Ghí patří v Indii k nejcennějším potravinám vůbec. Používá se tam nejen v místní kuchyni, ale i jako palivo do lamp. Hinduisté ho dokonce pokládají na oltář jako oběť bohům. V ajurvédské medicíně je pak ghí označováno jako elixír dlouhověkosti. K přípravě této cenné ingredience vám přitom stačí málo – pouze kvalitní máslo, trocha času a špetka trpělivosti.
Ghí chutná jako máslo, neobsahuje však mléčnou bílkovinu, nepřepaluje se a nemusí se skladovat v lednici. V lidském těle pak přepuštěné máslo pomáhá trávit, podporuje činnost žaludku a má také pozitivní vliv na nervovou soustavu. Nejen proto je ghí jednou ze základních esencí ajurvédské medicíny.
Tip: Chcete se pustit do výroby ghí, ale došlo vám máslo? Objednejte si nákup na Dáme market a do 30 minut vám dorazí domů.
Ghí je také vhodné pro jedince, kteří trpí intolerancí laktózy, během vaření se totiž máslo vyčistí od mléčné bílkoviny. I po přepuštění však obsahuje štědrou porci vitamínů A, D, E a K, minerálů nebo omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Jak si doma připravit ghí
Kostku nakrájeného másla dejte do hrnce se silným dnem, na středním plameni ji nechte rozpustit a za stálého míchání přiveďte k varu.
Jakmile začne probublávat, stáhněte plamen na minimum. Máslo je nutné během celé doby přepouštění neustále míchat, aby se nepřipálilo. Po chvilce se na povrchu začne tvořit bílá pěna, lžící nebo malou naběračkou ji pak průběžně odebírejte.
Tip: Sesbíranou pěnu schovejte do uzavíratelné nádoby, hodí se do bramborové kaše či k přípravě sladkých nákypů.
Máslo nechte táhnout tak dlouho, dokud nezíská krásnou zlatavou barvu. Přepouštění kilogramu másla vám zabere zhruba 30 minut.
Přepuštěné máslo nechte nakonec trochu vychladnout a přes plátýnko ho sceďte do čisté uzavíratelné nádoby ze silného skla nebo keramiky.
Jak využít ghí v kuchyni
V uzavřené nádobě ve spíži vám ghí vydrží klidně i několik měsíců. V kuchyni pak skvěle zastoupí jakékoliv jiné tuky. Je ideální nejen na pečení a vaření, ale díky vysokému kouřovému bodu, který dosahuje až 250 stupňů, se báječně hodí i na smažení. Použít ho můžete ale také při přípravě domácího pečiva i dezertů.