Tarte Tatin aneb Obrácený koláč 5x jinak

Ty nejlepší recepty často vznikají omylem, nepozorností kuchaře nebo prostou shodou náhod. A přesně tohle je i případ legendárního francouzského moučníku Tarte Tatin neboli obráceného koláče. Nejčastěji se připravuje s jablky, my pro vás tentokrát máme netradiční recepty s pomeranči, malinami i červenou cibulí.

28. 06. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Tarte Tatin byl poprvé upečen v malém francouzském hotýlku vlastněném sestrami Tatinovými. Legendy o jeho vzniku se samozřejmě liší. Jedna verze vypráví o přepracované Stéphanii Tatin, která ve spěchu navrstvila koláč do formy opačně. Jiná verze příběhu přisuzuje vznik koláče nešťastné náhodě, kdy kuchařka jablka připálila a ve snaze pohromu zamaskovat je přikryla vrstvou těsta. 

Tip: Přepadla vás chuť na něco dobrého? Vybírejte z restaurací na Dáme jídlo a nechte si dovézt to, na co máte chuť, až ke dveřím. 

obrácený hruškový koláč

Obrácený hruškový koláč

Obrácený hruškový koláč podávejte s crème fraîche nebo kopečkem své oblíbené zmrzliny. Hrušky klidně nahraďte jablky, broskvemi nebo švestkami. Zkrátka tím ovocem, které máte zrovna po ruce. Důležité je, aby bylo pevné a nepřezrálé. 

Ingredience

  • 5 menších hrušek
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 190 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 50 ml mléka nebo smetany ke šlehání
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku z vinného kamene

Postup

  1. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů a pusťte se do přípravy těsta – 100 g změklého másla utřete se 100 g třtinového cukru a vanilkovým cukrem. Poté přidejte vejce, skořici, prášek do pečiva a mléko nebo smetanu. 
  2. Na větší nepřilnavé pánvi rozpusťte zbylých 50 g másla a 90 g třtinového cukru. S občasným zamícháním nechte směs během pár minut zkaramelizovat. 
  3. Mezitím si připravte ovoce. Hrušky oloupejte, rozpulte a zbavte jádřinců. Každou hrušku pak vykoupejte v hotovém karamelu a dejte stranou.
  4. Koláčovou formu vymažte papírem a navíc ještě vyložte pečicím papírem, budete tak mít jistotu, že koláč půjde snadno vyklopit. Dno formy poklaďte rozpůlenými hruškami řezem dolů a navrch rozprostřete po lžících těsto. Pečte v troubě asi 30 minut, propečenost otestujte špejlí. 
  5. Koláč nechte po upečení pár minut stydnout a poté jej opatrně vyklopte. Podávejte s kopečkem zmrzliny, smetanou nebo šlehačkou. 

Mám na něco chuť

obrácený pomerančový koláč

Obrácený pomerančový koláč

Tenhle koláč vám na stole udělá parádu. Je krásný na pohled, a navíc báječně chutná. Díky řeckému jogurtu je těsto pěkně nadýchané a vláčné.

Ingredience

  • 3 menší červené pomeranče
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 120 g řeckého jogurtu
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Dejte předehřát troubu na 180 stupňů. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a její stěny vymažte máslem. 
  2. Z pomerančů si do menší misky nastrouhejte pomerančovou kůru. Ovoce pak nakrájejte na zhruba centimetrové plátky a případně odstraňte pecky. 
  3. V menší pánvi se silným dnem nechte rozpustit máslo, přidejte třtinový cukr a vařte na mírném plameni asi 5 minut, dokud směs nezkaramelizuje. 
  4. Mezitím si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte hladkou a mandlovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Ve druhé míse rozšlehejte vejce, krupicový cukr, jogurt, olej a pomerančovou kůru. Poté přidejte suchou směs a těsto propracujte, aby se všechny ingredience dobře propojily. 
  5. Na dno dortové formy vyskládejte plátky pomeranče, zalijte je připraveným karamelem a navrch po lžících rozprostřete těsto. V předehřáté troubě pečte asi 35 minut, dokud korpus nezíská zlatavou barvu. Že je koláč upečený, poznáte podle testu špejlí. 
  6. Po upečení nechte koláč chvilku chladnout a poté ho opatrně vyklopte. 

Mám na něco chuť

Obrácený banánový koláč

Obrácený banánový koláč

Obrácený koláč byl sice původně z jablek, jak se ale šířil světem, začalo přirozeně přibývat i variací na klasický recept. Jednou z nich je i banánová verze této francouzské speciality. Banány a karamel navíc tvoří výjimečně chutnou dvojku.

Ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 4 banány
  • 1 lžička mleté skořice
  • 70 g másla
  • 120 g třtinového cukru

Postup

  1. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Na plotně ve středně velké pánvi, kterou můžete dát i do trouby, rozehřejte máslo s cukrem a se skořicí. Za občasného míchání nechte směs zkaramelizovat. Mezitím si vyválejte listové těsto na silnější placku, která bude jen o něco málo větší než pánev. 
  2. Jakmile je karamel hotový, oloupejte banány a podélně je rozkrojte. Pánev odstavte z plotny a na její dno úhledně vyskládejte banány řeznou stranou dolů . Navrch pak dejte plát těsta a na několika místech ho propíchněte vidličkou. 
  3. Pánev vložte do předehřáté trouby a koláč pečte asi 25 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a křupavou kůrku. 
  4. Nakonec upečený koláč opatrně vyklopte na talíř. 

Obrácený koláč s malinami

Malinový obrácený koláč z piškotového těsta

Americká obdoba francouzské klasiky je z nadýchaného těsta a se štědrou vrstvou ovoce. Maliny můžete nahradit borůvkami, rybízem nebo klidně směsí lesního ovoce.

Ingredience

  • 1 kg malin (ty mražené nejdříve nechte rozmrznout a vykapat)
  • 380 g krupicového cukru
  • 190 g změklého másla
  • 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 vajíčka
  • 300 g hladké mouky
  • 1½ lžičky kypřicího prášku z vinného kamene
  • ½ lžičky sody na pečení
  • 60 g mandlové mouky
  • 250 ml podmáslí

Postup

  1. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Vyšší koláčovou formu vymažte máslem a její dno vyložte pečicím papírem, který vystřihněte do tvaru formy. Budete tak mít jistotu, že koláč ve finále hravě vyklopíte.
  2. Do formy navrstvěte maliny a zasypte je 100 g krupicového cukru. 
  3. V míse smíchejte máslo, zbývající cukr a citrónovou kůru. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vnitřek přidej do směsi. Po jednom pak do těsta zapracujte vajíčka. Nakonec postupně přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a sodou na pečení, podmáslí a mandlovou mouku. 
  4. Vzniklé těsto následně po lžících rozprostřete na maliny ve formě. Vršek pak uhlaďte, ideálně stěrkou na pečení. 
  5. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Poté koláč přikryjte alobalem a pečte dalších 45 minut. Že je koláč propečený, poznáte podle testu špejlí.
  6. Upečený koláč nechte ve formě úplně vychladnout a poté opatrně vyklopte na talíř. 

Mám na něco chuť

Slaný koláč s červenou cibulí

Slaný obrácený koláč

Jednoduchá příprava, ingredience za pár korun a skvělá chuť dělají z tohoto koláče parádní předkrm i bezmasou večeři, kterou zvládnete levou zadní. Chcete-li si ušetřit trochu času, kupte si již hotové těsto. Koláči to na chuti rozhodně neubere.

Ingredience

  • 1 kg červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g másla
  • 1 lžička hnědého cukru
  • balzamikový ocet
  • svazek čerstvého tymiánu
  • 400 g listového těsta

Postup

  1. Troubu dejte předehřát na 200 stupňů. Cibuli oloupejte a nakrájejte na 0,5 až 1 cm silné plátky. 
  2. Kolečka cibule pak vyskládejte do kulatého pekáče, pokapejte je olivovým olejem a rovnoměrně na ně poklaďte na kostky nakrájené máslo. Vše nakonec zasypte cukrem, zlehka zakápněte balzamikovým octem a posypte lístky tymiánu. 
  3. Vše opatrně promíchejte, aby se každý plátek obalil v cukru i másle, a pekáč následně vložte do trouby zhruba na 30 minut, dokud cibule krásně nezkaramelizuje
  4. Pekáč vyndejte a teplotu trouby zvyšte na 220 stupňů. Máslem vymažte kulatou formu na koláč a vyskládejte do ní zkaramelizovanou cibuli. Dejte si záležet, aby byly plátky vyskládané rovnoměrně a zcela pokryly dno formy. 
  5. Listové těsto vyválejte na 1 cm silný plát a vykrojte z něj kruh, který bude jen o něco málo větší než koláčová forma. Placku poté opatrně přesuňte do formy a na několika místech ji propíchněte vidličkou, aby mohla z koláče během pečení unikat pára.
  6. Pečte 15 až 20 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a křupavou kůrku. Formu poté vyndejte z trouby, položte na ni velký talíř a opatrně obraťte. 
  7. Koláč podávejte ideálně ještě teplý, a pokud si chcete tuhle francouzskou delikatesu vychutnat se vším všudy, doplňte ji crème fraîche. 

Související články

Všechny články

Letní osvěžení do pár minut? Vyzkoušejte domácí arašídové nanuky!

Máte chuť na zmrzku a nechce se vám do obchodu? Připravte si dokonalé nanuky doma, které zvládne opravdu každý a navíc budete mít jistotu, že obsahují jen to, co chcete.

Poklad jménem rebarbora

Že jste nikdy neochutnali rebarborový koláč? To musíte co nejdříve napravit! Připravte si doma jeden z našich receptů z této výjimečné rostliny a doceňte její chuť a sílu.

Linecké cukroví: Recept nejen na to hned měkké

Linecké patří k jedněm z nejvíce oblíbených druhů cukroví. Ještě aby ne. Dva tenké plátky vláčného těsta obklopující vrstvu marmelády, to vše zasněžené cukrovou pokrývkou. Člověku se sbíhají sliny jen při pomyšlení na jeden malý kousek lineckého. Jak správně upéct linecké cukroví a na co byste si měli dát pozor?

Dezerty s jahodami, které musíte ochutnat

Opojná vůně, krásná barva a lahodná chuť. Tohle spojení vyneslo jahody mezi nejoblíbenější letní ovoce. A protože jejich sezóna právě začíná, máme pro vás inspiraci, jak si jahody vychutnat do posledního sousta.

Další článek