Farfalle, tagliatelle, špagety, lasagne. Tyto druhy těstovin jsou bezpochyby nejznámější, nicméně v současnosti existuje přibližně 250 druhů tohoto italského národního pokladu. A proč jsou tolik populární? Inu, málokteré pokrmy jsou tak chutné a rychlé jako ty z těstovin. Nevěříte? Připravte si s námi hned 5 delikátních těstovinových jídel!
Univerzální oběd nebo večeře na tisíc způsobů? Vyzkoušejte nejrůznější recepty z těstovin. Ty následující vám rozhodně usnadní vaření, a dost možná ne jednou.
Historie těstovin odhalena! A nefigurují v ní (pouze) Italové
Přestože si většina strávníků spojuje těstoviny primárně s italskou kuchyní, jejich historie je pravděpodobně geograficky komplikovanější a sahá až do období před Kristem. Teorie o jejich vzniku se liší napříč kontinenty a z časového hlediska i o celé tisíciletí. Za jedny z prvních těstovin totiž někteří považují rýžové nudle, které vynalezli staří Číňané. Není však divu, že Italové si na původ těstovin nedají sáhnout. Navíc mají v ruce pádný argument.
První písemná zmínka o těstovinách pochází z 1. století našeho letopočtu. Objevila se v tzv. Apiciově knize, ve které jsou popsány staré italské recepty. A v ní se můžete setkat se slovíčkem lagana. Právě tento pokrm se stal později základem pro vznik lasagní, nicméně ty si na svou finální podobu musely ještě pár stovek let počkat.
Zajímavost: Výraz špagety vznikl přibližně ve 13. století. Nicméně všeobecnou popularitu si tyto extra dlouhé těstoviny vysloužily až po roce 1800.
Recept na rychlé špagety s mletým masem
- 350 g špaget
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 větší červená cibule
- 3 stroužky česneku
- hrst čerstvé bazalky
- 150 g parmazánu
- sůl
- pepř
- řepkový olej
Postup:
Na větší pánvi rozehřejte trochu řepkového oleje. Cibuli a česnek nakrájejte na malé kostičky a oboje přihoďte do pánve. Jakmile se směs rozvoní a zesklovatí, přidejte do ní mleté maso. Jednotlivé kousky od sebe vařečkou oddělujte a důkladně je osmahněte. Jakmile bude maso opečené, zalijte ho konzervou rajčat a vše povařte přibližně 5 minut.
Během toho uvařte špagety dle návodu na obalu a nasekejte si čerstvou bazalku. Do masovorajčatové směsi přidejte bazalku a dochuťte ji solí a pepřem. Na závěr smíchejte těstoviny s omáčkou a podávejte posypané parmazánem.
Recept na těstoviny s kuřecím masem a smetanou
- 250 g čerstvých tagliatelle
- 200 g kuřecích prsou
- 250 ml smetany na vaření
- 100 g parmazánu
- 1 bílá cibule
- sůl
- pepř
- slunečnicový olej
Postup:
Na větší pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do rozpáleného oleje. Mezitím, co se bude smažit cibule, si na malé kousky nakrájejte kuřecí maso. To následně přidejte do pánve a důkladně propečte.
Čerstvé těstoviny uvařte dle návodu, a jakmile budou hotové, přihoďte je do pánvičky s masem. Vše zalijte smetanou, plotýnku stáhněte na nižší stupeň a směs nechte přibližně 3 minuty probublávat. Na závěr do pánve nasypte parmazán a dochuťte solí a pepřem.
Recept na pečené noky na plechu
- 250 g bramborových noků
- 1 červená cibule
- 200 g čerstvých rajčat
- 1 červená paprika
- 3 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 1 balení mozzarelly
- sůl
- pepř
Postup:
Připravte si velký plech a pokryjte ho pečicím papírem. Na něj nasypte syrové noky a oddělte je od sebe. Červenou cibuli, stejně jako papriku, nakrájejte na větší plátky, rajčata na větší kostičky a vše přihoďte na plech. Připravené suroviny zalijte olejem, přidejte bazalkové pesto, sůl a pepř a rukama propracujte tak, aby se ingredience promíchaly. Plech vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 °C asi 20 minut. Teplé noky ozdobte několika plátky mozzarelly.
Recept na těstovinový salát s tuňákem
- 100 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 g salátové směsi
- 1 rajče
- ½ zralého avokáda
- 70 g těstovin (např. fusilli)
- ½ řeckého jogurtu
- 1 lžička majonézy
- sůl
- pepř
Postup:
Nejprve si dejte vařit těstoviny dle návodu. Mezitím slijte šťávu z tuňáka a maso vložte do větší mísy. Poté si na menší kostičky nakrájejte rajče, vejce a avokádo, vše spolu se salátovým mixem přidejte do mísy, důkladně promíchejte a mísu vložte do lednice.
Uvařené těstoviny nechte chvíli chladnout a zatím si připravte zálivku na salát. V malé misce smíchejte řecký jogurt, majonézu, sůl a pepř. Vyndejte mísu z lednice a směs v ní zalijte připraveným dresinkem. Na závěr do mísy přisypte hotové těstoviny.
Těstoviny můžete připravit i nasladko
Těstoviny jsou natolik univerzálním pokrmem, že jej můžete připravit nejen na slaný způsob, ale i nasladko. Zářným příkladem jsou oblíbené nudle s mákem, které si zamilovaly zejména děti. Pokud se vám zrovna nechce vyvařovat, vsaďte právě na slaďoučké nudle s mákem. Některá dítka však máku příliš neholdují, v takovém případě můžete sáhnout třeba po granku či ovocném rozvaru.
Recept na nudle s mákem
- 250 g těstovin (ideálně fusilli)
- 80 g mletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu. Následně je sceďte a vložte do větší mísy. Přidejte mletý mák, moučkový cukr i rozpuštěné máslo a vše důkladně promíchejte vařečkou. Následně servírujte na talíř. Pro extra sladkou chuť můžete jídlo posypat ještě trochou moučkového cukru.
Který z dnešních receptů vás nejvíce oslovil? Ať už vsadíte na slané, či sladké těstoviny, jistě si na nich pochutnáte.