Tradiční chody jako bezmasá jídla. Jak na vegetariánskou svíčkovou nebo “kuře” na paprice?

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

25. 11. 2019

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

I u nás už je dostupná celá řada náhražek masa, od různých druhů tofu, přes tempeh, sojové kostky, až po robi nebo seitan. K některým českým klasikám ale takové náhražky ani nejsou potřeba a vystačíte si s luštěninami. Důležité jsou totiž v české tradiční kuchyni především kvalitní a chuťově vyvážené omáčky.

“Svíčková” na smetaně

U svíčkové je důležité věnovat čas pečení zeleniny na omáčku a nic neurychlovat. Nechte zeleninu s trochou přepuštěného másla, několika plátky citronu a kořením dobře upéct v troubě a poté rozmixujte na omáčku tak, jak jste zvyklí.

Co se týká masa, máte na výběr z několika možností: Jednoduchou variantou je pečené tofu, které můžete péct zároveň se zeleninou, získá tak chuť a aroma navíc. Podobně můžete upravit i tempeh, který je zároveň chutný i samotný bez úpravy, pouze nakrájený na plátky. Ale  pokud chcete, aby se svíčková blížila masu i vzhledově, nejvěrnější variantou je robi plátek, který je dobré nechat předem marinovat v troše rostlinného oleje se solí, pepřem, případně ostřejším kořením a před podáváním ho ogrilovat nebo osmažit na pánvi.

Knedlíky můžete k vegetariánské svíčkové podávat klasické houskové bílé, strávníky ale příjemně překvapíte také celozrnným knedlíkem.

“Kuře” na paprice

Vegetariánské kuře na paprice, někdy také cizrnový guláš, je mnohem jednodušší, a přitom stejné výživné jídlo. Stačí v klasické paprikové omáčce povařit cizrnu a následně ji rozmixovat, aby byla krémová. Hotová omáčka se prohřeje s čerstvým pórkem a částí cizrny, která je celá a podává se s rýží či čerstvým chlebem. Recepty z cizrny jsou obecně skvělou alternativou masa – dobře z ní připravíte placky do burgeru či falafelové kuličky do wrapu – ale i vajíček, vzhledem ke schopnosti vyšlehání láku z cizrny podobně jako vaječných bílků.

“Vepřo” knedlo zelo

Vepřo knedlo zelo je z české klasiky to náročnější na zhotovení, ale na výsledku si pochutná každý. Knedlíky se zelím lze udělat tradičně, místo masa je v tomto případě ideální použít sojové kousky či seitan.

Dobré sojové kostky či nudličky spočívají v delší přípravě. Důležité je uvařit je den předem v zeleninovém vývaru, opravdu důkladně z nich vyždímat všechnu vodu a naložit je do směsi rostlinného oleje a aromatického koření. Podle chuti můžete přidat lžičku hořčice či sojové omáčky, která kostkám dodá intenzivnější chuť. Před podáváním pak kostky upečte v troubě na vyšší teplotu nebo zprudka osmahněte na pánvi.

V případě seitanu je příprava jednodušší, protože se již jedná o zpracovaný výrobek. Seitan můžete ke knedlíkům a k zelí podávat jen tak, ohřátý, anebo ho pro výraznější chuť osmahnout či upéct s trochou oleje či másla a koření.

Nevíte, co k obědu bez masa? Nestíháte “vegetariánské” návštěvě uvařit, ale chtěli byste jim naservírovat něco opravdu dobrého? Objednejte oběd či večeři na Dáme jídlo, kde najdete ten nejširší výběr vegetariánských i veganských jídel a rychlá večeře bez masa se stane realitou.

Související články

Všechny články

Nejlepší domácí hranolky z trouby? Ty z mrkve, celeru nebo cukety

Ruku na srdce, kdo by nemiloval hranolky? Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkoučké. Jejich smažení v litrech oleje ale není zrovna dvakrát zdravé. Zkuste je tentokrát připravit jinak. Bez tuny oleje a bez smažení.

Tofu aneb Surovina, kterou ocení nejen vegetariáni

Byť se někomu může zdát, že tofu je trochu nuda, za mě má naopak skvělý potenciál k experimentování. Bílé tofu je chuťově velmi jemné a skvěle se přizpůsobí chuti ostatních surovin. Od polévek, přes pomazánky a hlavní jídla až k veganským dezertům, tofu můžete využít téměř kdekoliv. A v tom spočívá jeho velké kouzlo!

Superpotravina jménem quinoa. Jak ji vařit a jak ji využít?

Nedáte dopustit na přílohu jako je kuskus, rýže nebo bulgur, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste do svého jídelníčku začlenit quinou, která zaslouženě nese nálepku superpotravina. Zde je pár tipů, jak ji připravit.

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

Další článek