Chuť na sladké přijde jednou za čas na každého z nás. Podstatné ale je přemýšlet nad tím, co jíte. Cukry a tučné ingredience totiž nemusejí být nutně vaším nepřítelem. Důležitá je rozmanitost, kvalita surovin a také zážitek, který vám jídlo přináší. Tak si připravte dezert dle vlastního přání, využijte kvalitních sladidel a sezónního ovoce a užijte si momentu prvního sousta. A pak i těch dalších!
Cukr, med nebo javorový sirup
Sladké dezerty se jen málokdy obejdou bez přidaného sladidla. Řada lidí místo po cukru sáhne raději po umělém sladidlu, což je v mnoha případech naprosto zbytečné. Zaměřte se spíše na množství, které do dezertu dáváte, a pokud chcete zvolit zdravější variantu, zkuste klasický med nebo javorový sirup. Existuje mnoho dalších přírodních sirupů, nicméně je třeba se zaměřit na jejich složení, resp. na poměr obsažené glukózy a fruktózy, přičemž fruktóza by měla zaujímat co nejmenší procento.
Kromě sladidla jsou samozřejmě podstatné i další suroviny. Někdo rád vynechá lepek, jiný neholduje mléčným produktům. Každá ingredience ale v určité míře přináší i své klady, a pokud tedy nemáte alergii nebo vám některé potraviny vyloženě nezpůsobují zdravotní potíže, nemusíte se nijak zásadně omezovat. Tak jdeme péct!
Famózní mandlový koláč bez lepku
Tento zdravý koláč učaruje každému. Je jednoduchý a jeho jemná mandlová chuť vás prostě dostane. Mandlová mouka neobsahuje lepek a koláč je tak vhodný nejen pro strávníky s bezlepkovou dietou, ale pro všechny, kteří se po klasické mouce cítí takzvaně nafouklí. Mandlová mouka navíc obsahuje mnoho látek, které v obilné mouce nenajdete, a není tak zcela od věci sem tam sáhnout i po této, ořechové variantě.