Kapr a bramborový salát patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky. Moc dobře víme, že rodinnému receptu na bramborový salát se žádný jiný nevyrovná, pokud ale chcete letos servírovat trochu jiné vánoční menu, máme pro vás odlehčenou štědrovečerní inspiraci na největší hostinu v celém roce.
Sváteční hrachovka
Hrachovka odjakživa patří k tradičním štědrovečerním jídlům a je ideální variantou všude tam, kde se neholduje rybí polévce. Uvařte si ji den předem, rozležení nechá vyniknout všem chutím a vy budete mít při přípravě sváteční večeře o starost méně.
Tip: Vyberte si všechny suroviny na štědrovečerní večeři z pohodlí domova a nechte si dovézt nákup od Dáme jídlo.
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 2 bílé cibule
- 2 hvězdičky badyánu
- špetka muškátového oříšku
- 1 stroužek česneku
- 200 g mrkve
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 g předem uvařeného hrachu
- sůl, pepř
Postup
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, máslo rozehřejte v hrnci na středním plameni a orestujte na něm připravenou cibuli s česnekem a badyánem. Směs pár minut duste pod pokličkou a mezitím si nahrubo nastrouhejte mrkev. Poté ji přidejte k základu polévky, přisypte hrách a vše zalijte studeným vývarem. Vařte zhruba 30 minut, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vše rozmixujte dohladka.
Lehký bramborový salát
Bramborový salát má nespočet variací, vypustit nebo zaměnit můžete všechny ingredience s výjimkou brambor. Pokud přemýšlíte, jak letošní štědrovečerní menu trochu odlehčit, zkuste bramborový salát v německém stylu.
Ingredience
- 750 g menších brambor (varný typ A)
- 2 menší červené cibule
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 6 kyselých okurek
- hrst hladkolisté petrželky
- sůl, pepř
Postup
Brambory vložte do hrnce s osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut do změknutí. Vařené brambory nechte chvilku vychladnout, poté je oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a petrželku nakrájejte nadrobno, kyselé okurky pak na půlměsíčky. Všechny pokrájené ingredience dejte do větší mísy a pak je spolu opatrně promíchejte.
V menší misce smíchejte olej s dijonskou hořčicí a tuto směs nalijte na salátový základ. Nakonec osolte a opepřete podle chuti.
Losos v citronové krustě
Dbáte na tradice, a tak u vás na Vánoce nesmí chybět ryba, ale na kapří maso nemáte chuť? Na vánoční tabuli kapra perfektně nahradí losos, navíc se snadno připravuje a pochutnají si na něm i ti, kteří rybám moc neholdují.
Ingredience
- 600 g lososového filetu bez kůže
- 100 g strouhanky
- 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
- 60 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl, pepř
Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Česnek nasekejte nadrobno a smíchejte v misce se strouhankou a citronovou kůrou, osolte a opepřete. Do další misky nasypte hladkou mouku a ve třetí nádobě rozšlehejte vejce.
Filet lososa nakrájejte na 4 menší porce, obalte je nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec v citronové strouhance.
Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem, ten zlehka potřete olivovým olejem a vyskládejte na něj obalené filety. Pečte v troubě zhruba 15 minut dozlatova.
Vánoční punč
S ingrediencemi na punč si můžete pohrát podle chuti, jeho základ by měl ale vždy tvořit černý čaj, víno a rum. My vám přinášíme recept na punč s nádechem orientu, který vás perfektně zahřeje nejen po štědrodenní procházce.
Ingredience
- 6 dl červeného vína
- 3 dl rumu
- 2,5 dl černého čaje
- 200 ml 100% pomerančového džusu
- 6 lžiček třtinového cukru
- 1 ks skořice
- 1 hvězdička badyánu
- 1 lžička kardamomu
- 1 bio pomeranč nakrájený na plátky
Do hrnce nalijte červené víno, pomerančový džus a přidejte všechno koření. Směs přiveďte pomalu k varu a stáhněte plamen na minimum. Poté přidejte černý čaj, rum a na plátky nakrájený pomeranč. Ochutnejte a popřípadě doslaďte.