Podzim je tu a s ním i sychravé počasí, tak proč si ho trošku nerozveselit. Udělejte si „barevný“ salát a samozřejmě k němu využijeme i surovinu, která je pro podzim klasická a to je dýně. Musím se přiznat, že já mám z dýní nejraději dýni hokkaido, protože se nemusí loupat – jedna z mála dýní má slupku, která během pár minut při pečení změkne. Tento salát máme doma opravdu rádi, protože je to „neokoukaná“ super rychlovka na večeři nebo když přijde návštěva.
Jsem fanda vaření ze sezonní zeleniny a proto tu pro vás mám recept na salát z dýně Hokkaido, která je pro podzim typická. Pojďte si společně se mnou uvařit krásně barevný salát.
Tip: Vyberte si všechny ingredience na salát z pečené dýně z pohodlí domova a nechte si dovézt nákup z Dáme market.
🍽 Počet porcí: 4
⏰Doba přípravy: 20-30 minut pečení/ 10minut příprava
Ingredience:
- ½ menší dýně hokkaido
- 2 fíky
- 1 balení parmské šunky
- 100g měkkého kozího sýra
- ½ sáčku rukoly nebo směsi salátů
- Hrst dýňových semínek
- Olivový olej
- Balzamikový ocet hustý “stařený“ nebo med
- Koření: sůl, pepř, chilli
- Snítky tymiánu/rozmarýnu
- Citron
Krok č.1 Troubu předehřejte na 220°C. Dýni nakrájíme na tenčí plátky včetně slupky. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a posypeme směsí soli, pepře, chilli a poklademe snítky tymiánu. Péčeme cca 20 minut, dokud dýně nezměkne.
Krok č.2: Nyní na talíř rovnoměrně rozložíme na sebe salát, kousky dýně, parmské šunky a sýra. Zakápneme olivovým olejem, citrónem a balzamikem.
Něco navíc:
- dýni můžete podávat vychladlou i jako dýňové chipsy, když ji máte opravdu nakrájenou na tenko,
- do salátu můžete místo dýně tímto způsobem využít i pečenou červenou řepu.