Hlíva roste v přírodě převážně v mírném podnebném pásu a v českých lesích na ni můžete narazit od listopadu do března. Hlíva je dnes ale k dostání prakticky po celý rok a téměř všude. Po žampionech a shiitake je totiž nejčastěji pěstovanou houbou na světě.
Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.
TIP: Dopřejte si zdravé a chutné jídlo a objednejte si na foodora třeba guláš z hlívy ústřičné.
Hlíva je v kuchyni oblíbená nejen pro svou chuť, ale také díky zdraví prospěšným látkám. Obsahuje aminokyseliny, vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky, jako je železo, selen nebo hořčík. Přispívá tak k posílení imunitního systému, pomáhá při potížích s trávením a podporuje detoxikaci těla. Její blahodárné účinky potvrdily desítky studií, v lékárnách tak často narazíte na doplňky stravy, které obsahují právě hlívu ústřičnou. Daleko chutnější variantou je ale hlíva jako součást jídelníčku.
1. Recept na guláš z hlívy ústřičné
Perfektní guláš lze uvařit i bez masa. Navíc je to rychlejší, zdravější a hlavně delikátní. Stejně tak si můžete připravit i hlívu po burgundsku a další syté omáčky, ve kterých nahradíte hovězí královnou mezi houbami – hlívou.
Chybí mi suroviny
Ingredience:
- 400 g hlívy ústřičné nebo královské
- 1 větší cibule
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 stroužky česneku
- 150 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- hrst hladkolisté petrželky
- sůl, pepř
- olivový olej
- rýže
Postup:
- V hlubší pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a do sklovata na něm opečte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte hlívu, zvyšte plamen a restujte, dokud houby nezměknou. Mezitím si dejte vařit rýži.
- Následně přidejte utřený česnek, sladkou i uzenou papriku a za stálého míchání ještě minutu opékejte. Houbový základ pak zalijte vývarem, přidejte worcesterskou omáčku, přiveďte k varu a nechte pod pokličkou dusit 5 minut.
- Guláš pak stáhněte z plotny a vmíchejte do něj zakysanou smetanu.
- Podávejte s rýži a zdobené nasekanou petrželkou.
2. Recept na stir-fry s hlívou a zeleninou
Technika stir-fry je typická pro asijský street food. Její kouzlo spočívá v bleskové přípravě na rozpáleném ohni, díky které si zelenina zachová svou křupavost i šťavnatost. Stir-fry technika je jako stvořená nejen pro pouliční stánky v asijských metropolích, ale i pro uspěchané všední dny.
Ingredience:
- 400 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- svazek jarní cibulky
- 2 hlávky čínského zelí neboli pak choi
- cca 1,5 cm kořene zázvoru
- špetka sečuánského pepře
- rostlinný olej
- čerstvý koriandr
- sezamová semínka
- 400 g soba nudlí
Postup:
- Do většího hrnce dejte vařit vodu na soba nudle. Hlívu očistěte a nakrájejte na silnější nudličky. Zelí podélně rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na menší kousky, nasekejte nadrobno jarní cibulku a zázvor nastrouhejte najemno.
- Na vyšším plameni rozpalte wok pánev, přilijte do ní lžíci oleje a zprudka na něm orestujte jarní cibulku se strouhaným zázvorem. V tuto chvíli vhoďte soba nudle do vroucí vody a uvařte je podle návodu na obalu.
- Jakmile vaši kuchyni zalije zázvorová vůně, je ta pravá chvíle přidat do pánve nudličky hlívy a pak choi spolu s ústřicovou a sójovou omáčkou. Nakonec směs dochuťte sečuánským pepřem a přimíchejte soba nudle. Servírujte zdobené nasekaným koriandrem a sezamovými semínky.
3. Recept na hlívu v teriyaki omáčce
Teriyaki omáčka se skvěle hodí nejen k masu, ale také k houbám. Seženete ji v každém obchodě s asijskými potravinami, její příprava ale není žádná věda. Hotová bude za pár minut a tenhle bezmasý recept pozvedne na zcela novou úroveň.
Ingredience:
- 400 g hlívy královské
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce japonského saké nebo čínského mirinu
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- jasmínová rýže
- sezamová semínka
- jarní cibulka a čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
- Hlívu očistěte a podélně ji nakrájejte na zhruba 0,5 cm silné plátky. Dejte si je stranou na hluboký talíř a pusťte se do přípravy teriyaki omáčky.
- V misce smíchejte saké s cukrem a sójovou omáčkou. Směsí pak přelijte nakrájenou hlívu a nechte ji v ní marinovat asi 15 minut. Mezitím si dejte vařit rýži do rýžovaru.
- Na středním plameni rozpalte grilovací pánev, potřete ji rostlinným olejem a postupně na ní dozlatova orestujte plátky hlívy. Jakmile máte opečen poslední kousek, vraťte všechny do pánve a zalijte je marinádou. Zvyšte plamen a vařte, dokud se všechna tekutina nevstřebá do hub. Zabere to zhruba 3 až 4 minuty, mezitím si nadrobno nasekejte jarní cibulku a koriandr.
- Houby servírujte s jasmínovou rýží zdobenou sezamovými semínky, nasekanou jarní cibulkou a koriandrem.
4. Recept na tagliatelle s krémovou hlívovou omáčkou
Alfou a omegou tohoto receptu jsou kvalitní čerstvé těstoviny. Během roku pak můžete hlívu nahradit liškami, hříbky nebo žampiony.
Ingredience:
- 350 g čerstvých tagliatelle
- 450 g hlívy královské
- 60 g másla
- olivový olej
- 1 větší stroužek česneku
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 120 ml bílého vína
- parmazán
- citron
- sůl, pepř
Postup:
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny a pořádně ji osolte. Nezapomínejte, že voda na těstoviny by měla být stejně slaná jako ta mořská.
- Mezitím očistěte hlívu a nakrájejte ji na menší kousky. Na pánvi rozehřejte polovinu másla s olivovým olejem, přidejte houby, pár snítek tymiánu a smažte na středním plameni asi 5 minut. Posléze houby zalijte vínem a přidejte nasekaný česnek. Zvyšte plamen a nechte víno vyvařit. Mezitím sceďte uvařené těstoviny a dejte si je stranou.
- Na závěr směs dochuťte solí a pepřem, přidejte zbylou polovinu másla, pár kapek citronové šťávy a smíchejte ji s vařenými tagliatellemi. Servírujte se strouhaným parmazánem.
5. Recept na polévku z hlívy
Je vydatná, rychlá a jediné, co na její přípravu musíte koupit, je hlíva a popřípadě vývar. Zbytek surovin totiž zaručeně najdete ve spíži. Pokud máte rádi krémovější polévky, přidejte do ní kelímek smetany ke šlehání.
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 l zeleninového vývaru
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 lžička tymiánu
- hladkolistá petržel
- sůl, pepř
Nakoupím si ingredience
Postup:
- V hrnci na mírném plameni opečte na másle najemno nakrájenou cibuli. Přidejte dva utřené stroužky česneku a restujte zhruba 3 minuty.
- Cibuli s česnekem zasypte sladkou i uzenou paprikou. Za stálého míchání opékejte jednu minutu a poté vše zalijte vývarem.
- Hlívu očistěte a nakrájejte ji na nudličky, vhoďte do hrnce a pod pokličkou vařte 15 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Zdobte nasekanou petrželkou a podávejte s chlebem nebo francouzskou bagetou.
Tak co říkáte na hlívu? Že to je skvělý všestranný pomocník, který hravě nahradí maso? Vyzkoušejte všechny recepty a radujte se ze svého zdraví. 🩵