Upečte si vánočku s mandlemi

Jak už název napovídá, vánočka je jeden ze symbolů a tradic, které k Vánocům zkrátka neodmyslitelně patří. Krásně ozdobí nejen stůl, ale také podpoří vánoční atmosféru svou typickou vůní.

25. 11. 2021

Tereza
Havlínová

Tereza Havlínová je nutriční terapeut. Pomáhá lidem v cestě za zdravějším a spokojenějším "já", bez zbytečných diet a extrémů. Ráda vymýšlí zdravé recepty, fotí a tvoří obsah na sociální sítě. Tato oblast ji moc baví a naplňuje.

O autorovi

O to, co do vánočky přidat a jak ji jíst, se vedou nikdy nekončící debaty. Jedni si tuhle pochoutku nedokáží představit bez rozinek namočených v rumu. Jiní zase bez křupavých mandliček. Další si ji vychutnají s máslem a marmeládou, ale určitě se najdou i fandové vánočky doplněné hrnkem horkého kakaa. Jak ji máte nejraději vy?

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 150 g cukru
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 130 g změklého másla
  • Hrst rozinek
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky strouhané citronové kůry

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody
  • Hrst plátkových mandlí

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek z droždí a 50 g cukru. Rozmícháme droždí s cukrem, přilijeme cca 100 ml vlažného (ne horkého) mléka a necháme jej vzejít.
  2. V míse kuchyňského robotu smícháme změklé máslo, vajíčko a zbylý cukr. Přidáme sůl, citronovou kůru a promícháme. Nasadíme hnětací hák, průběžně přidáváme mouku, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka. Takto vypracujeme do hladkého nelepivého těsta. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku. Pokud naopak tuhé, přidáme mléko. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout.
  3. Po hodině kynutí prohněteme a necháme kynout další hodinu.
  4. Následně těsto rozdělíme na 9 částí a z nich vyválíme stejně dlouhé válečky. Upleteme vánočku ze 4, ze 3 a na závěr ze 2 copů. Jednotlivě upletené copy přenášíme na plech vyložený pečícím papírem. Takže nepřenášíme celou vánočku, ale nejprve přeneseme cop ze 4 dílů, poté cop ze 3 a zacelíme, nakonec ze 2 a opět zacelíme. Doporučuji vánočku propíchat špejlemi, aby se nerozjela. Takto připravenou vánočku přikryjeme a na plechu necháme 45 minut kynout.
  5. Troubu rozehřejeme na 160 stupňů, vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem se lžící vody, posypeme plátky mandlí a pečeme 45 minut. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Dostali jste chuť na vánočku?

Nakupte si vše potřebné

Související články

Všechny články

Perník na plech: Jablečný, cuketový i ten s ořechy

Kdo by nemiloval perník? Je vláčný, plný kořenité chuti a zdobený čokoládou, která vás zahřeje. A co je nejlepší: je upečený raz dva. Domov rázem provoní lahodnou vůní a navodí tu správnou hygge atmosféru, ať už za okny září sluneční paprsky, nebo zuří plískanice. Jeho přípravu zvládnou i ti nejmenší kuchaři.

Do nového roku zdravěji

Nový rok je pro mnohé z nás časem novoročních předsevzetích, často spojených s redukcí hmotnosti a zdravým životním stylem. Ale aby ta změna jídelníčku nebyla, po všech těch vánočních dobrotách, tak bolestná, mám pro vás hned 2 tipy na zdravé & vyvážené recepty. Díky těmto dobrotám si nejen pochutnáte, ale také uděláte novoroční krok na cestu zdravého životního stylu.

5 receptů na dokonalé muffiny

Z trouby se line omamná vůně roztékající se čokolády a cukru. Sliny už se sbíhají na pořádnou porci sladkého. Že netušíte, o čem je řeč? Přece o lahodných muffinech! Upečte si je hned na pět způsobů.

Letní osvěžení do pár minut? Vyzkoušejte domácí arašídové nanuky!

Máte chuť na zmrzku a nechce se vám do obchodu? Připravte si dokonalé nanuky doma, které zvládne opravdu každý a navíc budete mít jistotu, že obsahují jen to, co chcete.

Další článek