Příprava, ale také způsob konzumace a nakupování jídla se neustále mění a s ním i naše chutě. Co by nás dřív ani nenapadlo kombinovat či nakoupit, jíme teď mnohdy úplně běžně. Jaké jsou aktuální trendy, které by vám neměly uniknout?
Jídlo až ke dveřím
Velký boom zažívají rozvozové služby s jídlem. Přes internet si můžete objednat celý nákup, aniž byste museli chodit do jakéhokoli obchodu. Obzvlášť teď v létě se firmy předhánějí, kdo vám doveze čerstvější jahody z pole, a po kritice nabízejí i tzv. bezobalový nákup, který vám přijde ve vratných obalech, které dáte kurýrovi, až vám přiveze další nákup.
Dovézt si ale můžete nechat i čerstvé smoothie ve skle, jehož složení se mění podle sezóny, klasické jídlo i zmrzlinu.
Prospěšné bakterie
Trend fermentování jde ruku v ruce s touhou lidí po přírodních vitamínových bombách a prospěšných látkách. A nejde zdaleka jen o zelí nebo okurky. Populární je především kombucha, což je kvašený nápoj ze slazeného černého či zeleného čaje a živé kultury zvané SCOBY. Oblíbenou surovinou se stalo také kimchi, které se k nám dostalo z Koreje. Kimchi je lehce ostrá nakládaná zelenina, kterou Korejci jedí s každým jídlem, u nás si zatím našla využití jako doplněk tzv. buddha bowls, sendvičů, ale i salátů.
Zesílit přírodně
Vlna proteinových shaků a tyčinek nepolevuje, za to se přidává ke globálnímu trendu, který si žádá větší udržitelnost a přírodní zdroje, a to i v jídle. Proto se nemusíte spokojit s umělými proteinovými prášky, ale můžete vyzkoušet syrovátkový, konopný, dýňový nebo například hrachový. Všechny ve své čisté nebo ochucené podobě.
Slow food
Slow fashion, slow living, slow food. Život nabral na otáčkách a lidé se teď snaží zpomalit – nakupovat lokálně, méně co do objemu a více vědomě. A nabádají k tomu i v jídle a stravování. Nejíst za běhu mezi schůzkami, když není čas si na kávu sednout, tak si jí raději nedávat, udělat si čas na přípravu nebo alespoň klidnou konzumaci jídla s přáteli či rodinou.