Vietnamská kuchyně aneb Seznamte se s bun bo nam bo a pho bo

Málokterá kuchyně je tak barevná, pestrá a voňavá jako ta vietnamská. Kombinace tradičních sladkokyselých chutí tvoří v chuťových pohárcích doslova hříšný tanec. Co všechno v sobě skrývá vietnamská kuchyně a jak si připravit domácí bun bo nam bo a další vietnamské pokrmy?

20. 03. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Vietnamská kuchyně má bezpočet výhod

Krom toho, že je vietnamská kuchyně plná barev a zajímavých ingrediencí, je také veskrze zdravá. Vietnamci rádi vaří z čerstvé zeleniny, kterou často grilují nebo upravují na páře. Další velmi hodnotnou surovinou, po které vietnamští kuchtíci s oblibou sahají, je libové maso včetně ryb. Stejně tak vám ale na talíři může přistát vejce nebo třeba tofu. Zkrátka a dobře, o kvalitní zdroje bílkovin a vitaminů ve vietnamské kuchyni rozhodně není nouze.

Co se týče příloh, pravděpodobně vás nepřekvapí, že mezi oblíbené patří rýžové nudle. Ty se vždy ocitají ve skvělé společnosti těch nejvybranějších omáček či silných vývarů, takže se nemusíte bát, že byste snad okusili cokoliv bez chuti.

Rybí omáčka: Poklad vietnamské kuchyně

Když už je řeč o omáčkách, nelze vynechat pomyslnou královnu vietnamských omáček. Tou je rybí omáčka, kterou najdete prakticky v každém vietnamském pokrmu. Rybí omáčka neboli nuoc mam se připravuje z malých rybek, které jsou po dobu jednoho roku naložené ve velkých nádobách spolu se solí. Vlivem tepla dochází k procesu fermentace, a tak ryby produkují aromatickou tekutinu jantarové barvy.

Každý Vietnamec má pochopitelně svůj vlastní recept na tu nejlepší rybí omáčku, proto není divu, že co restaurace, to trochu jiná rybí omáčka. Populární variantou je nuoc mam pha, což je omáčka, která krom rybího základu obsahuje také česnek, ocet, limetkovou šťávu, cukr a vodu. S tímto typem omáčky se nejčastěji setkáte například u závitků, ale také se podává k oblíbenému bun bo nam bo.

Polévka pho jakožto národní poklad Vietnamu

Vietnamská polévka pho. Někteří si ji dopřávají pravidelně, jiným slouží jako perfektní vyprošťovák po společensky náročném večeru. Ať tak, či onak, pho je bez nadsázky vietnamským národním pokladem. Jedná se o silný masový vývar plný rýžových nudlí, koření, zeleniny a pochopitelně i masa. Název pho bo označuje hovězí polévku a připravuje se několikahodinovým vařením hovězích kostí. Často se do základu vývaru přidává také zázvor, koriandr, nepálský kardamom a další druhy koření. Na dochucení se používá i již zmíněná rybí omáčka.

Pho ga je pak název pro kuřecí vývar. A zatímco vy si hovězí či kuřecí polévku dopřáváte pravděpodobně k obědu či večeři, ve Vietnamu se pho nejčastěji servíruje jako výživná a chutná snídaně. Proto je tak silná, má totiž za úkol konzumenta postavit na nohy!

Vietnamská kuchyně

Bun bo nam bo: Vietnamský pokrm z jihu

Jedním z nejoblíbenějších vietnamských pokrmů je bezpochyby bun bo nam bo. Doslovný překlad názvu tohoto jídla je „nudle s hovězím masem z jihu“. Bun bo nam bo je vlastně takový teplý nudlový salát, který se připravuje z marinovaného hovězího masa, rýžových nudlí, čerstvé zeleniny a štědré porce rybí omáčky. Navrchu pochopitelně nesmí chybět smažená cibulka, arašídy nebo klíčky mungo. Tato pochoutka je velmi oblíbeným jídlem nejen v Hanoji, ale i daleko za jejími hranicemi.

Bun bo nam bo – recept

  • 200 g libového hovězího masa
  • 200 g rýžových nudlí
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce klasické rybí omáčky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 100 g ledového salátu
  • 1 větší mrkev
  • 40 g smažené jarní cibulky
  • 40 g nasekaných arašídů
  • 1 hrst koriandru
  • rybí omáčka (nuoc mam pha)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájejte na velmi tenké plátky, vložte je do mísy a přidejte lžíci rybí omáčky, lžíci sójové omáčky, lžíci oleje, nasekanou citronovou trávu, nakrájený česnek, trochu soli a pepře a nechte marinovat alespoň 3–4 hodiny, ideálně přes noc.
  2. Připravte si větší hrnec a uvařte v něm rýžové nudle. Vodu předem důkladně osolte a můžete do ní přidat také 1 lžíci octa.
  3. Ledový salát nakrájejte na tenké proužky a připravte si nahrubo nastrouhanou mrkev.
  4. Do větší pánve dejte trochu oleje. Jakmile bude rozpálený, vhoďte na něj marinované hovězí maso. To zprudka opečte ze všech stran.
  5. Hotové maso dejte do hlubokého talíře spolu s připravenými a okapanými nudlemi. Dále přidejte čerstvý salát, mrkev a celý pokrm posypte smaženou cibulkou, drcenými arašídy a nasekaným koriandrem. Podávejte s miskou rybí omáčky.

Rybí omáčka (nuoc mam pha) – recept

  • 300 ml horké vody
  • 100 ml klasické rybí omáčky
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek citronové trávy
  • 80 ml limetkové šťávy
  • ½ chilli papričky (pokud neholdujete pálivým jídlům, nemusí být)
  • pepř

Postup:

  1. Připravte si větší misku a vložte do ní třtinový cukr. Ten zalejte horkou vodou a nechte jej plně rozpustit.
  2. Poté přimíchejte najemno nakrájený česnek, nasekanou citronovou trávu a chilli papričku. Směs důkladně promíchejte.
  3. Na závěr přilijte rybí omáčku, limetkovou šťávu a přidejte trochu čerstvého pepře. Hotovou omáčku nechte vychladnout a odležet.

Pho bo – recept

  • 500 g hovězí kližky
  • 500 g hovězích kostí
  • 500 g morkových kostí
  • 250 g hovězí kýty
  • 250 g rýžových nudlí
  • 20 g zázvoru
  • 1 rulička skořice
  • 2 badyány
  • 2 kardamomy
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžíce sušeného koriandru
  • 50 ml klasické rybí omáčky
  • 50 ml limetkové šťávy
  • 1 menší červená cibule
  • 2 limetky
  • hrst čerstvého koriandru
  • hrst klíčků mungo
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Připravte si větší hrnec a vložte do něj hovězí kližku a kosti, včetně morkových. To vše zalijte vodou a přiveďte k varu. Mezitím si oloupejte a nakrájejte zázvor.
  2. Jakmile se bude vývar vařit, stáhněte plotnu na nejnižší stupeň, přidejte do hrnce nakrájený zázvor, skořici, badyán, kardamom, hřebíček a sušený koriandr a nechte vařit alespoň 6 hodin. Pokud toužíte po opravdu silném vývaru, vařte základ 12 hodin.
  3. Před podáváním uvařte rýžové nudle a červenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
  4. Kýtu nakrájejte na tenké plátky a ty následně osmahněte ve větší pánvi na slunečnicovém oleji. Maso můžete po usmažení lehce osolit.
  5. Připravený vývar zbavte kostí a koření, přeceďte jej a dochuťte rybí omáčkou a limetkovou šťávou.
  6. Do větších misek vložte trochu nudlí, zalijte je čirým vývarem a přidejte několik plátků hovězího masa. Navrch dejte kolečka cibule, klíčky mungo a nasekaný koriandr. Podávejte s nakrájenou limetkou.

Máte rádi vietnamskou kuchyni? Pokud se vám s recepty nechce složitě vyvařovat, můžete si objednat dovážku vietnamského jídla až k vám do obýváku!

Související články

Všechny články

Tajemství indické kuchyně

Indie je královstvím nespočtu kořeněných chutí a vůní. Odhalte receptury tamních kuchařů a vařte jako praví Indové!

Recept na dim sum: Knedlíčky tisíce chutí

Závan Asie, který se díky svým geniálním chutím dostal do kuchyní celého světa… To je dim sum. Uvidíte, že tyto knedlíčky vás bude bavit připravovat i jíst.

Je libo domácí kebab?

Kdo z nás se někdy nezastavil u stánku na pořádný šťavnatý kebab? Připravte si ho doma z prvotřídních ingrediencí a mastný fastfood se rázem promění ve skvělý zdravý oběd.

Dobroty z jednoho hrnce

Čeká vás víkend v polních podmínkách a vy se snažíte vymyslet, jaké dobroty s minimem prostoru a kuchyňského vybavení uvařit? Na tyto osvědčené recepty vám postačí jeden jediný hrnec…

Další článek