Tipy, jak připravit nejlepší salát

Saláty jsou skvělý způsob, jak do sebe dostat různorodé množství živin. Je ale důležité je umět správně sestavit, což může být v rušném týdnu a stereotypu náročné. Vybrali jsme proto několik kombinací, které vás překvapí a dodají vám novou inspiraci.

15. 07. 2019

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Saláty jsou skvělý způsob, jak do sebe dostat různorodé množství živin. Je ale důležité je umět správně sestavit, což může být v rušném týdnu a stereotypu náročné. Vybrali jsme proto několik kombinací, které vás překvapí a dodají vám novou inspiraci.

Jak ochutit salát

  • Zálivku vybírejte podle typu salátu – lehký salát můžete doplnit krémovou zálivkou s majonézou, do těžšího salátu s masem či vejcem zase volte spíš lehkou zálivku, tzv. vinaigrette
  • Základem dresingu je kvalitní olej, který je nezbytné doplnit kyselou složkou – nejčastěji octem zhruba v poměru 3:1, 10 % mohou tvořit doplňkové suroviny, například hořčice
  • Zálivku obměňujte podle ročního období – v létě můžete například místo octa dát citronovou šťávu, která salát příjemně osvěží
  • Nezapomínejte na bylinky – čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale i sušené chuť pozvednou, stačí dresing smíchat o chvíli dřív, aby měly čas se rozvonět

Salát s uzeným lososem, kapary a pikantním dresinkem

Losos je jednou z nejzdravějších ryb a společně s krémovým dresinkem a vejcem se postará o lahodné a syté jídlo.

Suroviny:

  • ½ balení rukoly
  • ½ balení baby špenátu
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 plátky staršího chleba nebo jiného pečiva
  • Hrst cherry rajčátek
  • Vejce podle počtu porcí

Na dresing:

  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce šťávy z kaparů
  • 1 lžička worchesterové omáčky
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • sůl a pepř

Salát si připravte rovnou do jednotlivých misek: salátové listy rozdělte jako první, poklaďte je kousky uzeného lososa, kapary a rajčátky pokrájenými napůl. Pečivo pokrájejte na menší kousky a na pánvi nasucho opečte dokřupava. Vsypte k salátům.

Všechny ingredience na dresing smíchejte dohromady a nechte chvíli odstát. Mezitím si uvařte ztracené vejce – v malém rendlíku přiveďte vodu k mírnému varu a vytvořte vařečkou vír. Přes lžíci do něj vyklepněte vejce a nechte 3-4 minuty uvařit. Každý salát ozdobte vejcem, zalijte dresinkem a podávejte.

[block]2[/block]

Salát s hruškami, ořechy a sušenými třešněmi

Tradiční brusinky lze nahradit sladkými třešněmi a marinované ořechy dokončí dokonalou kombinaci hrušky a sýra. K této kombinaci sladkého a slaného se pak hodí jednoduchý, lehce nasládlý dresing s balsamikovým octem.

Suroviny:

  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř
  • mix salátových listů
  • 1 větší hruška
  • 2 hrsti sušených třešní
  • 1 balení sýra s modrou plísní

Na dresing:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce balsamika
  • ½ nasekané jarní cibulky
  • sůl a pepř

Postup

Nejprve si připravte ořechy. Troubu předehřejte na 180 stupňů, vlašské ořechy nasekejte nahrubo a v misce smíchejte s rozpuštěným máslem, javorovým sirupem a solí a pepřem. Rovnoměrně rozprostřete na plech a dejte péct zhruba na 5-7 minut.

Ve velké míse smíchejte zálivku – nasypte do ní nasekanou cibulku a smíchejte s olejem, octem a solí a pepřem. Přidejte natrhaný salát, hrušku nakrájenou na plátky a sušené třešně. Lehce promíchejte se zálivkou.

Jakmile jsou ořechy upečené, přidejte je do salátu, ještě jednou promíchejte a na talířích posypte sýrem.

Mrkvovo-řepový salát se semínky a sýrem

Řepa je v české kuchyni často opomíjená, přitom vytváří úžasné barevné kombinace a je plná vitamínů. Ochutnejte tento jednoduchý salát postavený především na čerstvých bylinkách.

Suroviny:

  • 1 velká řepa
  • 3 mrkve
  • Hrst dýňových semínek
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Hrst petrželky
  • Hrst koriandrových lístků
  • ½ hrsti mátových lístků
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 balení balkánského sýra
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř

Řepu oloupejte a nastrouhejte do mísy. Mrkev důkladně očistěte a nastrouhejte k řepě. Vsypte všechna semínka, ořechy nasekejte a přidejte k salátu. Posypte všemi natrhanými bylinkami a zalijte zálivkou z oleje, citronu a soli a pepře. Jemně zamíchejte, aby řepa vše neobarvila a na talířích posypte rozdroleným balkánským sýrem.

Doporučujeme: Máte chuť ještě na další salát? Recept na to, jak připravit dokonalý salát i inspiraci na další kombinace najdete v článku Salát není jen pro vegetariány.

Související články

Všechny články

5 tajemství SaSaZu

Ochutnejte tu nejlepší asii v Praze, přichází SaSaZu. O váš gastronomický zážitek se postará šéfkuchař Andy Tan, který je s restaurací spojen od jejího otevření. Jeho specialitou je kombinace oblíbených pouličních jídel…

Vánoční recepty, se kterými na Štědrý večer zazáříte

Kapr a bramborový salát patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky. Moc dobře víme, že rodinnému receptu na bramborový salát se žádný jiný nevyrovná, pokud ale chcete letos servírovat trochu jiné vánoční menu, máme pro vás odlehčenou štědrovečerní inspiraci na největší hostinu v celém roce. 

Víkend plný dřiny

Víkend plný crossfitu, namakaných holek a pozitivní energie, to byl “jedu na výkon kemp” pořádaný Luckou Minářovou. A protože po cvičení bývá pořádný hlad, bylo Dáme jídlo u toho. Kemp odstartoval první srpnovou sobotu v gymu…

Perníček pro radost

Týden před Vánoci a vy sháníte poslední dárky? My se rozhodli, že vám také jeden dáme a to výborný měkký perníčkový donut, který k vybraným objednávkám rozdáváme v Praze, Brně, Liberci a Hradci Králové. Pokud…

Další článek