Tajemství indické kuchyně

Indie je královstvím nespočtu kořeněných chutí a vůní. Odhalte receptury tamních kuchařů a vařte jako praví Indové!

25. 11. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Indové se nebojí výrazných chutí a s kořením nešetří. Jejich neoddiskutovatelná láska k chilli a pálivé chuti obecně definovala pátou základní chuť a Indové tak k běžně vnímané sladké, slané, hořké a kyselé doplnili ještě chuť palčivou. Kromě nadměrného použíbání intenzivního koření, které najdete v pokrmech napříč celou Indií a které dlouhá léta stálo v centru pozornosti námořních výprav z celého světa, se příprava jídla v jednotlivých částech země ale značně odlišuje. Na co všechno můžete v tamních kuchyních narazit?

Tip: Dostali jste právě chuť na tuto kuchyni? Indická restaurace můžeme být za pár minut u vás doma. Vyberte si jídlo z mnoha stylových restaurací na Dáme jídlo.

Jíst, či nejíst maso

Napříč Indií procházejí různá náboženská vyznání, přičemž do jídelníčků jejich vyznavačů nezapadá mnoho běžně užívaných ingrediencí. Asi nejvýraznější je odmítání masité stravy – muslimové nejedí vepřové, hinduisté hovězí a takzvaní džinisté dokonce ani zeleninu rostoucí v zemi, jejímž zpracováním by mohli ublížit tvorům žijícím v hlíně. Ačkoli se tedy místní často obejdou bez masa, zahrnuje indická kuchyně i mnoho různých skvělých masitých pokrmů a díky bohatství výrazných koření a skvělé lokální zelenině rozhodně není jednotvárná.

Vzhledem k rozmanitému klimatu se liší i možnosti pěstování surovin. Tam, kde nejsou ideální zemědělské podmínky, tedy především na jihu, se hojně využívají luštěniny, cereálie a mléčné výrobky. Severní kuchyně se zase hodně přibližuje Tibetu a Nepálu a každý stát má své vlastní specifické receptury. V Kašmíru se například k úpravě masa používá mléko a tvaroh a v Ásámu zase nedají dopustit na kyselé pokrmy všeho druhu.

Mám na něco chuť

Koření jako lék i konzervant

Mnoho Evropanů si Indii spojuje s kari, které již namíchané koupí v každém obchodě s potravinami. Pokud byste ale přišli do krámku či na trh v Indii a požádali o kari, prodavač by se vás pravděpodobně zeptal, které kari z těch stovek možností konkrétně chcete. Mezi nejužívanější indická koření patří kurkuma, koriandr, kardamom, garam masala a chilli, ovšem oblíbené je i hořčičné semínko, tamarind, šafrán, zázvor, skořice, hřebíček či badyán.

Indové přitom koření vnímají nejen jako ochucovadlo, ale i jako léčebný prostředek tzv. ájurvédské medicíny, která využívá chutí a vlastností jednotlivých ingrediencí k povzbuzení či utlumení různých tělesných funkcí. V neposlední řadě koření používají taktéž coby konzervant, který udrží jídlo poživatelné i v horkých letních dnech.

Zelenina, luštěniny a naan

Indové milují zeleninu, kterou upravují na milion způsobů. Ať už ji smaží, dusí, vaří či zapékají, zeleninové pokrmy jsou asi nejtypičtější složkou jejich každodenní stravy. Přednost dávají především mrkvi, rajčatům, lilku a hrášku, které běžně najdete v zeleninovém karí, a pro servírování v čerstvé podobě pak rádi sáhnou po listové zelenině, tedy po špenátu, pískavici nebo listech hořčice.

Jako přílohu často připravují brambory, batáty, květák či dýni a kromě zeleniny upravují i různorodé luštěniny, maso a mořské plody, exotické ovoce a rýži, které vám naservírují do malých mističek nebo na členitý nerezový tác zvaný thálí. Pokud přijmete pozvání na oběd do indické domácnosti, příbory na stole nehledejte: Indové všechny pokrmy jedí rukama, přesněji třemi prsty pravé ruky, což pro Evropana může představovat poměrně zajímavý zážitek. Tak hodně zdaru a dobrou chuť.

Něco na zub?

NAKUPUJI

Recept na kuřecí tikka masala - marináda

  • 500 g kuřecích prsou
  • kelímek bílého jogurtu
  • lžíce nastrouhaného zázvoru
  • lžíce prolisovaného česneku
  • lžička mletého římského kmínu
  • lžíce koření tandoori masala
  • sůl na dochucení

omáčka

  • lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • lžíce nastrouhaného zázvoru
  • lžíce prolisovaného česneku
  • lžička kurkumy
  • lžička mletého římského kmínu
  • lžička indického kari
  • 1 kardamom
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 bobkových listů
  • 150 ml 31% smetany ke šlehání
  • plechovka krájených rajčat
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • chilli paprička dle chuti
  • cukr, sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si připravte marinádu a naložte maso. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu. Maso nakrájejte na kostky velké cca 4 cm a naložte je do připravené směsi.
  • Misku s naloženým masem zabalte do potravinové fólie a maso nechte přes noc marinovat v lednici.
  • Následně se pusťte do omáčky. Na lžíci rozpáleného oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a kari. Nechte dvě minuty restovat a pak přihoďte na kostičky nakrájená rajčata, kardamom, badyán, bobkový list, rajčata z plechovky, smetanu a sůl.
  • Pokud preferujete pálivější pokrmy, můžete přidat nasekanou chilli papričku. Vše nechte zhruba čtvrt hodiny provařit a podle chuti můžete přidat cukr a sůl. Po dochucení vyjměte bobkový list, kardamom a badyán.
  • Pro přípravu masa si předehřejte troubu na 250 °C. Marinované maso naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho zhruba 10 minut do změknutí.
  • Takto předpečené maso vložte do omáčky i se šťávou, která z něj během pečení vytekla. Nechte zhruba 5 minut provařit.
  • Hotové jídlo ozdobte čerstvým koriandrem a servírujte s indickou chlebovou plackou nebo uvařenou rýží.

Tip: Připravte si doma ty nejlepší indické pokrmy. Objednejte si ingredience na Dáme market a pusťte se do práce.

Recept na dhál z červené čočky

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 400 g červené čočky
  • lžíce koření garam masala
  • lžíce mletého kari
  • lžička mletého římského kmínu
  • lžička mletého koriandru
  • lžička mletého hořčičného semínka
  • lžička kurkumy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 400 g konzervovaných drcených rajčat
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru či hladkolisté petržele

Postup

Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a spolu se zázvorem je na rozpáleném oleji asi 5 minut opékejte. Probranou čočku propláchněte ve vodě a nasypte ji do většího hrnce, spolu s rajčaty a vším kořením a přilijte vývar. Do hrnce přidejte i opečenou cibulku s česnekem a zázvorem. Promíchejte a pod poklicí vařte na vyšší stupeň zhruba hodinu. Hotový dhál posypte nasekaným koriandrem a můžete podávat

Indie k vám domů

OBJEDNÁVÁM

Recept na indický chléb Naan

  • 230 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 130 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje + trocha oleje na vymazání
  • lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý koriandr

naan

Postup

  • V misce smíchejte všechny suché ingredience. Uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj mléko s olejem a od středu do tekutiny vidličkou postupně vmíchejte sypkou směs.
  • Pružné těsto dopracujte rukama, a pokud ještě lepí, přidejte trochu mouky. Troubu i s plechem rozehřejte na 170 °C. Těsto rozdělte do pěti kuliček a každou rozválejte na tenkou placku.
  • Placky položte na rozžhavený plech, posypte nasekaným česnekem a koriandrem a pečte zhruba 2 minuty. Po upečení je potřete máslem a můžete servírovat.

Související články

Všechny články

Jak na dokonalý Caesar salát

Čerstvé listy římského salátu, křupavé krutony a delikátní zálivka. Řeč je o fenomenálním pokrmu, který svým názvem sice evokuje titul císaře, nicméně by zasluhoval spíše hodnost krále salátů. Jak se dělá Caesar salát a co všechno patří do zálivky?

Poke bowl: Recept na oblíbený havajský pokrm

Hravá havajská miska plná chutí a barev. Tak by šla ve stručnosti popsat poke bowl, kterou si oblíbil celý svět. A že k tomu má pádný důvod. Zdravější a lahodnější jídlo pravděpodobně jen tak nenajdete. Jak si připravit poke bowl v domácích podmínkách?

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Svíčková Wellington: Jak na ni krok za krokem

Svíčková Wellington patří ke královským disciplínám kulinářství. Staňte se opravdovými profíky a připravte si doma tento oblíbený pokrm vévody z Wellingtonu.

Další článek