Je pro vás neděle stále dnem, kdy si rádi užijete velký a dlouhý oběd s celou rodinou nebo přáteli? Není to ale správná neděle, kdy si odpočinete, když musíte celé dopoledne stát u kuchyňské linky a celý oběd připravovat. Inspirujte se naším menu, které vám čas strávený nedělním vařením výrazně zkrátí.
Polévka? Nechte ji odležet
Polévka je grunt a tak by byla škoda se v rámci časové úspory ochudit zrovna o ni. Obzvlášť když si ji můžete připravit den předem a když jí uležení jedině prospěje! Taková minestrone je ideálním adeptem, který vám po nedělním obědě poslouží také jako vydatná večeře pro všední dny. Uvařte tedy minestrone v sobotu večer a nechte v chladu odpočívat, chutě se v polévce více prolnout a druhý den jsou zemitější a intenzivnější.
Tip: Využijte osvědčený recept na minestrone z našeho článku o nejlepších typicky italských jídlech.
Nechte za vás pracovat kuchyň
Na hlavní chod nedělního oběda je pak ideální si vybírat jídla, se kterými vám pomůžou především kuchyňské spotřebiče. Jedním z takových receptů je delikátní pomalu pečená kachna. Není nic lepšího, když se maso pomalu peče, domov voní nadcházejícím obědem a vy se můžete věnovat rodině či přátelům, třeba se sklenkou svařeného vína, které se ke kachně skvěle hodí.
Celou kachnu, dobře omytou, potřenou solí a kmínem, dejte péct do otevřeného pekáče a trouby vyhřáté na 110 stupňů těsně před tím, než půjdete spát. Ráno si trochu přivstaňte a zhruba po 7 hodinách ji zkontrolujte a přikryjte poklopem. Zvyšte teplotu na 120 stupňů a nechte dopéct dalších 5-6 hodin, poté poklop sejměte, kachnu potřete medem a nechte dopéct do křupava, trvá to už jen pár minut.
A protože v jednoduchosti je krása, doporučujeme kachnu podávat s dušenou jasmínovou rýží zalitou omáčkou ze svařené pomerančové šťávy, medu, hřebíčku, kmínu a rozmarýnu a čerstvou jarní cibulkou.
Dezert
Skvělým jednoduchým dezertem, který není zároveň po vydatném jídle příliš těžký, je piškotový dort s ovocem. Jeho příprava je více než snadná a stejně jako polévku si ho můžete připravit už den předem. Stačí vám klasické piškoty, zakysaná smetana či mascarpone, řecký jogurt, trochu cukru či medu a vanilkové esence a nakonec kompotované půlené meruňky. Do dortové fomy kladete piškoty, krém ze smetany či mascarpone, jogurtu, cukru či medu a vanilky, meruňky a tak znovu a znovu a zakončete krémem ozdobeným zbylými meruňkami. Pokud byste dort nedělali den předem, je lepší ho udělat už dřív dopoledne, aby měl přeci jen alespoň hodinu čas na to ztuhnout v lednici.
Nemáte čas na přípravu dezertu? Nechte každého z hostů oběda objednat si takový, na který má zrovna chuť.