Ředkvičky: Zdraví na talíři

Ať už jsou ředkvičky kulaté, oválné, bílé, nebo růžové, něco mají společného: skvělou chuť a jedinečné výživové hodnoty. Jaké benefity vám jejich konzumace může přinést a jak je zařadit do každodenního jídelníčku?

22. 04. 2024

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Ředkev patří mezi nejstarší úmyslně pěstované rostliny a její zázračné léčivé účinky znali pěstitelé již před pěti tisíci lety ve starověkém Egyptě. Dnes ji pro její snadné pěstování a schopnost vyrůst v téměř jakýchkoli podmínkách najdeme na záhoncích či v truhlících každého pořádného pěstitele a stejně tak i v jídelníčku většiny Čechů.

TIP: Dostali jste chuť na čerstvé ředkvičky? Nakupte si na foodora.

Všelék, který dobře chutná

Ředkvičky se mohou pochlubit velkým množstvím zdraví prospěšných látek. Jedna malá kulička totiž představuje zásobárnu vitaminu C, B1, B2, B6, beta-karotenu, ale i železa, vápníku, hořčíku, mědi a fosforu. Za jejich palčivou chuť mohou hořčičné oleje, což jsou prospěšné bioaktivní látky, které pomáhají v boji proti rýmě, nachlazení či astmatickým záchvatům.

Pravidelná konzumace ředkviček pomáhá tělu bojovat s viry, bakteriemi a plísněmi. Zároveň podporuje krvetvorbu, pročišťuje organismus, a navíc spouští chemické reakce v mozku, které přispívají k našemu vnitřnímu klidu a pohodě.

S ředkvičkami do plavek

Pokud se po náročných zimních měsících snažíte shodit přebytečná kila, ředkvičky vám pomohou. Při konzumaci totiž stimulují látkovou výměnu a ta je prospěšná nejen při potížích s problematickou pletí a léčbě ekzémů, ale především pomáhají rychleji spalovat nadbytečné tukové zásoby. Ředkvičky navíc obsahují jen naprosté minimum kalorií, takže ať už syrové, nebo tepelně zpracované, tyto malé zázračné kuličky ve vaší kuchyni rozhodně nesmějí chybět.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

Pečené ředkvičky jako příloha i hlavní chod

Péct ředkvičky by napadlo možná jen málokoho. Tento pokrm přitom patří k jídlům s velmi jednoduchou přípravou a unikátní chutí. Za půl hodiny máte na stole plech plný krásně barevné dobroty. Pečení lehce srazí pálivost ředkviček, olivový olej je zjemní a čerstvé bylinky pak dokonale dochutí. Pečené ředkvičky se hodí jako příloha k nejrůznějšímu masu, do čerstvých salátů, ale i samostatně jako lehká večeře.

Recept na pečené ředkvičky s tymiánem:

  • 300 g ředkviček
  • 1 citron
  • 50 ml olivového oleje
  • hrst čerstvého tymiánu
  • hrst čerstvé máty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cottage nebo měkký tvaroh k podávání

Postup:

  • Ředkvičky opláchněte, nechte důkladně okapat a podle velikosti rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky. Nasypte je do misky, vymačkejte na ně citronovou šťávu a zalijte je olivovým olejem.
  • Osolte, opepřete a takto připravenou směs nasypte na plech či pekáč vyložený pečicím papírem.
  • Plech vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte zhruba čtvrt hodiny, než ředkvičky krásně změknou.
  • Před podáváním je posypte nasekanými bylinkami a můžete servírovat rovnou na pekáči spolu s mističkou tvarohu nebo sýru cottage.
TIP: Připravte si jeden z našich receptů s těmi nejlepšími surovinami z foodora.

Poezie jménem ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pomazánka může mít tisíce podob. Lehce palčivá, ale svěží chuť ředkviček totiž pasuje k mnoha dalším chutím. Ať už ji tedy přidáte k vajíčkovému, sýrovému, nebo pouze smetanovému základu, chybu neuděláte. Ačkoli se to může zdát jako velký experiment, tato zelenina se chuťově velmi dobře snoubí s nasekaným koprem – pokud ale kopr nepatří mezi vaše favority, nahraďte ho pažitkou či bazalkou. A chcete-li připravit dietnější verzi pomazánky, je možné vynechat lžíci majonézy. Taková pomazánka se pak skvěle hodí na chleba či opečenou topinku, ale oceníte ji i jako základ rustikálních jednohubek.

Recept na ředkvičkovou pomazánku:

  • svazek ředkviček
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 jarní cibulky
  • 3 natvrdo uvařená vejce
  • hrst čerstvého kopru nebo pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  • Připravte si větší mísu, do které nahrubo nastrouhejte omyté a osušené ředkvičky. Lehce je posolte, nechte chvíli odstát a pak z nich vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu. Poté k ředkvičkám přidejte tvaroh, majonézu a najemno nakrájenou jarní cibulku.
  • Uvařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na větší kostky nebo je ke směsi můžete přistrouhat.
  • Nakonec do mísy nasekejte kopr, osolte, opepřete a vše opatrně vymíchejte v nadýchanou pomazánku.

Mám na něco chuť

OBJEDNÁVÁM

Zdravá a chutná ředkvičková polévka

Ředkvičková polévka patří mezi netradiční pokrmy, které rozhodně musíte zkusit. Je vydatná a nutričně bohatá, přitom ale opravdu dietní. Pokud si chcete připravit lehký, výživný a chuťově vytříbený oběd nebo večeři, ředkvičková polévka je ideální volbou.

Recept na ředkvičkovou polévku:

  • 2 svazky ředkviček
  • 3 větší brambory
  • 1 lžíce másla
  • 1 větší šalotka
  • 800 ml silného zeleninového vývaru
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • hrst čerstvých bylinek (kopr, pažitka či petržel)
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  • Nadrobno nasekanou šalotku zpěňte v kastrolu na rozpuštěném másle. Přilijte vývar, a jakmile začne probublávat, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte je, dokud nezměknou.
  • Když jsou brambory uvařené, vyjměte je a nechte trochu zchladnout. Mezitím pokrájejte ředkvičky na poloviny či čtvrtiny, dejte je i s bramborami do mixéru a vše rozmixujte na hladké pyré.
  • Rozmixovanou směs přidejte do vývaru, chviličku povařte a následně přidejte smetanu a nechte několik minut probublávat.
  • Osolte a opepřete podle chuti a na talíři dozdobte nasekanými bylinkami a plátkem ředkvičky.

Bramborový salát tak trochu jinak

Pokud jste nevyléčitelnými milovníky bramborového salátu, máme pro vás dobrou zprávu. Teď už si ho můžete dopřát častěji než jen jednou za rok na Vánoce, aniž byste se museli bát, že se nevejdete do kalhot. Stačí jen poupravit recept a vynechat nezdravé a tučné přísady a rázem vznikne skvělý lehký pokrm. Jarní bramborový salát je výborný jako příloha například k pečené rybě, ale koneckonců potěší i samostatně jako hlavní chod.

Recept na jarní bramborový salát s ředkvičkami:

  • 1 svazek ředkviček
  • 600 g brambor
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 4 lžíce vinného octa
  • 3 jarní cibulky
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lžíce zakysané smetany nebo majonézy (podle vašich preferencí)
  • 120 g sójových nebo mungových klíčků
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup:

  • Brambory pečlivě omyjte a vařte je ve slupce buď ve vroucí vodě, nebo na páře zhruba 20 minut doměkka. Když jsou tak akorát měkké, vodu slijte, brambory nechte vychladnout a poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky.
  • Uvařená vejce oloupejte, nakrájejte na větší kusy a přisypte do misky k bramborám. Cibulky nakrájejte nadrobno a taktéž přidejte ke směsi.
  • Následně nakrájejte omyté a očištěné ředkvičky na tenké plátky a promíchejte je s bramborami, vejci a cibulkou.
  • Přidejte klíčky, vinný ocet, jogurt a majonézu či zakysanou smetanu, osolte, opepřete a vše lehce promíchejte, aby se ingredience příliš nerozdrobily.
  • Takto připravený salát nechte alespoň 20 minut v lednici uležet a můžete podávat.

Mňam. Už jste dostali chuť na ředkvičky?

Související články

Všechny články

Jak udělat nejlepší hummus? Máme pro vás 5 receptů

Cizrnovou pastu jménem hummus zná snad každý milovník jídla. My pro vás ale máme zaručené tipy, jak tento pokrm dotáhnout k dokonalosti.

Originální občerstvení na oslavu: Tapas, nachos, brownies a hummus

Přemýšlíte, jaké občerstvení připravit na oslavu namísto chlebíčků? Inspirujte se za hranicemi a připravte nezapomenutelné slavnostní pohoštění, které bude chutnat všem. Přinášíme vám tipy na ty nejoblíbenější dobroty a poradíme, jak je připravit.

Hummus z pečené dýně

Hodně lidí si myslí, že hummus musí být jen cizrnový, ale kreativitě a chutím se meze nekladou. Já tu dnes pro vás mám malý „upgrade“ v podobě hummusu (pomazánky) z pečené dýně.

Co s velikonočními vajíčky? Vyzkoušejte 3 recepty z vajec

Zbyla vám letos po velikonočních svátcích spousta vařených vajíček? Poradíme vám, jak z nich snadno a rychle vykouzlit chutné a atraktivní pokrmy.

Další článek