Saláty jsou skvělý způsob, jak do sebe dostat různorodé množství živin. Je ale důležité je umět správně sestavit, což může být v rušném týdnu a stereotypu náročné. Vybrali jsme proto několik kombinací, které vás překvapí a dodají vám novou inspiraci.
Jak ochutit salát
- Zálivku vybírejte podle typu salátu – lehký salát můžete doplnit krémovou zálivkou s majonézou, do těžšího salátu s masem či vejcem zase volte spíš lehkou zálivku, tzv. vinaigrette
- Základem dresingu je kvalitní olej, který je nezbytné doplnit kyselou složkou – nejčastěji octem zhruba v poměru 3:1, 10 % mohou tvořit doplňkové suroviny, například hořčice
- Zálivku obměňujte podle ročního období – v létě můžete například místo octa dát citronovou šťávu, která salát příjemně osvěží
- Nezapomínejte na bylinky – čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale i sušené chuť pozvednou, stačí dresing smíchat o chvíli dřív, aby měly čas se rozvonět
Salát s uzeným lososem, kapary a pikantním dresinkem
Losos je jednou z nejzdravějších ryb a společně s krémovým dresinkem a vejcem se postará o lahodné a syté jídlo.
Suroviny:
- ½ balení rukoly
- ½ balení baby špenátu
- 200 g uzeného lososa
- 2 lžíce kaparů
- 2 plátky staršího chleba nebo jiného pečiva
- Hrst cherry rajčátek
- Vejce podle počtu porcí
Na dresing:
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce šťávy z kaparů
- 1 lžička worchesterové omáčky
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- sůl a pepř
Salát si připravte rovnou do jednotlivých misek: salátové listy rozdělte jako první, poklaďte je kousky uzeného lososa, kapary a rajčátky pokrájenými napůl. Pečivo pokrájejte na menší kousky a na pánvi nasucho opečte dokřupava. Vsypte k salátům.
Všechny ingredience na dresing smíchejte dohromady a nechte chvíli odstát. Mezitím si uvařte ztracené vejce – v malém rendlíku přiveďte vodu k mírnému varu a vytvořte vařečkou vír. Přes lžíci do něj vyklepněte vejce a nechte 3-4 minuty uvařit. Každý salát ozdobte vejcem, zalijte dresinkem a podávejte.
[block]2[/block]
Salát s hruškami, ořechy a sušenými třešněmi
Tradiční brusinky lze nahradit sladkými třešněmi a marinované ořechy dokončí dokonalou kombinaci hrušky a sýra. K této kombinaci sladkého a slaného se pak hodí jednoduchý, lehce nasládlý dresing s balsamikovým octem.
Suroviny:
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce javorového sirupu
- sůl a pepř
- mix salátových listů
- 1 větší hruška
- 2 hrsti sušených třešní
- 1 balení sýra s modrou plísní
Na dresing:
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balsamika
- ½ nasekané jarní cibulky
- sůl a pepř
Postup
Nejprve si připravte ořechy. Troubu předehřejte na 180 stupňů, vlašské ořechy nasekejte nahrubo a v misce smíchejte s rozpuštěným máslem, javorovým sirupem a solí a pepřem. Rovnoměrně rozprostřete na plech a dejte péct zhruba na 5-7 minut.
Ve velké míse smíchejte zálivku – nasypte do ní nasekanou cibulku a smíchejte s olejem, octem a solí a pepřem. Přidejte natrhaný salát, hrušku nakrájenou na plátky a sušené třešně. Lehce promíchejte se zálivkou.
Jakmile jsou ořechy upečené, přidejte je do salátu, ještě jednou promíchejte a na talířích posypte sýrem.
Mrkvovo-řepový salát se semínky a sýrem
Řepa je v české kuchyni často opomíjená, přitom vytváří úžasné barevné kombinace a je plná vitamínů. Ochutnejte tento jednoduchý salát postavený především na čerstvých bylinkách.
Suroviny:
- 1 velká řepa
- 3 mrkve
- Hrst dýňových semínek
- Hrst slunečnicových semínek
- Hrst petrželky
- Hrst koriandrových lístků
- ½ hrsti mátových lístků
- Hrst vlašských ořechů
- 1 balení balkánského sýra
- 3 lžíce olivového oleje
- Šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř
Řepu oloupejte a nastrouhejte do mísy. Mrkev důkladně očistěte a nastrouhejte k řepě. Vsypte všechna semínka, ořechy nasekejte a přidejte k salátu. Posypte všemi natrhanými bylinkami a zalijte zálivkou z oleje, citronu a soli a pepře. Jemně zamíchejte, aby řepa vše neobarvila a na talířích posypte rozdroleným balkánským sýrem.
Doporučujeme: Máte chuť ještě na další salát? Recept na to, jak připravit dokonalý salát i inspiraci na další kombinace najdete v článku Salát není jen pro vegetariány.