Zajistěte si zdroj komplexních sacharidů
Pravděpodobně jste již slyšeli, že máte sahat spíše po celozrnném chlebu než po tom z bílé mouky. Celozrnný chléb vám zajistí skvělý zdroj komplexních sacharidů, které vás nejen zasytí, ale také vám budou dodávat energii pomaleji než bílé pečivo. Při nákupu však kontrolujte, že se jedná o celozrnný výrobek. Dnešní prodejci mají v oblibě používat kouzelná slovíčka jako cereální, fit, semínkový apod. Ani jedno z nich však nedokazuje, že je pečivo skutečně celozrnné. Jak to tedy zjistíte? Hledejte v názvu jen a pouze slovo celozrnný výrobek či celozrnný chléb (popřípadě celozrnná houska atd.).
Bez bílkovin to nepůjde
Klíčovou ingrediencí, která rozhoduje o sytivosti sendviče, jsou bílkoviny. Ty nejlépe zajistíte kvalitním, méně tučným či netučným masem, případně vejci nebo tofu. Pokud v sendviči vynecháte bílkoviny, je vysoce pravděpodobné, že budete mít po hodině od snědení pokrmu hlad. Obzvlášť pokud si připravujete sendvič k večeři či k obědu. A jak bílkoviny do sendviče zapracovat? Využijte například několik plátků krůtí šunky, tofu a vajec a vložte je do obloženého chlebu. A pokud víte, že vás čeká náročnější fyzická aktivita, na bílkovinách rozhodně nešetřete.
Nevynechávejte tuky
Tuky mají, podobně jako bílkoviny, vysoce sytivý efekt. Zároveň jsou nositelem chuti, takže chcete-li vykouzlit opravdu delikátní sendvič, neměli byste na tuky zapomínat. Ty můžete do sendviče promítnout například ve formě sýra, avokáda, ořechů, sušených rajčat, oliv nebo sáhněte po majonéze.