V dnešním článku se dozvíte, jak dýně prospívá našemu zdraví a ukážeme si také recepty, které si z této oblíbené zeleniny můžete připravit.
Dýně obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Najdeme zde betakaroten, vitaminy skupiny B, železo a vápník. I draslíku v sobě dýně ukrývá velké množství. V jednom šálku dýně ho najdete více, než je ve středně velkém banánu. Dýně je proto vhodnou potravinou pro nadšené sportovce, protože draslík pomůže správné funkci svalů. Zároveň funguje nejlépe společně se sodíkem, kdy poměr mezi draslíkem a sodíkem by měl být 2:1. Rovnováha má velký význam, tyto dvě látky totiž hrají důležitou roli v hospodaření našeho organismu s vodou. Šálek vařené dýně také pokryje více než dvojnásobně doporučený denní příjem vitaminu A, který pozitivně působí na zdraví kůže a očí.
Dýně je úžasně variabilní potravinou: zapojíte ji do slaných i sladkých receptů. Kdo by neznal hřejivou krémovou polévku z dýně hokkaido. Stejně tak ji schováte do slaných koláčů, nákypů nebo placiček. Výborně také chutná jako jednoduchá příloha: ať už v podobě jemného pyré nebo dýně pečené v troubě. S ní pak můžete připravit podzimní zeleninové saláty. Na sladko zase dýni využijete v podobě pyré do vláčných chlebíčků, cheesecaků nebo ranní misky ovesné kaše.
Já z dýně nejraději připravuji tyto tři recepty. Necháte se inspirovat?