Remoska, český vynález, ve kterém nejen chalupáři pečou už téměř 70 let. Slavný hrnec v poslední době zažívá renesanci a hravě v něm připravíte nedělní oběd, koláč i chleba k snídani. Prozradíme vám, jak na to.
Pečení v remosce není jen chalupářskou záležitostí. Díky nízkému příkonu je ideální i na vaření v obytném přívěsu, ale také doma. Oproti klasické troubě je totiž její spotřeba až o 80 % nižší. Tento multifunkční hrnec ocení i všichni, kdo chtějí vařit zdravě. Díky nepřilnavému povrchu můžete v remosce jídlo připravovat s minimem tuku.
Co péct v remosce
Remoska se stane univerzálním pomocníkem v jakékoliv kuchyni. Nahradí klasickou troubu i sporák, je skladná a takřka nezničitelná. Upečete v ní maso vcelku i šťavnaté výpečky, buchty, dorty i chleba. A pozor: s troškou šikovnosti v ní zvládnete zavařit i džemy a povidla.
Jak péct v remosce
Pokud v remosce chcete připravit pokrm s křupavou kůrčičkou, stejně jako u trouby je třeba ji ze všeho nejdříve rozehřát. Až poté do ní vložte maso, nechte ho zatáhnout a podlijte ho troškou vody. Naopak, pokud v remosce chystáte koláč nebo jiné moučníky, je důležité ji předem vyložit pečícím papírem. Během pečení pak hrnec otevírejte minimálně, aby z něj neunikala pára a jídlo se zbytečně nevysušilo. Díky vlhkosti vám zůstane krásně vláčný i piškotový korpus nebo chléb.
Tip: Remoska v kuchyni báječně nahradí i mikrovlnku. Jídlo se v ní rovnoměrně prohřeje za pár minut.
Makarony se sýrem
Šunkofleky, francouzské brambory a jiná zapékaná jídla z remosky chutnají vůbec nejlépe. Vyzkoušejte v českém vynálezu upéct americkou obdobu zapečených těstovin.
Suroviny:
- 300 g makaronů,
- 500 ml plnotučného mléka,
- 60 g másla,
- 2 lžíce mouky,
- 250 g čedaru,
- 100 g ementálu,
- 50 g strouhanky,
- sůl a pepř.
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Mezitím si v rendlíku nechte zpěnit máslo, přisypte mouku a lehce zasmahněte. Poté přilijte mléko a za stálého míchání vařte 5 minut, dokud nevznikne hladký bešamel. Přidejte čedar a jakmile se rozpustí, sundejte hrnec z plotny. V remosce smíchejte sýrovou omáčku s těstovinami a dejte péct na 10 minut. Ementál smíchejte se strouhankou, pepřem a solí. Nakonec těstoviny touto směsí posypte a zapékejte dalších 10 minut, než se vytvoří křupavá kůrka.
Chalupářský oběd z remosky
Oběd z jednoho hrnce, bez žádného nádobí kolem a takřka bez práce. Ušetřený čas můžete strávit okopáváním záhonů nebo lelkováním v trávě.
Ingredience:
- 1 kuře,
- 600 g brambor,
- 3 cibule,
- 1 mrkev,
- 5 stroužků česneku,
- 60 g másla,
- snítka tymiánu,
- sůl a pepř.
Postup:
Kuře osolte ze všech stran. Všechnu zeleninu oloupejte, nakrájejte ji na menší špalíčky a dejte ji na dno remosky. Na zeleninu položte na kostičky nakrájené máslo, tymián. Zakryjte kuřetem. Nechte péct dozlatova zhruba 1,5 hodiny.
Bramborový chléb
Pečení chleba v remosce není žádná věda. Těsto můžete zadělat večer a přes noc nechat pomalu kynout v lednici pod fólií. Ráno pak stačí vstát jen o chvilku dříve než ostatní.
Suroviny:
- 200 g pečených brambor ve slupce,
- 7 g sušeného droždí,
- 300 ml vody,
- 200 g chlebové mouky,
- lžička soli,
- ½ lžičky kmínu.
Postup:
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte je s moukou, solí a kmínem. Droždí nasypte do vlažné vody a jakmile se aktivuje, přilijte ho do mísy se suchými ingrediencemi. Těsto pečlivě zpracujte, mělo by být hladké a vláčné. Zakryjte fólií a nechte kynout přes noc v lednici.
Ráno vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, vytvarujte bochník, poprašte ho moukou a udělejte na něm pár příčných řezů. Nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě a poté ho přesuňte do remosky vyložené pečícím papírem. Pečte 40 minut a před podáváním nechte vychladnout.
Že se vám na chalupě nechce vařit vůbec? Nechte si dovézt báječný oběd z Dáme jídlo a vychutnejte si ho na zahrádce pod širým nebem.