Rychlá večeře, která zahřeje? Krémová zeleninová polévka 3x jinak

Zeleninové krémy jsou husté, syté a hedvábně jemné. Uvařit a rozmixovat zeleninu navíc zvládnete i po tom nejnáročnějším pracovním dni a ještě za to u stolu sklidíte záplavu pochval. 

01. 02. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Zeleninové krémy jsou husté, syté a hedvábně jemné. Uvařit a rozmixovat zeleninu navíc zvládnete i po tom nejnáročnějším pracovním dni a ještě za to u stolu sklidíte záplavu pochval. 

Dýňová polévka s chilli

Z dýně se dají uvařit spousty dobrot. Slaných, sladkých i pikantních. Všem ale stále vévodí stará dobrá klasika v podobě dýňové polévky. Je jednoduchá, chutná výtečně a díky syté barvě by se dala jíst i očima. 

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 500 g dýně hokkaido
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka chilli vloček

Postup

Ve větším hrnci na másle dosklovata osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem a pod pokličkou uvařte doměkka

Polévku rozmixujte dohladka, přidejte prolisovaný česnek, smetanu ke šlehání a ještě krátce povařte. Mezitím si na pánvi opražte dýňová semínka, na závěr do polévky přidejte chilli, dosolte podle chuti. 

Dýňovou polévku servírujte s kapkou zakysané smetany a praženými semínky. 

Tip: Rychlá večeře pro celou rodinu? Objednejte si na Dáme jídlo, na co máte chuť, a dopřejte si porci rodinné pohody navíc. krémová zeleninová polévka, mrkvová polévka

Mrkvová polévka

K pikantní mrkvové polévce s krásnou barvou a ještě lepší chutí je nejlepší přikusovat pita chléb pokapaný olivovým olejem a opečený dokřupava.

Ingredience

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kg mrkve
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cm velký kousek čerstvého zázvoru
  • olivový olej
  • dýňová semínka a čerstvé bylinky na ozdobu

Postup: 

Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli s česnekem rovněž oloupejte a nasekejte nadrobno, zázvor nastrouhejte najemno. 

Na středním plameni rozehřejte ve větším hrnci olivový olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli a česnek. Poté přidejte strouhaný zázvor, opěr krátce zarestujte, přidejte semínka koriandru, římský kmínmuškátový oříšek. Opékejte dvě minuty a poté základ zalijte studeným vývarem. Vařte tak dlouho, dokud mrkev nezměkne, a mezitím si na pánvi opražte dýňová semínka. 

Polévku na závěr rozmixujte dohladka, dochuťte solí a přidejte do ní kokosové mléko. Nechte pár minut vařit a poté servírujte zdobené praženými dýňovými semínky a čerstvými bylinkami.

krémová zeleninová polévka, špenátová polévka

Špenátová polévka s kokosovým mlékem

Máte slabost pro nové chuťové kombinace? Pak si špenátovou polévku s kokosovým mlékem rozhodně zamilujete. Na jaře do ní přidejte klidně hrstku medvědího česneku, na podzim zase česnekové klíčky, které rychlou večeři promění ve vitamínovou bombu.

Ingredience

  • 500 g čerstvého špenátu
  • ½ většího pórku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 brambory
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 200 ml smetany na vaření
  • parmazán
  • krutonky

Postup

Špenátové listy operte, nechte okapat v cedníku a mezitím si na kolečka nakrájejte pórek. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. 

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a pórek s česnekem na něm opečte dozlatova. Přidejte špenát, krátce poduste, poté zakápněte citronovou šťávou, promíchejte a zalijte vývarem. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a přidejte do polévky spolu s muškátovým oříškem. 

Vařte pod poklicí 20 minut, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a přimíchejte smetanu. Nechte krátce povařit a servírujte zdobené parmazánem a krutonky. 

Tip: Špenátové polévce dodá šmrnc i malá hrst piniových oříšků jako ozdoba.

Související články

Všechny články

5 jednoduchých a zdravých večeří

Jíte každý večer to samé? I když je internet plný receptů a tipů, inspirace na rychlé a jednoduché večeře není nikdy dost. Sestavili jsme pro vás jídelníček večeří na každý všední den, který oceníte zejména pro svou jednoduchost a chutnost zároveň. Teď už vás otázka „co na večeři“ nepřekvapí.

Tajemství thajské kuchyně

Z chutí a vůní thajských pokrmů se často až točí hlava. Pronikněte do mistrovského řemesla kuchařů z jihovýchodní Asie a připravte si doma vlastní exotický zážitek na talíři.

Hovězí, vepřové nebo tuňák aneb jak na steak

Na pořádný, správně propečený steak nedá dopustit žádný masožravec. Nevíte, jak vybrat správné maso, co znamená rare a well done, nebo jak nakonec steak servírovat? Poradíme vám, jak nešlápnout vedle.

Je libo domácí kebab?

Kdo z nás se někdy nezastavil u stánku na pořádný šťavnatý kebab? Připravte si ho doma z prvotřídních ingrediencí a mastný fastfood se rázem promění ve skvělý zdravý oběd.

Další článek