Zdravá večeře? Připravte zeleninové bramboráky!

Bramboráky se zeleninou jsou jednoduché na přípravu a báječně v nich zužitkujete zbytky zeleniny. Batáty, cukety, dýně nebo mrkev nabízejí desítky způsobů, jak tuto českou klasiku obměnit, zpestřit a zároveň odlehčit. Pokud je chcete připravit ještě ve zdravější podobě, nesmažte je na pánvi, ale upečte bramboráky v troubě. Jak na to?

30. 11. 2022

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Jak na zdravé bramboráky

Tradiční české bramboráky jsou sice křupavé a chutné, nicméně nejsou úplně zdravým a vyváženým jídlem. Obzvlášť pokud jsou smažené na oleji a plné uzeného masa. Pokud si tedy hlídáte štíhlou linii, vyzkoušejte recept na zdravé bramboráky. Ty jsou tvořeny primárně z brambor a další zeleniny a místo smažení je čeká delší pečení v troubě. Jako přílohu pak můžete zvolit lehký zeleninový salátek.

Bramboráky v troubě - recept

  • 1,5 kg brambor
  • 3 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 250 g kvalitní vepřové šunky
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej (na vymazání plechu)

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 190 °C.
  2. Připravte si větší mísu. Do ní nahrubo nastrouhejte brambory.
  3. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, hrubou mouku, vejce a na kostičky nakrájenou šunku vše důkladně promíchejte. Bramboráky nezapomeňte ochutit solí a pepřem.
  4. Větší pekáček vymažte olejem a poté do něj nalijte bramborákové těsto. Pečte alespoň 40 minut.
  5. Hotový velký bramborák nakrájejte na větší kostky a podávejte.

Jak dochutit dochutit zeleninové bramboráky?

Vsaďte na čerstvé a sezónní bylinky. Na jaře bramboráky báječně doladí medvědí česnek, v létě zase petrželka, oregano, libeček i celerová nať. Na podzim a v zimě pak použijte bylinky sušené. Bramboráky pak podávejte s dipem ze zakysané smetany se špetkou soli, pepře, kapkou olivového oleje a hrstí nasekaných bylinek.

Nebojte se do směsi přidat stroužek česneku navíc nebo větší množství bylinek.

Vyvážený poměr zeleniny a brambor

Základem těchto bramboráků jsou v každém případě brambory, ideální je, aby třetinu směsi tvořila zelenina a zbývající dvě brambory. Zeleninu však do těsta strouhejte vždy nahrubo. Díky domu budou bramboráky krásně křupavé. Jednou z velmi originálních variant zdravých bramboráku jsou ty s mrkví. Mají krásně zlatavou barvu, jsou úžasně křupavé a neuvěřitelně dobré. Podávejte je posypané jarní cibulkou a bylinkovým dipem z jogurtu nebo zakysané smetany.

Tyhle bramboráčky ale udělají parádu nejen jako skromná večeře, ale můežete je servírovat jako přílohu k masu nebo pohoštění pro přátele.

Další skvělou možností jsou batátové bramboráky. Batáty mají nejen skvělou chuť, ale také až o polovinu vyšší nutriční hodnotu než brambory. Kromě škrobu totiž obsahují také vysoké množství vlákniny a vitamínů A, C a B6. Pokud tak potřebujete nabrat svalovou hmotu, nebo jen dbáte o vyvážený jídelníček, pak jsou pro vás to pravé. Bramboráky s batáty podávejte s čerstvým zeleninovým salátem a jogurtovým dipem s bylinkami.

zeleninové bramboráky

Bramboráky s mrkví - recept

  • 6 brambor
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 2 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • hrst hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory a mrkev nastrouhejte nahrubo, nechte chvíli odstát a poté slijte přebytečnou vodu.
  2. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku, petrželku a osolte a opepřete.
  3. Promíchejte a přidejte vejce. Postupně přisypávejte mouku a promíchávejte, dokud nezískáte kompaktní těsto.
  4. Na pánvi si rozpalte olej, lžící tvarujte bramboráky a smažte z obou stran.
  5. Hotové bramboráky nechte okapat na ubrousku. 

cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky - recept

  • 250 g brambor nastrouhaných najemno
  • 250 g cukety nastrouhané najemno
  • 4 a ½ lžíce ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nastrouhané brambory a cuketu smícháme v míse, přidejte vločky a nechte chvíli odstát, aby vločky nasákly tekutinu.
  2. Pak smíchejte s ostatními surovinami v těsto.
  3. Na pánvi rozehřejte olej, tvarujte bramboráky a smažte z obou stran dokřupava.

batátové bramboráky

Batátové bramboráky - recept

  • 500 g brambor
  • 300 g batátů
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • malá hrst čerstvé petržele
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Batáty nastrouhejte nahrubo a brambory najemno.
  2. Promíchejte se všemi ingrediencemi kromě mouky, kterou přidáváme až nakonec.
  3. Na pánvi rozpalte olej a osmažte první zkušební bramborák. Pokud se rozpadá, přidejte ještě trochu mouky.
  4. Hotové placky nechte osušit od přebytečného oleje na ubrousku. 

Máte radši klasické české bramboráky, nebo holdujete zdravějším alternativám? Pokud byste si chtěli připravit bramborák na klasický způsob, mrkněte do jednoho z našich starších článků zde na blogu.

Související články

Všechny články

Jak upéct kváskový chléb aneb Odhalte tajemství křupavého bochníku

Upéct kváskový chléb je tak trochu umění. Tajemství totiž tkví především ve správném zadělání kvásku. Že nevíte, jak na to? Poradíme vám!

Brambory: Lahodný zázrak kuchyně, jehož využití nezná hranic

Brambory jsou pro někoho nudnou přílohou, jiný je dokáže využít pro recepty na celý týden. Do kterého týmu patříte vy?

Rýže od A do Z

Není rýže jako rýže. Zatímco italské rizoto a španělská paella se neobejdou bez kulatozrnné rýže, indické a thajské kuchyni zase vévodí ta jasmínová a basmati. Přečtěte si, čím se mezi sebou jednotlivé druhy liší a naučte se je správně připravovat. 

Plněné bramborové knedlíky na sladko i na slano

Ať už s ovocem, tofu, nebo uzeným, plněné bramborové knedlíky patří mezi oblíbená jídla většiny Čechů. Čím vším můžete tyto chutné kuličky naplnit a ve kterých světových kuchyních lze najít jejich obdobu?

Další článek