Slané koláče jako od francouzských pekařů

Nápaditá večeře se špetkou francouzského šarmu? Přesně takový je křehký a zároveň delikátní quiche. Odkud se vzal a jak si jej můžete připravit v pohodlí domova?

08. 01. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Sklenka bílého vína, dřevěné prkénko plné sýrů a z trouby linoucí se vůně lahodného quiche. Tenhle slaný koláč, který se správně vyslovuje „kyš“, je skvělou záchranou ve chvíli, kdy máte plnou lednici surovin, ale nevíte, co z nich připravit. Quiche má totiž jeden stálý základ, ale připravit jej můžete v nekonečně mnoho variacích. A navíc díky svému francouzskému půvabu bude tahle slaná dobrota vždy tak trochu „šik“.

Kde se vzal, tu se vzal quiche

Pravděpodobně nyní čekáte barvitý příběh ze zapadlé francouzské kuchyně, ve které se mohl quiche zrodit. Pravda je však taková, že quiche je ve skutečnosti původem Němec. Slovo quiche totiž pochází z německého Kuchen, což v překladu znamená koláč. Byli to však Francouzi, kdo slané koláče soustavnou úpravou a vylepšováním receptury dovedli k dokonalosti.

První písemně dochovaný záznam o quichi sahá až do roku 1586. Konkrétně se jedná o zápisky kuchaře Philippa de Rarécourta, který si v nich stěžuje na vysokou spotřebu tohoto slaného koláče u dvora svého panovníka Karla II. Lotrinského.

Křehké těsto jako základ pro quiche

Slaný koláč můžete připravit i z listového těsta, avšak nejvhodnější variantou je takzvané křehké těsto. To bývá základem nejen pro quiche, ale také pro několik receptů na sladké koláče. A proč je tomu tak? Jedná se o recept skýtající jen několik málo surovin, se kterými v dokonalém poměru vytvoříte lehké a vláčné těsto, jež se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Recept na křehké těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody

Postup:
Máslo nakrájejte na menší kostičky a smíchejte ho s moukou a solí. V ideálním případě použijte pro smíchání kuchyňského robota. Poté, co se máslo v mouce rozdrobí, přidejte do směsi přibližně dvě třetiny studené vody. Postupně přilévejte zbytek a kontrolujte konzistenci těsta. Křehké těsto je totiž hotové ve chvíli, kdy vizuálně připomíná spíše drobenku. Jakmile jej ale zmáčknete prsty, všimnete si, že drží pohromadě. Finální těsto zpracujte do koule, zakryjte fólií a nechte v lednici uležet, ideálně do dalšího dne, nejméně však 3 hodiny.

Tipy pro zaručeně dobré křehké těsto

Základem úspěchu křehkého těsta je spojení tuku s moukou. Máslo proto rozhodně neroztápějte v mikrovlnce ani jej nenechávejte po vytažení z lednice odstát, ale použijte ho pěkně za studena. Zároveň těsto nezpracovávejte rukama, ale raději v robotu. Teplé prstíky totiž způsobují roztávání tuku a to je u křehkého těsta spíše nežádoucí. Dalším tipem je vhodný výběr mouky.

V případě křehkého těsta se spíše vyhněte mouce s vysokým obsahem lepku a sáhněte raději po klasické hladké mouce.

Recept na cibulový quiche se sýrem

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody
  • 450 g bílé cibule
  • 2 vejce
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 80 g strouhané goudy
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si vypracujte křehké těsto (viz postup výše). Poté, co se těsto uleží, z něj vyválejte tenký plát. Ten následně vložte do kulaté, předem vymazané a vysypané pečicí formy. Připravený korpus dejte ještě na chvíli uležet do lednice.

Na plotně si dejte rozehřát kastrůlek s trochou másla. Mezitím si pokrájejte cibuli na menší kousky a následně ji vysypte do kastrůlku. Za občasného míchání cibuli opékejte, dokud nezkaramelizuje. Poté ji nechte chvíli odstát.

V míse rozšlehejte vejce, přilijte smetanu a oba druhy nastrouhaného sýra. Následně přidejte lehce vychladlou opečenou cibuli a promíchejte. Celou směs dejte do připraveného korpusu a nechte jej péct v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 20–25 minut. Koláč nechte ve formě vychladnout a následně podávejte.

Jak a s čím servírovat quiche?

Slané koláče nejsou jenom rychlou záchranou ve chvíli, kdy nevíte, co připravit k večeři. Jsou také delikátním pokrmem, který se skvělé hodí i na letní piknik nebo odpolední svačinku. Stačí vám jednoduchý lehký salát ze sezónní zeleniny, sklenička suchého bílého vína, pár svíček a romantická večeře ve francouzském stylu je na světě.

Quiche rozhodně nemusíte sníst najednou, v lednici vám totiž vydrží několik dní. Chutná skvěle i za studena, nicméně mu raději před podáváním dopřejte pár minut v mikrovlnné troubě.

TIP: Schází vám některá ze základních surovin? Nakupte si je na Dáme market!

Recept na quiche se sušenými rajčaty a prosciuttem

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody
  • 150 g prosciutta
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g najemno nastrouhaného parmazánu
  • 4 vejce
  • 2 žloutky
  • 350 ml 33% smetany ke šlehání
  • 80 g sušených rajčat
  • hrst rukoly
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si připravte křehké těsto (viz postup výše). Na pánvičce rozehřejte plátek másla. Mezitím si nakrájejte cibuli na kostičky a česnek na tenké plátky. Do kastrůlku dejte cibuli, a jakmile zesklovatí, přidejte i česnek. Oboje nechte rozvonět.

Pokrájejte prosciutto a sušená rajčata na menší kousky a oboje přidejte do kastrůlku. Jakmile se prosciutto opeče, stáhněte kastrol z plotny a nechte směs chvíli chladnout.

V míse rozmíchejte vajíčka i se žloutky. Následně přidejte smetanu ke šlehání, sýr, sůl a pepř. Jako poslední přimíchejte lehce vychladlé prosciutto s cibulí, česnekem a sušenými rajčaty.

Uleželé těsto vyválejte na tenký plát, ten přemístěte do připravené pečicí formy. Těsto přitlačte do okrajů a můžete jej několikrát propíchat vidličkou. Na závěr do korpusu přidejte připravenou směs a celý koláč nechte péct přibližně 30 minut při teplotě 180 stupňů.

Quiche: Koláč bez limitů

Příprava quiche je vcelku snadná a vytvořit jej můžete na jakýkoliv způsob. Pokud dbáte na zdravou životosprávu, můžete vyzkoušet kombinaci méně tučné smetany, tvrdého sýra, kukuřice nebo špenátu. Naopak pokud si chcete trochu víc dopřát, zkuste do koláče zakomponovat klobásu nebo kousky vepřového masa. Zkrátka a dobře, vše záleží na vaší chuti a gastronomické fantazii a té se meze rozhodně nekladou.

Související články

Všechny články

Maso na gril aneb 5 chutných marinád ze všech koutů světa

Dobře naložit maso je tak trochu alchymie. Špetka soli, trocha koření a notná dávka času. Prozradíme vám, jak naložit maso do trouby i na gril, aby bylo vždycky dokonale šťavnaté a křehké.

Recepty na dýni 3x jinak

Podzim nám nabízí jiné druhy zeleniny, než na které jsme byli zvyklí v létě. Například oblíbená rajčata nejsou už tolik chutná, proto se nabízí zpestřit si jídelníček jinak a mezi nejoblíbenější druhy podzimní zeleniny patří jednoznačně dýně!

Poklad jménem pomelo: Připravte si imunitu na nevlídné dny

Pomelo je největším členem rodiny citrusů. V průměru mívá tak 12 cm, mnohdy ale může dorůst až do velikosti basketbalového míče. Má podobnou chuť jako jeho spřízněný příbuzný grapefruit, ale je o něco sladší. Užijte si tohle ovocné potěšení plné vitamínů a nachystejte si imunitu na chladnou sezónu.

Připravte si cizrnový falafel s domácím pita chlebem

Už jste někdy falafel ochutnali, nebo vůbec nevíte o jakém jídle je řeč? Pojďte si zkusit můj oblíbený recept na cizrnové falafely s domácím pita chlebem, ať už patříte do jakéhokoliv týmu. Recept se skládá z pár surovin a celé vaření vám zabere jen pár minut.

Další článek