Brambory, česnek a majoránka aneb Recept na křupavé domácí bramboráky

Bramboráky jsou oblíbenou dobrotou, kterou hravě uvaříte během několika minut. Nevěříte? Pak mrkněte na naše recepty!

15. 09. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Bramboráky jsou nestárnoucí klasikou, kterou ukojíte chutě snad každé hladovějící duše. Narazíte na ně u prodejních stánků, na festivalech, v kempech, ale i v českých restauracích. Nemluvě o tom, že si je můžete připravit i sami doma. Jak na křupavé bramboráky a existuje zdravější varianta této oblíbené pochoutky?

 

Tradiční bramborák v netradičních podobách

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že recept na bramboráky se začal formovat až poté, co Kolumbus objevil Ameriku, ze které brambory původně pocházejí. Bramborák, dříve označovaný jako cmunda, má navíc mnoho podob a nejedná se proto o čistě český pokrm. Různé jeho varianty najdete i u Němců, Maďarů a dalších národů.

Základem bramboráků jsou jemně nastrouhané brambory. K nim se přidává mouka, vejce, česnek, majoránka a sůl. Někteří strávníci si recept vylepšují ještě uzeným masem nebo třeba škvarky. A zatímco v Česku se bramborák s oblibou podává se zelím, v Německu vám na něj dají jablečné pyré.

Recept na bramboráky

  • 1 kg brambor
  • 120 g hladké mouky
  • 10 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř

Postup:

Syrové brambory oškrábejte a pečlivě omyjte. Najemno je nastrouhejte do větší misky a zbavte je přebytečné vody. Připravené brambory ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Poté přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek a mléko a důkladně promíchejte.

Na pánvi s rozpáleným olejem tvarujte ze směsi bramborové placky a osmahněte je z obou stran dozlatova. Každý bramborák po usmažení položte na papírový ubrousek a nechte jej chvíli odpočinout. Poté podávejte samostatně nebo se zelím.

Lze připravit zdravé bramboráky?

Bezpočet milovníků bramboráků si jej pravidelně odpírá kvůli smažení, které tuto chuťovku doprovází. Smažení jako takové se nepovažuje za nejzdravější přípravu pokrmů, nicméně pokud si zakládáte na zdravém jídelníčku a běžně jíte zdravě, pak vám jeden smažený bramborák určitě neuškodí. Na druhou stranu, jestliže jste nyní ve fázi hubnutí nebo si hlídáte, co máte na talíři, pak budete mít radost z toho, že bramboráky lze připravit i na zdravý způsob. Oblíbenou alternativou jsou například cuketové bramboráky nebo klasická varianta bramboráku upečená v troubě.

Recept na cuketové bramboráky

  • 2 menší cukety
  • 4 brambory
  • 130 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Postup:

Oloupejte brambory a spolu s omytými cuketami je nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Směs posolte a nechte přibližně 15 minut odstát. Díky tomu zelenina pustí přebytečnou vodu, kterou následně slijte. Cukety i brambory ještě pořádně vymačkejte, poté přidejte mouku, prolisovaný česnek, majoránku a vejce a vše důkladně promíchejte. Těsto pak nechte ještě dalších cca 10 minut odstát, a pokud se vám bude zdát, že je příliš řídké, přisypte ještě trochu hladké mouky.

Na pánvi rozehřejte olej a začněte smažit jednotlivé bramboráky. Stačí přibližně 3–4 minuty z každé strany. Na závěr je nechte chvíli odpočinout na papírových utěrkách.

Recept na bramboráky z trouby

  • 1,5 kg brambor
  • 3 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 200 g uzené šunky
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • sádlo na vymazání plechu

Postup:

Postup přípravy je podobný jako u receptu na klasické bramboráky. Nastrouhejte brambory najemno a zbavte je přebytečné vody. Poté přidejte nakrájenou uzenou šunku, prolisovaný česnek, vejce, mouku, majoránku dle chuti a trochu soli a pepře. Těsto promíchejte a poté ho přemístěte do předem vymazaného plechu. Bramborák pečte na 180 °C přibližně 40–45 minut. Na závěr ho nakrájejte na větší kostky a podávejte samostatně nebo se zelím.

Zkoušeli jste někdy bramborák na sladko? Velmi často jej nabízejí na vánočních trzích, tak si ho zkuste letos o Vánocích dát.

Související články

Všechny články

Topinambury: Nenápadná zelenina výjimečné chuti

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je kořenová zelenina, která roste od podzimu do jara a v poslední době slaví na kulinářské scéně velký návrat. Má jemně oříškovou, lehce nasládlou chuť a báječně se hodí k dušení, pečení i vaření. 

Za dobrým jídlem s Alishou, aneb Valentýn v Brně

To, že láska prochází žaludkem se nedá popřít a je to dokonce vědecky dokázáno. A protože se blíží Valentýn, svátek všech zamilovaných, tak co překvapit svoji drahou polovičku právě jídlem?

Lenošení na dece a dobré jídlo k tomu? Oslavte Mezinárodní den pikniků

Věděli jste, že existuje Mezinárodní den pikniků? Prozradíme vám nejen, kdy v roce se velkolepý svátek sendvičů, baget, sýrových talířů a dalších pochoutek z proutěného košíku slaví, ale máme pro vás i jeden chutný piknikový recept.

Necítíte se ve své kůži? Vyzkoušejte kombuchu a další supernápoje, které vás postaví na nohy

Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů se pohybují v malých množstvích, přesto je někdy běžná strava nepokryje. A jakmile naše tělo nedostává, co potřebuje, dostaví se únava, vyčerpání a zhoršení koncentrace. Že je to váš případ? Namíchejte si nápoj, který vás postaví zase na nohy. 

Další článek