Když už jsme u těch knedlíků… většina z vás si jistě pamatuje legendární scénku z filmu Pelíšky. Tak byl to tedy nok a nebo bramborový knedlík? Do těchto debat se raději pouštět nebudeme, ale rádi vám připomeneme některá z klasických českých jídel, ke kterým prostě knedlík sedí! A rovnou vám ušetříme i váš čas a povíme, odkud si tyto dobroty můžete objednat.
Svíčková na smetaně
Jedno z nejoblíbenějších českých jídel – pečená hovězí svíčková se smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny, podávaná s houskovými knedlíky a brusinkami. Fajnšmekři nepohrdnou i kouskem šlehačky navrch.
První zmínka o tomto receptu, i když ne v pravém slova smyslu byla již v první české kuchařce “Domácí kuchařka” od Magdaleny Dobromily Rettigové. Od té doby prošel recept mnoha změnami a každá rodina má jistě ten svůj vyladěný recept, který si předávají generace mezi sebou.
Pokud však bydlíte v Plzni, tak doporučujeme vyzkoušet restauraci Uctívaný velbloud👇🏼 Nejen svíčkovou tu mají totiž opravdu výbornou.
V Praze pak doporučujeme například restauraci Selský dvůr nebo Kouzla české kuchyně. Věříme, že vám tam něco dobrého vykouzlí. A pokud máte rádi třeba knedlíky s vajíčkem, tak určitě zkuste i jejich výborné snídaně.
V Brně pak určitě vyzkoušejte nově otevřený EFI hostinec👇🏼, který se specializuje na českou, poctivou a tradiční kuchyni. Ke svíčkové zde dostanete výborný karlovarský knedlík.
Knedlo-vepřo-zelo
A nebo knedlo-zelo-vepřo? Každý asi ví, o čem je řeč – pečené vepřové maso se zelím a knedlíky. V Plzni si dobrotu vychutnáte třeba v restauraci V Podlesí 👇🏼, kde vám k výborně propečenému masu nachystají rovnou mix bramborových a houskových knedlíků.
Pokud by vás chuť na pořádnou dobrotu přepadla v Brně, vyzkoušejte třeba restauraci U Karla, kde doporučujeme mrknout i na “Karlovy speciály”. Třeba taková vepřová žebra či koleno pečené na medu stojí za vyzkoušení.
Pečená kachna nebo husa
Mimořádně oblíbená česká specialita, dochucená kmínem a podávaná s dušeným červeným či bílým zelím a knedlíky. V Olomouci určitě vyzkoušejte restauraci Potrefená husa, kde se můžete těšit na konfitované kachní stehno s variací knedlíků, voňavé červené zelí s jablky a smaženou cibulkou. V Praze pak kachnu často najdete v denním menu restaurace Vinohradský parlament 👇🏼.
Guláš
Jídlo maďarského původu, které nyní patří k nejoblíbenějším jídlům ve většině restauracích a pivních hospodách i u nás. Je vyroben z masa, většinou hovězího nebo zvěřiny. Obvykle se podává s chlebem nebo knedlíkem. Guláš má i své výborné vegetariánské verze, kde se místo masa použije například hlíva ústřičná, mrkev či cuketa.
V Hradci Králové vám ten pravý hospodský guláš připraví třeba v restauraci Slávka. V Olomouci můžete vyzkoušet v Restauraci U Anči guláš kančí. V Plzni pak doporučujeme restauraci Švejk restaurant U Pětatřicátníků 👇🏼, kde mají guláš opravdu poctivý dle původního maďarského receptu. Pokud byste pak dostali chuť na sladkou tečku, určitě vyzkoušejte i jejich tvarohové knedlíčky plněné nugátem. Mňam!
Když už jsme u těch sladkých teček… víte, že nikde jinde na světě neznají ovocné knedlíky jako hlavní chod? Cizinci se tomu u nás rádi diví, ale jen do chvíle, než ochutnají. Třeba v restauraci Skanzeen v Brně mají ty nejlepší tvarohové knedlíky plněné jahodami 👇🏼. Restaurace dále nabízí speciální akci “Porce Chuti Navíc”, kde si můžete vychutnat speciální menu za zvýhodněnou cenu.
Pokud jste dočetli až sem a náš kurýr ještě není na cestě k Vám, doporučujeme mrknout na kompletní nabídku foodora, kde si rozhodně vyberete. V případě, že byste měli náladu na vaření, koukněte v aplikaci na sekci Obchody, odkud Vám rádi dovezeme nejen ingredience pro Váš oblíbený recept. Dobrou chuť 🙂