K snídani, odpolednímu zákusku nebo samotné během dne. Kdy je ta nejlepší chvíle dopřát si šálek cappuccina? Vždy, když máte chuť! Souhlasíte? Pak nezapomeňte 8. 11. oslavit Mezinárodní den cappuccina.
Znáte historii cappuccina nebo jaká je jeho správná příprava? Čtěte dál a dozvíte se mnohem víc.
Střípky z historie
Asi není překvapením, že káva se nejprve pila na turecký způsob a to až do 17. století. První cappuccino se podávalo ve Vídni v 18. století a neslo název „Kapuziner“ neboli káva se smetanou a cukrem.
Cappuccino, které mělo nakročeno do podoby, ve které ho známe dnes, se objevilo ve 30. letech 20. století v severní Itálii. V té době připomínalo spíše vídeňskou kávu se šlehačkou posypanou skořicí či čokoládou.
A co charakteristická krémová pěna? Ta se začala s cappuccinem spojovat ještě o něco později. Proměnou prošlo nejen šlehání mléka, ale i samotná příprava kávového nápoje. Krůček po krůčku vznikalo jemné cappuccino, které si nyní můžeme dopřát nejen v kavárnách, ale i doma.
Jak vypadá správné italské cappuccino?
Základem cappuccina je kvalitní espresso o objemu 30 ml a 120 ml našlehaného mléka o teplotě 65 °. Mléčná pěna je rovná, hladká a bez bublin. Ladíte své cappuccino k dokonalosti tím, že ho posypete skořicí, čokoládou či perníkem? Proti gustu žádný dišputát, ale pokud byste si chtěli dát pravé italské cappuccino, nic kromě kávy a mléka byste v něm nenašli.
Jaké mléko zvolit?
Klasické plnotučné mléko je klasika, kterou nic nezkazíte. V dnešní době se ale už běžně setkáte s cappuccinem, které obsahuje rostlinné mléko a je tak ideální variantou pro lidi s intolerancí laktózy nebo vegany. Stále větší oblibě se těší mléko sójové, mandlové, kokosové, ale i ovesné nebo rýžové. Pokud byste si však chtěli připravit cappuccino s jedním z nich, narazíte na problém s našleháním. Pro tyto účely najdete v obchodech speciální rostlinná mléka pro baristy, se kterými připravíte mléčnou pěnu jedna radost.
Recept na domácí cappuccino:
- 7 g zrnkové kávy
- 120 ml vychlazeného plnotučného mléka
- šlehač na mléko
- předem nahřátý šálek na cappuccino
Postup:
Vezměte mlýnek na kávová zrna a umelte si čerstvou voňavou kávu. Tu zalijte horkou vodou a připravte si klasického “turka”. Káva by měla být silnější a v menším objemu. Pamatujte, že do pravého cappuccina patří espresso, čili je v něm káva o objemu asi 30 ml. Po vyluhování kávy ji přes sítko nalijte do předem nahřátého šálku na cappuccino.
Nyní přichází na řadu mléčná pěna. Z vychlazeného mléka vytvořte hladkou pěnu pomocí šlehače na mléko. Pěnu nalijte doprostřed šálku a po chvilce ji začněte rozlévat do všech stran. Hurá. Vaše domácí cappuccino je na světě!
Babyccino
Rodiče mi dají jistě za pravdu, že děti vždy chtějí to, co máme my. Ne vždy je to možné, ale v tomto případě máte vyhráno! Nebojte se dětem v kavárně objednat babiccino, které na první pohled vypadá jako cappuccino. Ve skutečnosti jde jen o našlehané mléko, ve kterém není ani stopa po kofeinu. Mléčnou pěnu navíc můžete nechat ozdobit kakaem nebo skořicí. Děti budou nadšené a vy získáte čas na vypití své oblíbené kávy.
Recept na babyccino:
- 100 ml plnotučného mléka
- kakao nebo skořice
Postup:
Je to snadné. Stačí pouze napěnit mléko a vytvořit krémovou pěnu. Toho docílíte pomocí ručního či elektrického šlehače nebo trysky na kávovaru. Mléčnou pěnu nakonec lehce poprášíte kakaem nebo skořicí a můžete servírovat.
Když už budete u přípravy kávy, co si k ní dopřát něco sladkého? Upečte si jednoduchý jablečný koláč, který v kombinaci s cappuccinem chutná přímo božsky a jako bonus vás hodí do té správné podzimní nálady.