Roastbeef: Připravte si doma britskou specialitu
Roastbeef budí u většiny kuchařů respekt, jeho příprava je ale přitom skoro bez práce a pečení v podstatě hračka. Na tuto slavnostní delikatesu potřebujete totiž jen pěkný nízký roštěnec, trošku hořčice, worcesteru a kuchařský teploměr – klíč k dokonale propečenému a tak akorát růžovému roastbeefu.
Dobré maso je základ
Maso na roastbeef by mělo být bez šlach, krásně mramorované a vyzrálé. Osvědčenou klasikou je nízký roštěnec. Roastbeef se vám ale zaručeně povede i z květové špičky nebo hovězího válečku. Proslulou britskou pochoutku ale pečte vždy alespoň z kilového kusu.
Tip: Přepadla vás chuť na roastbeef? Nechte si ho od Dáme jídlo dovézt až ke dveřím.
Jak připravit roastbeef krok za krokem
Stejně jako u ostatních masových pečení i tady funguje jednoduchý princip. Maso nejprve zprudka opečte a nakonec pozvolna dopékejte. Pro ještě delikátnější chuť jej nechte před tím ještě noc marinovat v lednici.
Ingredience
- 1 kg nízkého roštěnce
- 3 lžíce dijonské hořčice
- lžíce worcesterové omáčky
- sůl, pepř
- rostlinný olej
- pár snítek rozmarýnu
1. Příprava masa
Ze všeho nejdříve maso nožem očistěte od povrchových blan a šlach. Aby si pak roštěnec udržel kompaktní tvar, svažte ho kuchyňským provázkem do tvaru rovnoměrného válečku. Příliš ho však neutahujte.
2. Marináda
Svázané maso hodně opepřete, potřete lžící worcesterové omáčky, olejem a poté vše do masa pečlivě vmasírujte. Naložený roastbeef dejte do pekáče, zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc odpočinout v lednici.
3. Zatažení masa
Maso vyndejte z lednice alespoň dvě hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu. Pořádně ho osolte a poté ho na na rozpálené pánvi se lžící rostlinného oleje nechte zatáhnout ze všech stran, pěkně do hněda. Díky tomu zůstane všechna šťáva během pečení uvnitř masa. Opečené maso pak potřete ze všech stran dobrou hořčicí.
4. Pečení
Předpečené maso vložte do pekáčku vystlaného pár snítkami rozmarýnu, zapíchněte do něj kuchyňský teploměr a strčte do trouby předehřáté na 130 stupňů. Neexistuje zlaté pravidlo, jak dlouho roastbeef péct. Klíčová totiž není délka pečení, ale teplota masa. Aby byl roastbeef uvnitř krásně růžový a na okrajích propečený, vyndejte ho z trouby ve chvíli, kdy ručička na teploměru začne ukazovat 54 až 56 stupňů. Klíčem k úspěchu je tak pravidelná kontrola teploty masa pomocí teploměru.
Odhadem budete nízký roštěnec při 130 stupních péct zhruba hodinu a půl. Záleží samozřejmě na velikosti masa i výkonu vaší trouby. První test udělejte po hodině, ale jak se bude teplota masa zvyšovat, kontrolujte teploměr každých 5 až 10 minut. Počítejte s tím, že po vyjmutí z trouby teplota masa poskočí ještě o jeden až dva stupně.
5. Odpočinek
Jakmile je maso upečené, vyjměte ho z pekáče, zabalte do alobalu a nechte 20 až 30 minut odpočívat. Roastbeef můžete podávat jak teplý, tak studený. V obou případech chutná nejlépe nakrájený na co nejtenčí plátky a podávaný s pepřovou, holandskou či jinou omáčkou ke steaku.
S čím podávat roastbeef
Roastbeef můžete servírovat ještě teplý s brambory, hranolky a omáčkami k masu. Ještě chutnější je ale roastbeef s dipem a za studena v sendviči.