Recept na cupcakes aneb Objevte svět sladkých minidortíků

Malý sladký bochánek zdobený dokonale krémovou korunou. Řeč je o malém dortíku přezdívaném jako cupcake. Nezáleží na tom, zdali sáhnete po tom čokoládovém, vanilkovém, nebo ovocném. Cupcake vám nepochybně zpříjemní sobotní popíjení kávy nebo víkendový čaj o páté. Jak si upéct domácí cupcakes?

20. 12. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Stručná historie cupcakes

Málokdo ví, že za vznikem sladkých cupcakes stojí obyčejné sobectví. Vymysleli je Američané a motivací bylo, aby měl každý svůj vlastní miniaturní zákusek a nemusel se tak dělit s ostatními, jako je tomu například u koláče. První zmínka o cupcakes se objevila v roce 1828 v knize Elizy Leslieové s názvem Sedmdesát pět receptů na pečivo, koláče a sladká jídla. Recept na obdobný dezert se přitom objevil už o pár let dříve, a to v kuchařce Amelie Simmonsové. Jelikož ale nepoužila název cupcake (na rozdíl od Elizy), prvenství patří právě Leslieové.

Cupcake svůj název získal proto, že se zpočátku pekl v plechových šálcích a že se množství ingrediencí odměřovalo hrnky. Dnes se cupcakes pečou nejčastěji ve formě na muffiny, avšak odlišnost mezi nimi a cupcakes je, bez ohledu na rozměry obou dezertů, kolosální

Jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem?

Rozdíl mezi muffinem a cupcakem by se dal připodobnit k příběhu o princi a chuďasovi. Muffiny totiž vznikly jako jednoduchý a skromný pokrm pro služebnictvo. Dávaly se do nich ingredience, které se zrovna našly ve spíži, a tak byla každá várka muffinů trochu jiná. Nicméně chudému služebnictvu stačilo ke sladkému štěstí opravdu málo, a tak si muffiny s chutí připravovali prakticky denně.

Cupcake je naprostým opakem muffinu a pomyslným princem mezi dezerty. Jeho příprava je totiž komplikovanější a vznikl za účelem uspokojení náročných chuťových potřeb urozenějších vrstev. Cupcakes bývají bohatě zdobené nejen krémem, ale také třeba marcipánem, strouhanou čokoládou, ořechy, ovocem apod. Zkrátka a dobře, od jednoduchého muffinu se odlišuje svou urozeností a honosností. Nemluvě o tom, že muffin do Ameriky připlul z Anglie, a tak i kořeny obou těchto dezertů sahají jinam.

Cupcakes – základní recept

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 170 ml plnotučného mléka
  • 90 g másla
  • forma na muffiny nebo papírové košíčky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °.
  2. Nejprve v míse smíchejte všechny suché ingredience.
  3. V jiné nádobě promíchejte všechny mokré ingredience a následně obě směsi spojte v jedné z vybraných misek. Výsledkem by měla být hladká a ne příliš tekutá směs. Pokud se vám bude zdát těsto příliš husté, přilijte do něj ještě trochu mléka.
  4. Připravte si pečicí plech a vyložte ho papírovými košíčky nebo vymažte a vysypte formu na muffiny. V obou případech plňte těstem formičky na cupcakes přibližně do ¾. Pokud zvolíte košíčky, rozmístěte je tak, aby mezi nimi zůstal dostatečný rozestup. Nabydou totiž na objemu.
  5. Cupcakes vložte do trouby a pečte zhruba 35 minut. Hotové cupcakes zkontrolujte špejlí. Jakmile bude po vytažení suchá, jsou minidortíky hotové.
  6. Na závěr ozdobte cupcakes svým oblíbeným krémem.

Krém na cupcakes: Jak připravit dokonalou ozdobu minidortíků?

Jak už bylo řečeno, cupcake by byl bez honosné ozdoby pouhým muffinem. Proto počítejte s tím, že krom přípravy základního těsta vás také čeká vymíchání krému. Nikoho nejspíš nepřekvapí, že základní ingrediencí správného krému na cupcakes je máslo. To mu dodá lahodnou chuť, a navíc funguje jako perfektní ztužovač. Mezi další oblíbené ingredience patří například mascarpone, smetana ke šlehání nebo třeba čokoláda.

Krém na cupcakes – recept

  • 100 g másla
  • 200 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Změklé máslo vložte do kuchyňského robota a nechte jej šlehat přibližně 5–10 minut.
  2. Následně do mísy přidejte mascarpone, cukr a vanilkový extrakt a vše důkladně promíchejte.
  3. Hotový krém vložte alespoň na půl hodiny do lednice. Následně jím naplňte zdobičku a korunujte cupcakes.

TIP: Pokud máte zrovna chuť na čokoládový krém, přidejte do receptu ještě 2 lžíce kakaa.

cupcakes

Red velvet cupcakes – recept

  • 130 g hladké mouky
  • 8 g kakaa
  • 190 g změklého másla
  • 110 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 120 ml polotučného mléka
  • 2 lžičky červeného potravinářského barviva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 250 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 50 g moučkového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °.
  2. Vložte 60 g změklého másla do kuchyňského robota a nechte šlehat cca 5–10 minut. Poté do něj přisypte cukr.
  3. Do mísy přidejte vejce. V další nádobě smíchejte všechny zbylé suché ingredience. Ty po chvilce přisypte do robota.
  4. Základ těsta zalijte mlékem a přidejte potravinářské barvivo. Robota nechte pracovat na nejnižší otáčky asi 3–5 minut, dokud nevznikne krásně hladké těsto.
  5. Pečicí plech vyložte košíčky na cupcakes a naplňte je přibližně do ¾. Nezapomeňte na dostatečné rozestupy mezi dortíky.
  6. Cupcakes pečte 15–20 minut. Mezitím si připravte krém.
  7. Začněte opět šleháním zbylého změklého másla. Po 10 minutách přidejte do mísy ostatní ingredience na krém. Ten následně vložte do lednice.
  8. Hotové cupcakes nechte vychladnout a na závěr je ozdobte krémem.

 

Vidíte. Vytvořit chutné a delikátní cupcakes rozhodně není žádná věda. Chce to jen špetku trpělivosti a správný poměr surovin. Který recept vás zaujal nejvíce?

Související články

Všechny články

5 receptů na dokonalé muffiny

Z trouby se line omamná vůně roztékající se čokolády a cukru. Sliny už se sbíhají na pořádnou porci sladkého. Že netušíte, o čem je řeč? Přece o lahodných muffinech! Upečte si je hned na pět způsobů.

Linecké cukroví: Recept nejen na to hned měkké

Linecké patří k jedněm z nejvíce oblíbených druhů cukroví. Ještě aby ne. Dva tenké plátky vláčného těsta obklopující vrstvu marmelády, to vše zasněžené cukrovou pokrývkou. Člověku se sbíhají sliny jen při pomyšlení na jeden malý kousek lineckého. Jak správně upéct linecké cukroví a na co byste si měli dát pozor?

Upečte si vánočku s mandlemi

Jak už název napovídá, vánočka je jeden ze symbolů a tradic, které k Vánocům zkrátka neodmyslitelně patří. Krásně ozdobí nejen stůl, ale také podpoří vánoční atmosféru svou typickou vůní.

Meruňkový koláč jako od babičky

Máloco definuje chuť léta jako čerstvě upečený meruňkový koláč. Obzvlášť pokud si jej dopřejete na zahrádce spolu s šálkem horké kávy. Že se vám také sbíhají sliny? Pojďte si s námi připravit jednoduchý moučník, který potěší chuťové pohárky a vykouzlí sladký úsměv. Jak na meruňkový koláč?

Další článek