Co je tofu a odkud pochází
Tofu má svůj původ v Číně a podle legendy vzniklo úplnou náhodou, kdy čínský kuchař přidal omylem do sójového mléka řasu, čímž mléko srazil a vzniklo tofu. Ať už je to pravda nebo ne, tofu opravdu vzniká ze sójových bobů, které se namáčejí a bobtnají. Následně se rozmixují a vaří, dokud se nevysráží pevná hmota. Tofu se z Číny postupně rozšířilo po celé Asii a dnes je považováno za tradiční asijskou surovinu.
Proč bychom měli tofu zařazovat do jídelníčku
Tofu je velmi oblíbenou surovinou vegetariánů a veganů, vzhledem k tomu, že má vysoký podíl bílkovin a lze jej používat jako náhražku masa. Navíc obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, železo, vápník, mangan, fosfor, hořčík, měď, zinek i vitamin B1. Tofu je vhodné jak pro vegetariány a vegany, tak pro příznivce redukčních jídelníčků, jelikož obsahuje málo kalorií, minimum tuku a neobsahuje žádný cholesterol. Působí také preventivně proti osteoporóze, vysokému cholesterolu, kardiovaskulárním onemocněním a celkově náš organismus posiluje.
Jak si na tofu co nejvíce pochutnat
Jak jsem už v úvodu zmínila, tofu má v kuchyni široké využití a můžete s ním pracovat podobně jako s masem. Skvěle se hodí k zelenině a v kombinaci s kari kořením vytvoříte skvělé thajské nebo indické jídlo plné chuti a bohaté na bílkoviny.
V Japonsku je tofu nezbytnou součástí polévek miso, které Japonci snídají. Vydatnější japonskou tradiční polévkou je pak ramen, který může být podáván také s tofu, nesmí chybět ale také nudle, čajové vejce a nebo houby shitake.
Tofu postupně získalo své nadšence po celém světě a dnes se můžete setkat i s řadou různých sladkých receptů. Tofu natural se často používá v řadě veganských dezertů, kdy slouží většinou jako náhražka tvarohu.
Já osobně ho mám nejraději v kombinaci s výraznou sójovou omáčkou, proto připravuji pokrmy s tofu se zeleninou na styl stir-fry.