Dopřejte si porci zdraví. Objevte 7 českých superpotravin

Se superpotravinami se v posledních letech roztrhl pytel. Řeč je však většinou o surovinách z exotických zemí a to je obrovská škoda. V naší české kotlině totiž o potraviny nabité vitamíny rozhodně není nouze. Přečtěte si, které blahodárné bobule, semínka a další plodiny nám rostou skoro pod nosem. 

27. 11. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Camu camu, chlorela, spirulina, goji, acai nebo avokádo. Tyhle cizokrajné suroviny do naší kuchyně putují většinou přes půlku zeměkoule. Odborníci na zdravou výživu se přitom shodují, že lokální potraviny jsou pro naše tělo mnohem prospěšnější než ty exotické. Dozrávají totiž přirozeně. O důvod více, proč v obchodě raději sáhnout po českých potravinách než po těch exotických. 

Rakytník

Jedna jediná bobulka rakytníku obsahuje rovnou celou doporučenou denní dávku vitamínu C. Tím však výčet zdraví prospěšných účinků rakytníku zdaleka nekončí. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá detoxikovat organismus a podporuje správnou činnost krevního oběhu. A jak si oranžové plody nejlépe vychutnat? Ideálně ve formě domácích limonád, které si snadno připravíte z rakytníkového sirupu. 

Tip: Relax je pro lidské tělo stejně důležitý jako pestrá strava. Dopřejte si porci pohody navíc a nechte si od Dáme jídlo dovézt to, na co máte chuť.

Pohanka  

První zmínky o pohance pocházejí ze starověké Číny, odkud se její pěstování rozšířilo až do Evropy. V pohance najdete štědrou porci vlákniny, aminokyselin a důležitých minerálů, jako je draslík, železo, mangan nebo zinek. Obzvlášť ceněná je však pro vysoký obsah rutinu, který výrazně zlepšuje pevnost a pružnost cévních stěn. Z této obilniny si můžete doma připravit skvělé pohankové palačinky, cereální kaši, salát nebo si ji dopřejte jen jako přílohu k masu.

Superpotravina vlašské ořechy

Vlašské ořechy

Všechny ořechy obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, ty vlašské si ale můžete vypěstovat na vlastní zahradě nebo s trochou štěstí natrhat ve volné přírodě. Ořechy jsou bohaté na minerální látky, zdravé tuky a důležité antioxidanty. Díky svému složení mají české vlašáky pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, kvalitu pokožky i psychickou pohodu. 

Tip: Stejně jako ostatní ořechy i ty vlašské je nejlepší namočit přes noc do vody, díky tomu se v nich zvýší obsah nutričně cenných látek.

Superpotravina mák

Mák 

Víte, že mák obsahuje až trojnásobně více vápníku než mléko? Je tak skvělým zdrojem látek, které tělo potřebuje pro zdravý růst kostí, nehtů a vlasů. Konzumovat ho můžete nejen v makových koláčích, ale také v podobě makového mléka – zdravé svačiny, která zasytí i báječně chutná. 

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta obsahuje větší množství vitamínu C než například citron nebo kiwi. Navíc v sobě ukrývá štědrou dávku vitamínů B a E i kyseliny listové. Kapustičky chutnají nejlépe jako příloha k masu  – stačí je jen krátce blanšírovat a nakonec přelít bylinkovým máslem.

Superpotravina borůvky

Borůvky

Borůvky jsou skutečnou superpotravinou v každém ohledu. Obsahují vysokou koncentraci vitamínů a antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před infekcemi, bakteriemi a volnými radikály. Nejlepší je, když si v létě borůvky vlastnoručně nasbíráte a poté zamrazíte, získáte tak zásoby na zbytek roku. Na rozdíl od ostatního ovoce si totiž borůvky většinu vitamínů uchovají i v mraženém stavu. Jak zařadit borůvky do svého jídelníčku snad ani není potřeba rozvádět – přidat je můžete do smoothie, jogurtu, ovocného salátu nebo k lívancům. 

Lněné semínko 

Lněné semínko má lehce oříškovou chuť a skrývá v sobě obrovské množství živin. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny ze skupiny B i antioxidanty. Lněná semínka chutnají báječně v salátech, ve snídaňové kaši nebo i jen tak v jogurtu. Ideální je kupovat semínka celá a těsně před konzumací je umlít v mixéru nebo rozdrtit v hmoždíři.

Související články

Všechny články

Jak připravit vyladěné menu na party?

Nejlepší občerstvení na party? Takové, které chutná všem. Poradíme vám, jak jej nakombinovat, zvládnout jeho přípravu levou zadní i tipy na to, co připravit.

12 snídaňových rituálů

Věděli jste, že všichni máme v životě různé návyky, které děláme každý den stejně, a kterých bychom se ani za nic nevzdali? Někdy si to ani neuvědomujeme, ale tyto návyky, neboli rituály…

Tajemství molekulární kuchyně: Vyzkoušejte si gastronomii budoucnosti

Chutnají vám běžná jídla příliš všedně? Chcete zkusit něco nového? Vyzkoušejte okurkový kaviár nebo špagety z hovězího vývaru. Přečtěte si, co je to molekulární kuchyně a co všechno dovede vytvořit. Pokusy vytvořit…

Vánoční rozhodnutí

Nemůžu uvěřit, že Vánoce už jsou opět skoro za dveřmi… Objevují se názory, že by Vánoce neměly být spojeny s jídlem a hodováním. Tradice jsou tradice. A v nich je neodmyslitelně zakořeněno, že svátky…

Další článek