Slávky s majonézou a hranolkami, vařené výhonky chmele nebo losos naložený v kopru. Věděli byste, k jakým zemím tyhle typické pokrmy zařadit? Možná vás překvapí, co vlastně patří k národním jídlům míst, kam nejčastěji cestujeme.
Jaká jsou tradiční i méně známá jídla v jiných zemích? Mrkněte na dobroty, které si pravidelně vychutnávají lidé v Německu, Anglii nebo třeba v Belgii.
Co vás nejvíc baví na cestování? Mě rozhodně zkoušení typických lokálních pokrmů. Moje obliba poznávat nová jídla začala na dovolené v Bulharsku, kam jsem vyrazila v podstatě (jak se říká) na blind. Ale o tom třeba jindy. Co tedy zkusit, kde a co od toho čekat?
- Bulharská kuchyně se, jak jsem zjistila, vyznačuje odlehčenými a zdravými recepty. Třeba takový džuveč [gjuveč] je v podstatě jen maso dušené dohromady s rýží nebo bramborami a zeleninou. Zalije se vínem, k tomu trocha zakysané smetany a je hotovo. Pokud tedy máte v plánu vyrazit do Bulharska na dovolenou, rozhodně džuveč zkuste.
- Podobně odlehčený pokrm je arabská shakshuka [šakšuka]. Přeloženo do češtiny to znamená doslova „směs“. V podstatě jde jen o ztracená vejce v rajčatové omáčce s masem, případně klobásou nebo lilkem. Původně snídaňové jídlo ochutnáte v Maroku, Tunisku, ale i v Izraeli. V současnosti už především jako hlavní chod.
- Naproti tomu v Maďarsku dietu a rostlinnou stravu fakt nečekejte. Země se vyznačuje masem, masem a k němu si dávají… no, maso. Dominantou veškerých jídel je paprika, která rozhodně nesmí chybět v guláši. Nejedná se ale o guláš tak, jak ho známe my. V tomto případě jde o polévku s brambory. Pokud byste chtěli její sytější variantu, hledejte pörkölt [perkelt].
- Holandsko všichni známe hlavně jako zemi tulipánů. Neméně proslavené je ale i díky luxusním sýrům. S jejich výběrem vám ochotně poradí prodejci. A skutečný zážitek je tradiční burza sýrů ve městě Alkmmaru, kde je můžete i ochutnat.
- V Belgii hledejte mušle – slávky. Vařené se připravují třeba na pivu, víně, se smetanou, zeleninou a na dalších mnoho způsobů. Nejčastěji k nim dostanete pečivo nebo (trochu překvapivě) hranolky, a dokonce majonézu.
- Ještě se tu zdržíme, protože za zmínku stojí také belgický chmel. A ne, tentokrát ho nehledejte v pivu. Výhonky chmele si Belgičané vaří a skutečně je jedí. Tenhle nezvyklý pokrm se dostal mezi lokální delikatesy a rozhodně stojí za zkoušku.
- Německý eintopf se může zdát jako směs všeho, co kuchaři přišlo pod ruku. Když se ale dodrží správný postup a poměr surovin, jde o lahodný a sytý pokrm, který právě díky vaření v jednom hrnci získává lahodnou chuť. Hlavní suroviny jsou různé druhy masa, klobásy, luštěniny, zelí, mrkev a brambory. Na zahřátí po podzimní procházce prostě ideální.
- Řecké olivy a sýry známe všichni. Slyšeli jste už ale někdy výraz avgolémono? Připravená z citronů a vajec může být servírována jako polévka, ale i jako hustší omáčka k rybám a jiným masům.
- Švédskou pochoutkou je losos gravlax. Syrová ryba se osolí, potře koprem a nechá v lednici 3 dny uležet. Nakrájená na tenké plátky je pak podávána s omáčkou z hořčice, oleje, cukru, pepře, soli a kopru. Jako předkrm se navzdory své jednoduchosti objevuje v luxusních restauracích.
- V Anglii nechte známé fish & chips stranou. Mnohem typičtějším národním jídlem je totiž steak and kidney pie. Hovězí se zapečenými ledvinkami v těstíčku najdete v každém menu pravé britské hospody, a právě to z anglického pikantního koláče dělá nevynechatelnou klasiku.
No… je toho k ochutnání fakt velká spousta. Ale o tom dovolená přece je, ne?
O poznání nejen nových míst, lidí a tradic, ale i chutí a zajímavých pokrmů. A kdo ví – třeba si něco z nových jídel tak oblíbíte, že je pak sobě nebo svým blízkým uvaříte i doma.
Další článek