Rebarborový koláč: Recept na sezónní dobrotu, kterou si nesmíte nechat ujít!

Krátká, zato intenzivní. Přesně taková je sezóna rebarbory, která startuje v dubnu a končí v průběhu června. Této řapíkaté a zčásti nachově zbarvené zelenině se mnoho strávníků vyhýbá, jelikož netuší, co všechno z ní mohou vykouzlit. Jak upéct lahodný dezert z rebarbory, aniž by se vám zkřivil úsměv kyselostí?

05. 03. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Co je to rebarbora?

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je druh zeleniny s (pro někoho) příjemně kyselou chutí. Používá se především do moučníků a koláčů a sezónu má jen několik málo týdnů v roce. Takže pokud patříte mezi fanoušky rebarbory nebo ji chcete také ochutnat, pak si musíte její sklizeň pohlídat.

Rebarbora k nám do Evropy doputovala z Asie, a než se stala (podobně jako jiné dříve vzácné odrůdy zeleniny) všední záležitostí, byla považována za luxusní potravinu. Zejména ve východní medicíně se těšila velké popularitě a hojně se využívala pro posílení vitality a životní energie.

Proč jíst rebarboru?

Důvodů, proč jíst rebarboru, je hned několik. Její řapíky obsahují vitamin B, C a K, dále pak kyselinu listovou a důležité minerály, jako například draslík a vápník. Nemluvě o tom, že je skvělým zdrojem vlákniny. A proč má rebarbora onu typicky kyselkavou příchuť? Může za ni kyselina jablečná a citronová. Pro někoho je rebarbora až příliš trpká, jiní ji však vnímají jako příjemně osvěžující ingredienci, se kterou rádi odstartují letní sezónu pečení.

TIP: Nevíte, jak vybalancovat kyselou chuť rebarbory? Přidejte do receptu cukr nebo med. Krásně tím vytvoříte chuťový kontrast a zároveň si osladíte život.

Rebarborový koláč s tvarohem – recept

  • 250 g rebarbory
  • 220 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 130 g másla
  • 4 vejce
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g polotučného tvarohu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Rebarboru očistěte, zbavte ji listů, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Připravte si pánev, hoďte na ni malý kousek másla a nechte ho zpěnit. Poté do pánve vložte rebarboru a promíchejte. Přibližně po 2 minutách přisypte 3 lžíce cukru a opět promíchejte.
  4. Stáhněte plotnu na nižší stupeň a rebarboru s cukrem nechte zlehka opékat cca 5 minut.
  5. Ve větší míse smíchejte změklé máslo, hladkou mouku, 130 gramů cukru, 3 vejce, jogurt, prášek do pečiva a citronovou kůru. Ručně vypracujte hladké těsto a nechte jej chvíli odležet v lednici.
  6. V další nádobě smíchejte tvarohy, zbylý cukr a 1 vejce a vymíchejte krém.
  7. Formu na koláč vyložte pečicím papírem. Na pracovní desce vyválejte z odleželého těsta tenký plát a položte ho do koláčové formy. Nezapomeňte ho propíchat vidličkou.
  8. Na těsto dejte krém a pak přidejte připravenou rebarboru. Koláč pečte přibližně 25–30 minut. Poté jej nechte vychladnout.

TIP: Na koláč můžete také připravit a nasypat drobenku. Nevíte, jak na to? Mrkněte do jednoho z našich starších článků.

rebarborový koláč

Zdravý rebarborový koláč – recept

  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 250 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 250 ml kefíru
  • 1 prášek do pečiva
  • 4–6 stonků rebarbory
  • 100 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 30 g namletých vlašských ořechů

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Ve větší míse smíchejte 300 gramů hladké špaldové mouky, 100 gramů másla, 50 gramů cukru, vejce, kefír a prášek do pečiva a míchejte, dokud vám nevznikne těsto.
  3. Očistěte rebarboru, zbavte ji listů, oloupejte a poté nakrájejte na menší kousky.
  4. Připravte si pekáček a ten vyložte pečicím papírem. Do formy dejte těsto a na něj nasypte připravenou rebarboru.
  5. V menší misce smíchejte 50 g hladké mouky, 150 gramů změklého másla, 100 gramů cukru, ovesné vločky a vlašské ořechy a ručně vypracujte drobenku. Tu následně nasypte na koláč.
  6. Koláč pečte přibližně 30–40 minut.

Rebarbora na tisíc způsobů

Z rebarbory rozhodně nemusíte kouzlit pouze koláče. Perfektně se hodí také do kompotů, zmrzliny nebo do smoothie. Vždy ale myslete na to, že její kyselou příchuť budete muset něčím lehce kompenzovat. Nebo se s ní smíříte a naučíte se si ji užívat. Pokud by vás zajímaly další rebarborové recepty, najdete je v tomto článku.

Prožijte letošní sezónu rebarbory naplno a vyzkoušejte některý z našich receptů. Který vás zaujal nejvíce?

Související články

Všechny články

Domácí zmrzlina: To nejsladší osvěžení

Není nad poctivou domácí zmrzlinu. Můžete si ji vyladit na míru svým chutím a především víte, co obsahuje – žádné emulgátory, umělá sladidla ani aromata. Její příprava navíc není tak složitá, jak se může na první pohled zdát. A dokonce se obejdete i bez zmrzlinovače. Inspirujte se našimi tipy a připravte si lahodné letní osvěžení.

Nejlepší kynuté koláče? Máme na ně recept!

Je libo povidlové, tvarohové, makové, nebo snad moravské plněné? Tradiční český koláč má hned několik podob, a ať se rozhodnete jej upéct na jakýkoliv způsob, na talířku vedle odpolední kávičky se bude vyjímat skvěle. A pozitivní zpráva? Příprava koláče není zdaleka taková věda, jak se na první pohled může zdát.

Pečeme s kuchyňským robotem aneb Nejlepší domácí koblížky

Toužíte po nadýchaných a vláčných koblížcích? Vyzkoušejte sílu domácího robota a proměňte svou kuchyň v tu nejsladší pekárnu!

Tipy na rychlé dezerty

Ohlásila se nečekaná návštěva a potřebujete pro ni narychlo připravit občerstvení? S těmito dezerty si ostudu rozhodně neutrhnete.

Další článek