Vaření na chalupě: Naučte se péct v remosce

Remoska, český vynález, ve kterém nejen chalupáři pečou už téměř 70 let. Slavný hrnec v poslední době zažívá renesanci a hravě v něm připravíte nedělní oběd, koláč i chleba k snídani. Prozradíme vám, jak na…

30. 04. 2020

Remoska, český vynález, ve kterém nejen chalupáři pečou už téměř 70 let. Slavný hrnec v poslední době zažívá renesanci a hravě v něm připravíte nedělní oběd, koláč i chleba k snídani. Prozradíme vám, jak na to.

Pečení v remosce není jen chalupářskou záležitostí. Díky nízkému příkonu je ideální i na vaření v obytném přívěsu, ale také doma. Oproti klasické troubě je totiž její spotřeba až o 80 % nižší. Tento multifunkční hrnec ocení i všichni, kdo chtějí vařit zdravě. Díky nepřilnavému povrchu můžete v remosce jídlo připravovat s minimem tuku.

Co péct v remosce

Remoska se stane univerzálním pomocníkem v jakékoliv kuchyni. Nahradí klasickou troubu i sporák, je skladná a takřka nezničitelná. Upečete v ní maso vcelku i šťavnaté výpečky, buchty, dorty i chleba. A pozor: s troškou šikovnosti v ní zvládnete zavařit i džemy a povidla.

Jak péct v remosce

Pokud v remosce chcete připravit pokrm s křupavou kůrčičkou, stejně jako u trouby je třeba ji ze všeho nejdříve rozehřát. Až poté do ní vložte maso, nechte ho zatáhnout a podlijte ho troškou vody. Naopak, pokud v remosce chystáte koláč nebo jiné moučníky, je důležité ji předem vyložit pečícím papírem. Během pečení pak hrnec otevírejte minimálně, aby z něj neunikala pára a jídlo se zbytečně nevysušilo. Díky vlhkosti vám zůstane krásně vláčný i piškotový korpus nebo chléb. 

Tip: Remoska v kuchyni báječně nahradí i mikrovlnku. Jídlo se v ní rovnoměrně prohřeje za pár minut.

Makarony se sýrem

Šunkofleky, francouzské brambory a jiná zapékaná jídla z remosky chutnají vůbec nejlépe. Vyzkoušejte v českém vynálezu upéct americkou obdobu zapečených těstovin.

Suroviny:

  • 300 g makaronů,
  • 500 ml plnotučného mléka,
  • 60 g másla,
  • 2 lžíce mouky,
  • 250 g čedaru,
  • 100 g ementálu,
  • 50 g strouhanky,
  • sůl a pepř.

Postup: 

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Mezitím si v rendlíku nechte zpěnit máslo, přisypte mouku a lehce zasmahněte. Poté přilijte mléko a za stálého míchání vařte 5 minut, dokud nevznikne hladký bešamel. Přidejte čedar a jakmile se rozpustí, sundejte hrnec z plotny. V remosce smíchejte sýrovou omáčku s těstovinami a dejte péct na 10 minut. Ementál smíchejte se strouhankou, pepřem a solí. Nakonec těstoviny touto směsí posypte a zapékejte dalších 10 minut, než se vytvoří křupavá kůrka.

Chalupářský oběd z remosky

Oběd z jednoho hrnce, bez žádného nádobí kolem a takřka bez práce. Ušetřený čas můžete strávit okopáváním záhonů nebo lelkováním v trávě.

Ingredience:

  • 1 kuře,
  • 600 g brambor,
  • 3 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 5 stroužků česneku,
  • 60 g másla,
  • snítka tymiánu,
  • sůl a pepř.

Postup:

Kuře osolte ze všech stran. Všechnu zeleninu oloupejte, nakrájejte ji na menší špalíčky a dejte ji na dno remosky. Na zeleninu položte na kostičky nakrájené máslo, tymián. Zakryjte kuřetem. Nechte péct dozlatova zhruba 1,5 hodiny.

Bramborový chléb

Pečení chleba v remosce není žádná věda. Těsto můžete zadělat večer a přes noc nechat pomalu kynout v lednici pod fólií. Ráno pak stačí vstát jen o chvilku dříve než ostatní. 

Suroviny: 

  • 200 g pečených brambor ve slupce,
  • 7 g sušeného droždí,
  • 300 ml vody,
  • 200 g chlebové mouky,
  • lžička soli,
  • ½ lžičky kmínu.

Postup:

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte je s moukou, solí a kmínem. Droždí nasypte do vlažné vody a jakmile se aktivuje, přilijte ho do mísy se suchými ingrediencemi. Těsto pečlivě zpracujte, mělo by být hladké a vláčné. Zakryjte fólií a nechte kynout přes noc v lednici.

Ráno vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, vytvarujte bochník, poprašte ho moukou a udělejte na něm pár příčných řezů. Nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě a poté ho přesuňte do remosky vyložené pečícím papírem. Pečte 40 minut a před podáváním nechte vychladnout.

Že se vám na chalupě nechce vařit vůbec? Nechte si dovézt báječný oběd z Dáme jídlo a vychutnejte si ho na zahrádce pod širým nebem. 

Související články

Všechny články

Připravte si ten nejlepší salát. Tipy na skvělé zálivky i neotřelé chuťové kombinace

Přijdou vám saláty suché a bez chuti? Nebo je máte rádi, děláte si je často, ale je to pořád to samé dokola? Nenechte se odradit, salát nejsou jen zelené listy s pár kusy další zeleniny, ale můžete je dělat na sto způsobů a dokážou být plnohodnotným jídlem i k obědu. Máme pro vás pár tipů, které váš salátový repertoár zaručeně osvěží.

Advertising night VŠEM

Advertising night VŠEM, byl večer plný nejlepších reklamních kampaní za poslední měsíce. Večerem a kampaněmi studenty provedli Břetislav Stromko (Head od Business Intelligence Dáme jídlo a Co-Founder SYN v pohybu) a David Matoušek (Chief…

Demi-glace: Objevte tajnou přísadu šéfkuchařů

Uvařit demi-glace není žádná alchymie. Provedeme vás postupem krok za krokem: od výběru surovin až po návod, jak na pomalu tažený vývar, který je klíčem k úspěchu. A na závěr přidáme špetku inspirace, jaká jídla demi glace dotáhne k dokonalosti. 

Jak podpořit své oblíbené podniky v krizi?

Nastalá situace nečekaně postihla nejen restaurace a bistra, ale také kavárny, malé pivovary nebo samotné farmáře. V době krize se ale vyrojila také spousta báječných iniciativ a zvedla se ohromná vlna solidarity. A protože nás těší každý počin, který pomůže české gastro scéně a menším lokálním projektům přežít tyto těžké časy, dali jsme pro vás dohromady tipy, jak se můžete zapojit i vy.

Další článek