Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je kořenová zelenina, která roste od podzimu do jara a v poslední době slaví na kulinářské scéně velký návrat. Má jemně oříškovou, lehce nasládlou chuť a báječně se hodí k dušení, pečení i vaření.
Navzdory svému názvu nemají jeruzalémské artyčoky nic společného s artyčokem ani Jeruzalémem. Topinambur je druh slunečnice, který pěstitelům udělá radost hned dvakrát. Jednou svými krásnými žlutými květy, podruhé chutnými hlízami, které obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek – draslík, železo, fosfor nebo vitaminy skupiny B.
Tip: Že neznáte topinambury? Dopřejte si porci nové chuti navíc a nechte si od Dáme jídlo dovézt menu s jeruzalémskými artyčoky v hlavní roli.
Jak se připravují topinambury
Topinambury sice nejsou moc krásné na pohled, přesto je nutné je vybírat při nákupu očima. Hlízy by měly být pevné, nepoškozené a bez známek oschnutí. Skladujte je v chladu, ideálně zabalené do utěrky a v lednici. V kuchyni se pak upravují podobně jako brambory, na rozdíl od nich ale neobsahují žádný škrob.
Topinambury mají tenkou a lehce stravitelnou slupku, kterou většinou stačí jen vydrhnout kartáčkem. Oškrábané a nakrájené hlízy mají stejně jako brambory tendenci hnědnout, v procesu přípravy je proto nejlepší vhodit nakrájené kousky do vody s trochou citronové šťávy, aby si zachovaly svou barvu. Při tepelné úpravě si pak hlídejte čas, hlízám stačí na změknutí jen pár minut.
Recepty z topinamburů
Jeruzalémské artyčoky můžete péct, vařit, smažit i dusit. Navíc jimi můžete nahradit brambory takřka v jakémkoliv receptu, ať už jsou to hranolky, bramboráky, kaše, chipsy, nebo polévka.
Krémová polévka z topinamburů
Jednoduchá, lahodná a rychlá. Taková je polévka z topinambur, která nejlépe chutná s dokřupava opraženou slaninou, cibulkou a krajícem chleba.
Ingredience
- 1 kg topinamburů
- 1 větší cibule
- 0,5 l zeleninového vývaru
- citronová šťáva
- máslo
- pár snítek čerstvého estragonu
- sůl, pepř
Postup
Topinambury očistěte kartáčkem, nakrájejte na kostičky a vložte do studené vody s citronovou šťávou. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte dosklovata na másle. Přidejte topinambury a asi 5 minut je opékejte, poté přilijte studený zeleninový vývar a vařte do změknutí. Nakonec polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, osolte, opepřete a přidejte nasekaný estragon.
Pečené topinambury
Pokud jste topinambury ještě nikdy neochutnali, tímhle receptem si vás rozhodně získají. Je jednoduchý, rychlý a hodí se jako příloha ke každému jídlu.
Ingredience
- 0,5 kg topinamburů
- lžička sušeného tymiánu
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 30 ml olivového oleje
Postup
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Hlízy topinamburů vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na asi 2,5 cm dlouhé kousky. Dejte je do mísy, osolte, dochuťte tymiánem a zakápněte olivovým olejem. Topinambury v míse důkladně promíchejte, aby byl každý kousek ochucený, a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě do změknutí, zhruba 30 minut.
Topinamburové pyré
Topinamburové pyré svou lahodnou oříškovou chutí a krémovou texturou báječně ladí se zvěřinou, hovězím nebo vepřovým masem.
Ingredience
- 3 menší šalotky
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 500 g topinamburů
- 300 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup
Šalotku oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Topinambury vydrhněte kartáčkem, nakrájejte na kostičky a vložte do studené vody s citronovou šťávou, aby nezhnědly.
V rendlíku si na středním plameni rozehřejte olivový olej, opečte na něm šalotku dosklovata a poté přidejte slité topinambury. Krátce je restujte se šalotkou, přidejte tymián, sůl a pepř. Poté směs podlijte zeleninovým vývarem a nechte dusit do změknutí. Nakonec přidejte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.