Silvestrovské pohoštění – zdravé chutné a originální

K Silvestru neodmyslitelně patří silvestrovská party stejně jako silvestrovské pohoštění. Pokud chcete letos překvapit originálnějšími a zdravějšími dobrotami, které přijdou po vánočních svátcích plných jídla vhod, nechte se inspirovat. Mám pro vás 3 jednoduché recepty.

07. 12. 2022

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Lehké, zato velmi chutné

Známe to asi všichni, po vánočních svátcích jsme přeslazení z cukroví a je nám těžko díky smaženému jídlu. Osobně se vždy těším na Silvestra, až trochu odlehčím jídelníček a nebudu se cítit tak plná a těžká. Za poslední roky se mi velmi osvědčilo připravit lehčí pohoštění, které se na silvestrovské oslavě s přáteli kupodivu vždy snědlo dříve než obložené chlebíčky s majonézovou pomazánkou, ty většinou i zbyly.

Na každé silvestrovské party nesmí rozhodně nikdy chybět něco křupavého. Místo chipsů peču domácí křupavé tortilly z červené čočky, které pokaždé sklidí úspěch. Tortilly jsou skvělé na nabírání avokádové pomazánky nebo jen tak. Do avokádové pomazánky přidávám na odlehčení bílý jogurt, což je hlavní rozdíl od quacamole, kdy se většinou přidává navíc i olivový olej. Někomu navíc nemusí sedět koriandr, který já do své avokádové pomazánky, na rozdíl od quacamole, nedávám.

Místo obložených chlebíčků a jednohubek jsem si oblíbila přípravu tortillových roládek, které se dají naplnit různě a na řezu vypadají velmi hezky. Jsou jednoduché a připravit je stačí 30 minut před podáváním.

Křupavé tortilly z červené čočky

  • 100 g červené čočky v suchém stavu
  • 300g vody
  • sůl, chilli

Postup:

  1. Červenou čočku zalijte vodou a nechte minimálně 3 hodiny nabobtnat.
  2. Následně přidejte do čočky sůl, případně i chilli a směs rozmixujte do hladka.
  3. Tekutou směs vlijte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200°C / 15 minut.
  4. Čočkový korpus rozřežte na jednotlivé trojúhelníčky a dejte znovu péct na 200°C na 15 až 20 minut do křupava.

Avokádová pomazánka

  • 2 avokáda
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • stroužek česneku
  • lžíce citronové šťávy
  • hrst cherry rajčátek

Postup:

  1. Do misky dejte zralé avokádo, jogurt, sůl, pepř, utřený stroužek česneku, citronovou šťávu a směs rozmixujte do hladka (můžete použít i vidličku, pokud nechcete mít směs dokonale hladkou).
  2. Nakonec do pomazánky přidejte na drobné kousky nakrájené cherry rajčátka a zamíchejte.

Tortillové roládky

  • pšeničné tortilly
  • lučina
  • červená a žlutá paprika
  • cherry rajčátka
  • černé olivy
  • jarní cibulka
  • šunka

Postup:

  1. Tortilly namažte Lučinou a poté přidejte na drobné kostičky nakrájené papriky a jarní cibulku.
  2. Dále přidejte například černé olivy nebo cherry rajčátka, které vyskládejte podle fotky. Vytvořit můžete jakoukoli kombinaci, můžete použít šunku, plátkový sýr anebo doporučuji i skvělou kombinaci lososa a špenátu, vaší fantazii se ale meze nekladou.
  3. Obložené tortilly zabalte jako roládu a poté ještě zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice (roládky můžete připravit ale i den předem a nechat je v lednici přes noc).
  4. Následně roládky nakrájejte na kolečka a servírujte.

Doufám, že jsem vám kápla do noty a připravíte si letos tyto dobroty i vy. Kdo ví, třeba si je tak oblíbíte, že už nebudou chybět na žádném z vašich Silvestrů. 🙂

Související články

Všechny články

Připravte si cizrnový falafel s domácím pita chlebem

Už jste někdy falafel ochutnali, nebo vůbec nevíte o jakém jídle je řeč? Pojďte si zkusit můj oblíbený recept na cizrnové falafely s domácím pita chlebem, ať už patříte do jakéhokoliv týmu. Recept se skládá z pár surovin a celé vaření vám zabere jen pár minut.

3 vegetariánská jídla, která musíte vyzkoušet

Ať už s vegetariánstvím teprve začínáte, nebo maso nejíte už několik měsíců či let, inspirace na vegetariánská jídla se hodí vždycky. Připomeňte si, co by v jídle pro vegetariány nemělo chybět a která jsou ta nejlepší. Uvidíte, že budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům.

Domácí chipsy: Ideální večerní pohoštění

Kupované lupínky jsou pro většinu lidí synonymem nezdravé, mastné potraviny, ovšem doma je lze snadno připravit poměrně zdravě a z kvalitních surovin. Tak jdeme péct!

Ajvar: perla Balkánu

Máte plnou zahradu krásně zralých paprik a už vám docházejí nápady, jak je zužitkovat? Nechte se inspirovat balkánskou kuchyní a připravte si skvělý domácí ajvar.

Další článek