Umami neboli pátá chuť se těžko popisuje. Není sladká, hořká, kyselá ani slaná. Dalo by se říct, že v podstatě všechny tyto chutě jen zvýrazňuje a celé jídlo dovede k dokonalosti. Ostatně není náhoda, že umami v překladu znamená delikátní.
Co je to umami?
Podíváme-li se na pátou chuť z hlediska chemického složení, vždy obsahuje glutamát sodný. Ano, ten glutamát, který si v posledních letech získal tak nechvalnou pověst. Glutamát sodný se totiž hojně přidává do levných, průmyslově zpracovaných jídel, aby jim dodal chuť. Avšak je rozdíl mezi potravinami s přirozeným obsahem glutamátu a těmi průmyslově zpracovanými.
Tip: Chcete poznat ryzí chuť umami? Objednejte si třeba ramen nebo sushi na Dáme jídlo z některé z japonských restaurací.
Umami ve své přirozené podobě
Víte, co mají společného parmazán, vývar nebo řasa kombu? Je to právě umami. Přestože nám Evropanům ona pátá chuť byla donedávna neznámá, odjakživa ji v jídle milujeme. To je také důvod, proč základ omáček vždycky tvoří vývar a těstoviny zdobíme strouhaným parmazánem. Pátá chuť zkrátka byla v jídle vždycky, jen jsme ji nikdy neuměli popsat nebo jsme o její existenci nevěděli.