Ačkoli většina svatebních nebo narozeninových dortů vypadá jako vrcholné dílo profesionálních cukrářů, jejich výroba je často jednodušší, než by se mohlo zdát. Pokud jste se tedy rozhodli vyzkoušet vlastní cukrářské dovednosti, nenechte se odradit. Pečení dortů totiž může být opravdová zábava a při dodržení několika základních pravidel a pouček můžete popustit uzdu fantazii. Tak zahoďte předsudky, vsaďte na kvalitní suroviny a upečte svůj mistrovský kousek.
Ingredience nesou chuť
Při výběru vhodných surovin je v první řadě dobré upustit od představy, že vytváříte něco zdravého nebo dietního. Dort je zkrátka požitek, který si dopřejete jednou za čas, a tak není potřeba šetřit s tučností přísad. Obecně platí, že čím tučnější ingredience, tím plnější chuť. Nesnažte se ani vymýšlet levnější varianty základních surovin, s náhražkami totiž dokonalé chuti nikdy nedosáhnete.
Typickými základními surovinami jsou máslo, mléko, cukr a mouka, ale jde to i jinak. Pokud se pustíte například do minimalistické pavlovy z vyšlehaného bílkového sněhu a cukru, vyhnete se často extrémní porci másla a mouky. Na krém pak použijte ideálně smetanu ke šlehání či mascarpone, které kombinujte s dalšími surovinami k dochucení.