Nízkosacharidové stravování
Cílem nízkosacharidového stravování je omezit příjem cukrů, kterých je ve stravě současného člověka, především v kupovaných polotovarech, velké množství. Snížení jejich konzumace se ale neobejde bez komplexní změny jídelníčku. Obzvlášť důležité je zvýšit podíl nenasycených mastných kyselin v jídelníčku a nahradit jimi část sacharidů. Díky této změně doplněné o štědrou porci zeleniny, případně méně sladkého ovoce, se upraví produkce inzulinu a dalších hormonů v těle a hladina cukru se uklidní, proto člověk netrpí výkyvy a chutěmi, během nichž sní, na co přijde. Tuky zároveň člověka zasytí mnohem více a energie z nich se uvolňuje postupně, proto není při nízkosacharidové dietě nutné jíst tak často, jak je obvykle zvykem. Někteří lidé se s tímto způsobem stravování spokojí i se dvěma jídly denně.
Konkrétně byste měli v nízkosacharidové dietě omezit klasické obiloviny a zaměřit se na zeleninu. Talíř by měl sestávat z porce bílkoviny, například v podobě masa, mléčných produktů nebo vegetariánských náhražek masa či luštěnin, zdravých tuků, jako je například avokádo, a zeleniny, která obsahuje také velmi důležitou vlákninu. V případě, že jídlo chceme doplnit o přílohu, volíme raději celozrnné varianty – ať už těstovin, pečiva nebo dalších produktů.