Trhané maso – původ
Recept na trhané maso má své kořeny v Americe, kde se velké kusy masa rožnily i s kůží. Někteří tvrdí, že tuto delikatesu odkoukali osadníci od indiánů, daleko pravděpodobnější je však verze, že trhané maso patří mezi poklady jižanské kuchyně, odkud se díky Afroameričanům rozšířilo do celého světa. 🗺️
Tip: Dopřejte si více americké klasiky a nechte si dovézt menu s trhaným masem od foodora až pod nos.
Jaké maso zvolit?
Původně se jako trhané připravovalo pouze vepřové maso, nezdráhejte se ale dát do pekáče i hovězí nebo kuřecí. Důležité je, aby maso bylo alespoň trochu tučné. Ideální je proto:
- vepřová krkovice,
- vepřová plec,
- vepřové ramínko,
- kuřecí stehna,
- hovězí zadní.
Tuk je v tomto případě nejen nositelem chuti, ale také šťavnatosti a jemnosti. 👌
Jak připravit trhané maso?
- Nejdříve maso očistěte, ostrým nožem z něj odstraňte blány a přebytečný tuk.
- Vepřové a hovězí maso můžete svázat provázkem pro ještě větší šťavnatost.
- A teď nastává ta pravá chvíle pro koření – maso nejdříve lehce potřete olivovým olejem, aby na něm kořenílépe drželo, a pak štědře dochuťte libovolnou kořenicí směsí.
- Máte-li čas, marinujte maso přes noc. V opačném případě mu dopřejte v marinádě alespoň jednu hodinu.
- Maso můžete grilovat na mírném žáru nebo péct v troubě při nižších teplotách, ideálně v rozmezí 100 až 150 stupňů.
- Čas od času zkontrolujte, že se maso nepřipéká, a případně ho podlijte trochou vody nebo vývaru. Pečte vždy pod pokličkou, a to tak dlouho, dokud se maso nebude rozpadat.
- Poté dejte maso na talíř a natrhejte jej vidličkou na malé kousky, nakonec zalijte výpekem z pekáče a připravte dle libosti.
1. Hovězí trhané maso do burgeru
Patříte mezi milovníky burgerů? Trhané maso tuto americkou klasiku příjemně ozvláštní. Do hamburgerové bulky naložte štědrou porci trhaného masa a doplňte barbecue omáčkou, okurkovým relishem nebo dokřupava opraženou slaninou.
2. Kuřecí trhané maso do ostrých tacos
Domácí tacos s trhaným masem zvládnete připravit levou zadní. Malé tortilly ohřejte na pánvi z obou stran, přesuňte je na talíř, rozdělte na ně trhané maso, zalijte salsou, přidejte červenou cibulku naloženou v citronové šťávě a nakonec vše ozdobte nasekaným koriandrem.
3. Trhané vepřové maso v asijském stylu
Vepřové maso se hodí do jakýchkoli rýžových nudlí, ladí i s rýží. Ještě lépe funguje jako snack: nakrájejte zeleninu a nasekejte čerstvý koriandr. Mezi dva plátky toustového chleba navršte maso a všechny ostatní ingredience a zalijte omáčkou hoisin.
Mňam, prostě lahoda. Už se vám sbíhají sliny?