 g sýru typu žervé
  • 4 vejce
  • 20 g holandského kakaa
  • 120 g plnotučného tvarohu
  • javorový sirup dle chuti
  • trocha strouhané kůry z bio citronu
  • 150 g rozpuštěné hořké čokolády na dozdobení

Postup

  • Nejprve oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se žervé, přidejte kakao a doslaďte dle vlastní chuti.
  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po malých částech opatrně vpracujte do žloutkové směsi.
  • Vzniklé těsto vylijte do výšky zhruba 1 cm na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 10 minut.
  • Během pečení si připravte krém. Vyšlehejte tvaroh s jogurtem a opět doslaďte dle libosti.
  • Můžete přidat trochu kůry z bio citronu.
  • Po upečení nechte korpus vychladnout, následně jej podélně rozpulte a promažte jogurtovotvarohovým krémem.
  • Pro dozdobení lze polít rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Ta nejkvalitnější sladidla

OBJEDNÁVÁM

Tvarohový koláč bez výčitek

Další varianta zdravého koláče je tentokrát zcela bez mouky. V tomto receptu hraje velkou roli zvolené ovoce, nicméně vždy je ideální sáhnout po tom sezónním.

tvarohový koláč

Recept na tvarohový koláč

  • 4 vejce
  • 450 g sezónního ovoce dle vlastního výběru
  • 1 banán
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 1 uvařený vanilkový puding
  • lžíce medu
  • 250 g bílého jogurtu
Kůru vždy berte z citronů z bio pěstitelství, tedy z takových, kde se ovoce nepostřikuje pesticidy

Postup

Vejce smíchejte s tvarohem, medem a rozmačkaným banánem. Do této směsi postupně přimíchejte všechny ostatní suroviny a vypracované těsto následně nalijte do dortové formy. Můžete ho poklást ovocem ještě před pečením, nebo jím koláč ozdobit až následně a servírovat ho tak čerstvé.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Po upečení nechte vychladnout, vyndejte z dortové formy pokud jste ovoce nepřidali již za před pečením, dozdobte.

Tip: Slupli byste něco dobrého zdravého, ale nemáte energii na přípravu? Objednejte si dezert z restaurací Dáme jídlo.

Bezchybný banánový chlebíček

A nakonec jedna klasika, která nikdy nezklame. Banánový chlebíček lze připravit různými způsoby, a když si dáte záležet na výběru ingrediencí, dosáhnete chuťově i výživově vyváženého dezertu.

banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček

  • 250 g oloupaných banánů
  • 120 g jablečného pyré
  • 1 vejce
  • 120 g čokoládové ovesné mouky
  • 20 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 20 g holandského kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g hořké čokolády

Postup

  • Banány vložte do misky a rozmačkejte je vidličkou.
  • Zvlášť smíchejte všechny mokré a všechny suché ingredience a následně je společně velmi důkladně promíchejte.
  • Přisypte nasekanou čokoládu a vzniklé těsto nalijte do menší hranaté formy vyložené pečicím papírem.
  • V troubě vyhřáté na 180 °C pečte zhruba 30 minut.
  • Po půl hodině otestujte chlebíček špejlí, zda se těsto vevnitř již nelepí.
  • Pokud ne, nechte vychladnout a můžete servírovat.

Související články

Všechny články

Velký článek o pivu aneb Poznejte tajemství zlatavého národního pokladu

Pokud něco charakterizuje horké slunečné dny, pak je to orosený půlllitr pořádně vychlazeného piva. Pojďte se spolu s námi podívat na jednotlivé druhy piva, jejich složení a stupňovitost.

Jak se vyznat v moři rostlinných tuků

Tuky jsou nepostradatelnou součástí naší stravy. Ačkoli je mnoho lidí považuje za vesměs nezdravé, bez tuků by naše tělo nemohlo fungovat. Které rostlinné tuky vám přinesou nejvíce zdravotních benefitů?

Domácí jerky aneb Jak na sušení masa?

Jerky neboli sušené maso se báječně hodí jako svačina i pohoštění k pivu. Příprava této pochoutky doma přitom není žádná věda. Stačí vám jen maso, ocet, trocha koření a horký vzduch.

Ledové osvěžení aneb Costa Coffee vás postaví na nohy

Byl první červnový týden a venku už to vypadalo, že se blíží léto. Konečně! Na dny plné slunce jsem se těšila jako malá holka. Ale zákon schválnosti známe všichni, že? V ten samý týden se na mě začala valit práce ze všech stran, byla jsem ve stresu a bylo mi vedro. Klasika, člověk se těší a pak nadává. Typická já.

Další článek