Recept na zapečené brambory 5x jinak

Brambory se dají zapéct na tisíce způsobů. Nevěříte? Vyzkoušejte jeden z našich receptů a uvidíte, že stačí jen pár brambor, několik minut a chutná večeře je na stole.

09. 01. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Pokrmy, které se dělají tak trochu samy, jsou perfektní volbou, ať už spěcháte s večeří nebo když nevíte, čím nakrmit pětičlennou rodinnou smečku. Navíc brambory k zapékání přímo vybízejí. Stačí k nim přidat další jednoduché ingredience, vložit je do zapékací mísy a během několika minut snadno vytvoříte luxusní oběd nebo rychlou večeři.

Velkou výhodou brambor je, že nejsou pouze sezónní záležitostí. Pořídíte je po celý rok a mají své nezastupitelné místo v nejedné české spíži. Vykouzlíte z nich mnoho báječných pokrmů, nicméně ty zapečené mají svůj osobitý ráz. Jejich příprava je navíc vcelku jednoduchá a během pečení si mnohdy stihnete ještě pouklízet obývák nebo přečíst kousek oblíbené knížky.

Zapečené brambory s čedarem a brokolicí - recept

  • 7 větších brambor
  • 1 brokolice
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g strouhaného čedaru
  • 330 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej

Postup:

  1. Nejprve si oloupejte a pečlivě omyjte brambory. Nakrájejte je na tenké plátky a vložte do mísy. Pořádně je osolte, opepřete a zakápněte řepkovým olejem. Promněte je prsty, aby se sůl, pepř i olej dostaly na všechny brambory a nechte je chvíli odpočívat.
  2. Omyjte brokolici, zbavte ji košťálu a nakrájejte ji na menší kousky.
  3. Pokrájejte si cibuli i česnek na tenké plátky a připravte si pekáček.
  4. Na dno vyskládejte první vrstvu brambor, tu zasypte brokolicí, trochou cibule a česneku a následně přidejte část strouhaného sýra. Poté znovu vrstvěte brambory, brokolici, cibuli, česnek a sýr.
  5. Připravené brambory pečte v troubě na 180 stupňů přibližně 15 minut. Poté je zalijte smetanou a nechte péct dalších 20 minut.

Vegetariánské francouzské brambory - recept

  • 1 kg brambor
  • 6 ks vegetariánských párků
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 syrová vejce na zapečení
  • 330 ml smetany na vaření
  • 3 větší cibule
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brambory pečlivě omyjte a vařte ve slupce v osolené vodě. Jakmile se brambory uvaří, sceďte je a nechte je vystydnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Nakrájejte vegetariánské párky, vejce a cibuli na plátky. Vezměte pekáček a začněte do něj vrstvit nejprve brambory, které osolte a opepřete, pak párky, vejce a cibuli. Celý postup opakujte a nezapomeňte, že poslední vrstvou by měly být brambory. Pokrm vložte do trouby a pečte na 165 stupňů přibližně 10 minut.
  3. V misce si smíchejte vejce se smetanou a směs důkladně osolte a opepřete. Jakmile uplyne 10 minut, vyjměte pekáč z trouby a zalijte brambory směsí ze smetany a vajec. Brambory pak pečte dalších 35–40 minut.

zapečené brambory s masem

Příloha k zapečeným bramborám

Příloh se k zapečeným bramborám nabízí hned několik. Někdo má rád tradiční nakládané okurky, jiný holduje spíš lehkým sezónním salátkům. Vyzkoušet také můžete salát coleslaw podle našeho receptu. Tak či onak, rozhodně brambory nepodávejte samotné. Porce zeleniny dodá vašemu jídelníčku vitaminy a minerály a vláknina obsažená v zelenině podpoří správný chod trávicího systému.

Navíc vás jídlo daleko lépe zasytí a nebudete mít hned hlad.

Zapečené brambory se sušenými rajčaty a kuřecím masem - recept

  • 800 g brambor
  • 250 g žampionů
  • 50 g sušených rajčat
  • 4 kuřecí prsa
  • 1 hrst čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 330 ml smetany na vaření
  • 1 mozarella
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Nejprve si oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Poté očistěte kuřecí prsa a nakrájejte je na menší kousky.
  2. Brambory i kuřecí prsa důkladně osolte, opepřete a nechte chvíli odpočívat.
  3. Vezměte kuřecí prsa, vložte je do mísy a přidejte prolisovaný česnek, nakrájená sušená rajčata, pár kapek oleje a trochu posekaného čerstvého rozmarýnu.
  4. Nakrájejte žampiony na tenké plátky.
  5. Vezměte si pekáček a začněte vrstvit brambory, masovou směs a houby. Pak do menší misky nastrouhejte mozzarellu, přidejte smetanu a celou směs osolte, opepřete a přidejte trochu rozmarýnu.
  6. Připravené brambory zalijte smetanovosýrovou směsí a nechte péct pod poklopem v troubě přibližně 40 minut na 175 stupňů. Na posledních 5 minut sundejte víko od pekáčku, aby brambory krásně zezlátly.

Zapékané brambory se zelím - recept

  • 750 g brambor
  • 300 g kysaného zelí
  • 200 g uzeného masa
  • 330 g smetany ke šlehání
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej

Postup:

  1. Brambory nejprve oloupejte, pečlivě omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Vymačkejte kyselé zelí a nakrájejte jej na menší kousky.
  2. Uzené maso pokrájejte na kostičky a cibuli na kolečka.
  3. Připravte si pekáček, který vymažte trochou řepkového oleje. Do něj vložte nejprve vrstvu brambor. Tu osolte, opepřete a následně na ni přidejte vrstvu zelí, uzeného masa a cibule.
  4. Vrstvy opakujte, dokud vám nedojdou ingredience, a pamatujte na to, že vrchní vrstvu by měly tvořit brambory.
  5. Celou směs zalijte smetanou a dejte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 50 minut na 180 stupňů.

Zapečené batáty - recept

  • 2 větší batáty
  • 2 konzervy rajčatového pyré
  • 200 g sýra s modrou plísní (niva, gorgonzola)
  • 3 šalotky
  • hrst čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej

Postup:

  1. Nejprve oloupejte a pečlivě omyjte batáty. Nakrájejte si šalotku na menší kostičky a nechte rozehřát pánvičku s trochou oleje.
  2. Šalotku přidejte do rozpálené pánvičky a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte čerstvé i sušené bylinky a rajčatové pyré. Směs osolte a opepřete a nechte vařit přibližně 10 minut.
  3. Vezměte si k ruce menší pekáček, do kterého začněte pokládat batáty. Ty se tentokrát nevrství na sebe, ale pokládejte je na výšku vedle sebe.
  4. Batáty zalijte směsí z rajčat a vrch zasypejte sýrem. Brambory pečte na 180 stupňů přibližně 40–45 minut.

Zapečné brambory jsou skvělou volbou jak pro oběd, tak i na večeři. Nezáleží na tom, v kterou denní dobu si je dopřejete, zasytí nejednoho strávníka a chutnají zkrátka božsky.

Související články

Všechny články

Nejlepší domácí hranolky z trouby? Ty z mrkve, celeru nebo cukety

Ruku na srdce, kdo by nemiloval hranolky? Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkoučké. Jejich smažení v litrech oleje ale není zrovna dvakrát zdravé. Zkuste je tentokrát připravit jinak. Bez tuny oleje a bez smažení.

Novoroční tradice? Nezapomeňte na čočku!

Co by to byl Nový rok bez porce poctivé domácí čočky? Vyzkoušejte jeden z našich lahodných receptů.

Brambory, česnek a majoránka aneb Recept na křupavé domácí bramboráky

Bramboráky jsou oblíbenou dobrotou, kterou hravě uvaříte během několika minut. Nevěříte? Pak mrkněte na naše recepty!

Zeleninové placky tisíckrát jinak

Placičky z nejrůznějších druhů zeleniny přinášejí nespočet skvělých možností a kombinací. Nechte se unést vlastní fantazií a připravte si zdravé zeleninové hody!

Další článek