Vajíčková, česneková nebo škvarková? Recepty na oblíbené domácí pomazánky

30. 08. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Čerstvé, rychle hotové a vždy zasytí. Přesně takové jsou domácí pomazánky. Zavděčíte se jimi nejen hladovým hostům předtím, než naplno rozžhavíte gril, ale také potěší vaše robátka, když se vám zrovna nechce vařit teplá večeře. Jak se kuchtí vajíčková, česneková nebo škvarková pomazánka?

Pomazánka jako chutná a výživná svačinka

Také se na svačinu odbýváte čokoládovou tyčinkou z nejbližší samoobsluhy? To je velká škoda, protože taková pomazánka vás nejen zasytí, ale také vám dodá potřebné živiny a elán pro další fungování v práci. Pochopitelně záleží na tom, po jakých ingrediencích sáhnete.

Pokud při přípravě vajíčkové pomazánky zvolíte majonézu, hořčici a bílý chléb, pak se vám po takové svačině bude chtít nejspíš spát. Na druhou stranu, vsadíte-li na kvalitní odtučněný tvaroh, koření, celozrnný chléb a zeleninu, odměna v podobě energie vás jistojistě nemine.

Recept na zdravou vajíčkovou pomazánku

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 1 vanička nízkotučného tvarohu
  • 2 lžičky kremžské hořčice
  • pár kapek citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nastrouhejte je do menší misky. Následně přidejte nízkotučný tvaroh a hořčici a vše důkladně promíchejte. Pomazánku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte ji na opečeném celozrnném chlebíku s čerstvou zeleninou.

Pomazánky – královny večírků

Pomazánky patří mezi stálice nejrůznějších domácích večírků a grilovaček. Většinu z nich připravíte celkem snadno a můžete je mazat jak na nakrájené rohlíky, tak i na veky. Pokud zvolíte veku a přidáte pár ingrediencí navíc, vykouzlíte spolu s pomazánkou i chutný chlebíček. Vašim hostům se dostane drobného občerstvení, než se začne nosit hlavní chod, a vám to nepřidělá tolik práce.

Recept na česnekovou pomazánku

  • 200 g pomazánkového másla
  • 100 g majonézy
  • 150 g nastrouhaného 30% eidamu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Připravte si menší misku a nastrouhejte do ní sýr najemno. Přidejte pomazánkové máslo a majonézu a vše důkladně promíchejte. Poté do základu prolisujte oloupané stroužky česneku a pomazánku promíchejte. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Pomazánku podávejte s rohlíkem, vekou nebo chlebem.

Chcete si udělat o kapku lehčí pomazánku? Vyzkoušejte některý z našich receptů na tvarohové pomazánky.

Recept na škvarkovou pomazánku

  • 200 g škvarků
  • 1 jarní cibulka
  • 1 vejce
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si dejte vařit vejce. Vložte jej do malého kastrůlku a vařte jej 10 minut. Poté ho nechte chvíli chladnout. Během toho si rozmixujte škvarky. Buď je hoďte do klasického mixéru, nebo použijte tyčový. Ke škvarkům přidejte hořčici, majonézu a najemno nasekanou jarní cibulku. Nakonec přimíchejte na kostičky nakrájené vejce a pomazánku dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým chlebem či vekou.

Proč je pomazánka vděčným jídlem?

Pomazánka je pokrmem, za který vám utrhnou ruce snad všichni členové rodiny. Vám zabere příprava jen několik málo minut a ostatní nemusejí čekat na to, až bude po hodinách vaření večeře na stole. Krom toho si nemusíte lámat hlavu se surovinami. Pomazánku totiž vykouzlíte i takříkajíc ze zbytků. Během pár minut připravíte například mrkvovou, hermelínovou nebo třeba rybičkovou pomazánku. Stačí, když budete mít neustále v lednici tvaroh a majonézu, a zbylé ingredience vyberete podle toho, čeho se zrovna potřebujete zbavit.

Pomazánky mohou být i sladké

Nebojte se, pomazánky zdaleka nemusejí být pouze slané a plné majonézy. V některých dokonce najdete čokoládu, oříšky a cukr. Nevěříte? Třeba taková Nutella, kterou miluje celý svět, patří mezi pomazánky.S tou nejvíce zabodujete po ránu, pokud ji namažete na křupavý chléb, ale perfektně se hodí třeba i na palačinky nebo vafle.

Podobných pomazánek najdete na trhu nepřeberné množství. Některé obsahují různé druhy oříškových másel, v jiných dominuje hořká čokoláda spolu s karamelem. U pomazánek se zkrátka a dobře fantazii meze nekladou a mnoho z těch sladkých si zvládnete hravě připravit v pohodlí domova.

Nalákali jsme vás na některou z pomazánek? Připravte si domácí pomazánku dle našeho receptu a dejte nám vědět, jak vám chutnala.

Související články

Všechny články

Chřest: Recept na polévku, quiche i lahodné holandské vejce

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká. Začíná v polovině dubna a končí na sv. Jana, tedy 24. června. V některých supermarketech chřest sice můžete sehnat po celý rok, ten z dovozu ale za tím českým výrazně zaostává v chuti. Jaké existují druhy chřestu a co všechno z něj můžete vykouzlit?

Jak na domácí uzení masa?

Domácí udírna už zdaleka není nic výjimečného a vlastnímu uzenému masu se nic nevyrovná. Jak na to, abyste vytáhli chutné a voňavé maso, které přitom neztratilo na hmotnosti ani na šťavnatosti?

Neohlášená návštěva? Vykouzlete pohoštění za pár minut

Návštěva ťuká na dveře a vy nemáte doma absolutně nic, co byste hostům nabídli? Dáme vám tipy na tři pohoštění, díky kterým nebudete sedět s prázdnýma rukama ani žaludkem a ještě oslníte.

Nadýchané ovocné tvarohové knedlíky

Kdo by nemiloval ovocné knedlíky. Nezáleží na tom, zdali je naplníte jahodami, meruňkami, nebo švestkami. Parádu na talíři a radost v bříšku vykouzlí, kdykoliv na ně dostanete chuť.

Další článek