Větší úroda jablek? Máme recept na ten nejlepší štrúdl

24. 08. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Kdo by nemiloval vláčný, křehký a skořicí ovoněný štrúdl. Hodí se jak k rannímu kafíčku, tak i jako dezert po vydatném obědě s přáteli. Připravit jej můžete hned na několik způsobů, ale s jablky je přece jen nejlepší. Kde se vlastně vzal štrúdl a jak si jej můžete připravit v pohodlí domova?

Stručné dějiny štrúdlu

Přestože nejspíš máte v šuplíku recept na štrúdl od české prababičky, jablečný závin ve skutečnosti nepochází z naší domoviny. O původ se přetahujeme se sousedním Rakouskem, které tvrdí, že první recept na štrúdl pochází z roku 1697 z tehdejšího Rakouska-Uherska. A co víc, mají dokonce důkaz. Tento údajně první recept na štrúdl si můžete prohlédnout ve Wienbibliothek im Rathaus. Jenže dost možná ani Rakušané nemají tak úplně pravdu. Kořeny štrúdlu totiž sahají ještě mnohem hlouběji do historie.

Jednou z možností je, že se štrúdl vyvinul z tradičního dezertu baklava, který pochází z osmanské říše. A tak si štrúdlové prvenství na své konto zřejmě nakonec připíšou Turci. Od nich recept putoval nejspíše do Maďarska, následně pak do Rakouska a nyní má i každá česká domácnost svůj vlastní a léty vylepšovaný recept na domácí jablečný závin.

Domácí, nebo kupované těsto?

To, co české hospodyňky v souvislosti se štrúdlem zpravidla trápí nejvíce, je, zda jej udělat z kupovaného těsta, nebo si připravit své vlastní. Pokud sáhnete po receptu na domácí těsto na štrúdl, nejčastěji se jedná o tzv. tažené nebo listové těsto. Vypracovat tento druh těsta je poněkud fuška, nicméně výsledek rozhodně stojí za to. Hned po upečení je štrúdl krásně nadýchaný a křehký a druhý den je naopak vláčnější.

Ale ani kupovaným těstem nic nezkazíte. V supermarketových chladničkách mají připravené jak kostky listového těsta, tak i předem vyválené pláty. Na vás tedy zbude jen připravit náplň, zabalit štrúdl a hurá s ním do trouby. Ušetříte si tak spoustu času a námahy, které můžete věnovat něčemu jinému.

Recept na těsto na štrúdl (tažené)

  • 380 g hladké mouky
  • 125 ml teplé vody
  • 10 g změklého másla
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 větší vejce
  • špetka soli

Postup:

Hladkou mouku nejprve prosejte a teprve pak ji vysypte na pracovní plochu. Udělejte do ní důlek a přidejte máslo, vejce, olej, sůl a vodu. Rukama zpracovávejte těsto od středu a postupně do něj zapracovávejte mouku. Těsto na štrúdl důkladně hněťte dlaněmi, dokud nebude hladké a vláčné. To vám zabere přibližně 15 minut. Poté nechte těsto na teplém místě odpočívat ještě půl hodiny.

Recept na domácí listové těsto

  • 250 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic teplé vody
  • špetka soli

Postup:

Příprava domácího listového těsta je krapet náročnější než toho taženého. Nejprve si rozdělte suroviny na tvorbu tzv. tukové části a vodové části. Tukovou část tvoří máslo a 100 g hladké mouky. Máslo tedy nechte změknout a poté jej zpracujte s moukou. Tukovou část dejte do lednice vychladit přibližně na 1 hodinu.

Vodovou část vytvoříte z 250 g hladké mouky, oleje, octa, citronové šťávy, žloutků, vody a soli. Všechny suroviny vypracujte rukama nebo je vložte do hnětacího robota. Ruční zpracování vodové části vám zabere přibližně 15–20 minut, v robotu ji budete mít hotovou přibližně za 10 minut. Vodovou část těsta uložte na hodinu do lednice.

Po vychlazení obě části vyválejte na plát. Tukovou část rozválejte na čtverec a vodovou na obdélník. Poté na vodovou část položte tu tukovou a zabalte ji všemi okrajovými stranami. Těsto dvakrát přeložte a rozválejte tak, aby se těsta spojila. Poté znovu celé těsto přeložte a rozválejte. Tímto překládáním a opakovaným válením vzniká listování neboli vrstvení těsta. A čím vícekrát ho provedete, tím více se bude těsto listovat. Následně těsto uložte zpět do lednice a nechte ho tam přes noc. Druhý den se pusťte do přípravy štrúdlu.

Máte chuť spíše na jiný a trochu zdravější moučník? Vyzkoušejte náš skvělý recept na perník.

Recept na štrúdl

  • těsto na štrúdl (může být kupované nebo si připravte některé z výše uvedených receptů)
  • 5 větších jablek
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 hrsti drcených vlašských ořechů
  • trocha rumu
  • 1 lžíce skořice
  • 1 vejce (na potření štrúdlu)
  • 1 balení skořicového cukru
  • moučkový cukr (na posypání hotového moučníku)

Postup:

Nejprve zalijte rozinky rumem, aby vám stihly změknout. Poté se pusťte do okrajování a strouhání jablek. Ty následně vymačkejte, zbavíte je tak přebytečné vody. Do větší mísy přesuňte nastrouhaná a odvodněná jablka, přidejte k nim třtinový cukr, skořicový cukr, ořechy a skořici. Vše důkladně promíchejte a poté přisypte i změklé rozinky. Nyní máte připravenou směs pro náplň do štrúdlu.

Těsto na štrúdl uválejte v tenký plát. Ten následně naplňte směsí na štrúdl a důkladně jej zabalte. Poté štrúdl potřete rozkvedlaným vajíčkem. Moučník pečte na 170 stupňů přibližně 35 minut. Po vychladnutí nezapomeňte štrúdl důkladně pocukrovat.

Vyzkoušíte náš recept na štrůdl? Pokud ano, nezapomeňte si k němu uvařit dobrou kávu nebo čaj.

Související články

Všechny články

Vanilkové rohlíčky: Recept na tradiční vánoční cukroví

Recept na spokojené dětství? Upečte domácí Míša řezy!

Míša řezy snadno a rychle. I ve zdravějším kabátku.

Nejlepší víkendová snídaně? Belgické vafle

Pravé belgické vafle jsou lehké, krásně nadýchané a plné máslové chuti. Tyhle nebeské vafle ale nejsou o moc složitější než naše lívance. Stačí vaflovač, pár obyčejných přísad a fíglů, které jsme pro vás sepsali na následujících řádcích. 

Domácí zmrzlina: To nejsladší osvěžení

Není nad poctivou domácí zmrzlinu. Můžete si ji vyladit na míru svým chutím a především víte, co obsahuje – žádné emulgátory, umělá sladidla ani aromata. Její příprava navíc není tak složitá, jak se může na první pohled zdát. A dokonce se obejdete i bez zmrzlinovače. Inspirujte se našimi tipy a připravte si lahodné letní osvěžení.

Další článek