Trendy v jídle, které musíte vyzkoušet

Příprava, ale také způsob konzumace a nakupování jídla se neustále mění a s ním i naše chutě. Co by nás dřív ani nenapadlo kombinovat či nakoupit, jíme teď mnohdy úplně běžně. Jaké jsou aktuální trendy, které by vám neměly uniknout?

31. 05. 2019

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Příprava, ale také způsob konzumace a nakupování jídla se neustále mění a s ním i naše chutě. Co by nás dřív ani nenapadlo kombinovat či nakoupit, jíme teď mnohdy úplně běžně. Jaké jsou aktuální trendy, které by vám neměly uniknout?

Jídlo až ke dveřím

Velký boom zažívají rozvozové služby s jídlem. Přes internet si můžete objednat celý nákup, aniž byste museli chodit do jakéhokoli obchodu. Obzvlášť teď v létě se firmy předhánějí, kdo vám doveze čerstvější jahody z pole, a po kritice nabízejí i tzv. bezobalový nákup, který vám přijde ve vratných obalech, které dáte kurýrovi, až vám přiveze další nákup.

Dovézt si ale můžete nechat i čerstvé smoothie ve skle, jehož složení se mění podle sezóny, klasické jídlo i zmrzlinu.

Prospěšné bakterie

Trend fermentování jde ruku v ruce s touhou lidí po přírodních vitamínových bombách a prospěšných látkách. A nejde zdaleka jen o zelí nebo okurky. Populární je především kombucha, což je kvašený nápoj ze slazeného  černého či zeleného čaje a živé kultury zvané SCOBY. Oblíbenou surovinou se stalo také kimchi, které se k nám dostalo z Koreje. Kimchi je lehce ostrá nakládaná zelenina, kterou Korejci jedí s každým jídlem, u nás si zatím našla využití jako doplněk tzv. buddha bowls, sendvičů, ale i salátů.

Jar of fermented vegetables

Zesílit přírodně

Vlna proteinových shaků a tyčinek nepolevuje, za to se přidává ke globálnímu trendu, který si žádá větší udržitelnost a přírodní zdroje, a to i v jídle. Proto se nemusíte spokojit s umělými proteinovými prášky, ale můžete vyzkoušet syrovátkový, konopný, dýňový nebo například hrachový. Všechny ve své čisté nebo ochucené podobě.

Slow food

Slow fashion, slow living, slow food. Život nabral na otáčkách a lidé se teď snaží zpomalit – nakupovat lokálně, méně co do objemu a více vědomě. A nabádají k tomu i v jídle a stravování. Nejíst za běhu mezi schůzkami, když není čas si na kávu sednout, tak si jí raději nedávat, udělat si čas na přípravu nebo alespoň klidnou konzumaci jídla s přáteli či rodinou.

Související články

Všechny články

4 tipy na rychlou večeři pro každého

Stává se vám, že přijdete unavení a hladoví domů z práce a nevíte, co uvařit k večeři? Vybrali jsme několik receptů, které potěší svou jednoduchostí, rychlostí a minimem zašpiněného nádobí. Odteď už večer nezůstanete o chlebu se sýrem.

Průvodce dokonalým přípitkem: Vyznáte se v šumivých vínech?

Bez šampaňského, sektu nebo prosecca se neobejde žádná oslava. Máme pro vás tipy, jak vybrat ten nejlepší sekt, i špetku inspirace na míchané koktejly s bublinkami. 

12 snídaňových rituálů

Věděli jste, že všichni máme v životě různé návyky, které děláme každý den stejně, a kterých bychom se ani za nic nevzdali? Někdy si to ani neuvědomujeme, ale tyto návyky, neboli rituály…

Kousek Itálie v pohodlí domova

Wine Food –  The Italians je, jak už název napovídá, restaurace nabízející italská jídla, potraviny i vína. Mezi gurmány je tento podnik dobře známý. V Praze existují již 3 pobočky a italské dobroty…

Další článek