Prosecco: Co všechno potřebujete vědět o oblíbeném šumivém víně?

Pití prosecca je momentálně hodně trendy záležitostí. Příjemnou chuť si užívají požitkáři všech generací po celém světě – proto je ideální čas dozvědět se o tomto nápoji něco víc a nezůstávat jen na zpěněném povrchu.

13. 07. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Co je prosecco?

Prosecco je šumivé (a šumné:)) víno a to originální pochází výlučně z vinic severní Itálie. Na trhu je mnoho cukernatých variant – to z prosecca dělá univerzální pití. Zkrátka chutná jako aperitiv k jídlu, ale můžete ho pít i jen tak.

A jak prosecco přišlo ke svému jménu? Jednoduše. Nazývá se po jedné vísce, kde se původní odrůda užívaná k výrobě prosecca pěstovala. Pravé prosecco musí pocházet z Itálie a obsahovat alespoň 85 % vinné odrůdy Glera.

Prosecco

Jak se tento božský nápoj vyrábí?

Prosecco se vyrábí pomocí metody Charmat-Martinotti, to znamená, že druhotné kvašení probíhá v nerezové nádrži (díky tomu si udrží více svěžesti a ovocnosti), což je o mnoho levnější než u kvalitního šampaňského, které fermentuje v lahvi. Metoda Charmat-Martinotti není – naštěstí pro všechny proseccové ctitele – tak nákladná, a proto je kvalitní materiál snadno dostupný i obyčejným smrtelníkům.

Výroba prosecca:

  • Hrozny vinné révy se kvůli zachování acidity sbírají poměrně brzy.
  • Bobule se jemně vylisují, tím se získá čirá šťáva.
  • Šťáva kvasí v nerezových tancích maximálně 8 až 10 dní.
  • Vznikne víno, které se přečerpá do tlakových nádrží, kam se přidá také cukr a kvasinky.
  • Jelikož jsou nádrže utěsněné, neuniká z nich vzniklý oxid uhličitý, a tak se ve víně tvoří bublinky.
  • Klasické prosecco se zhruba po 30 dnech přefiltruje a stáčí do lahví.

Mám chuť na prosecco

Objednám si! Proč? Protože chci

Dělení prosecca

Existuje hned několik kritérií, podle kterých můžeme prosecco rozdělit.

Podle druhu:

  • Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata)

DOC je základní označení a zaručuje originální původ.

  • Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

DOCG označuje pravé prosecco z révy ze svahů mezi městy Conegliano a Valdobbiadene a z oblasti Asolo.

  • Frizzante

To je prosecco s jemnějšími bublinkami, a to díky nižšímu tlaku při druhotném kvašení. Obsah cukru: 11–15 g/l.

  • Tranquillo

Říká se mu také „tiché prosecco“ a vyznačuje se minimální bublinkatostí.

  • Col Fondo

Nefiltrované prosecco, jehož druhotné kvašení probíhá v lahvích. Obsah cukru: 0–2 g/l.

  • Spumante

Prosecco, které v sobě kombinuje několik odrůd. Obsah cukru: 11–15 g/l.

Podle obsahu cukru:

  • 0–3 g/l → brut nature (suché)
  • 3–6 g/l → extra brut
  • 6–12 g/l → brut
  • 12–18 g/l → extra dry (polosuché)
  • 18–32 g/l → dry

Prosecco

Jak chutná prosecco?

Prosecco je svěží a jiskřivé víno s výrazným aroma. V jeho repertoáru najdete chuť jablek, broskví, ale i melounů. Proto je ideální k letnímu pocucávání, na rozdíl od šampaňského, ve kterém hrají prim spíše minerální tóny (ne ty ovocné a květinové).

Co všechno si z prosecca můžete namíchat?

  • Aperol Spritz – prosecco, Aperol, soda
  • Hugo Spritz – prosecco, bezový sirup, máta, limetka
  • Mimosa – prosecco, pomerančová šťáva
  • Barracuda – prosecco, rum, bylinný likér, ananasová a limetková šťáva
  • Bellini – prosecco, broskvové pyré a likér

Prosecco

Namíchejte si mňamózní hugo spritz

Hugo spritz je osvěžující variantou legendárního aperol spritz. Zamíchejte se do něj i vy.

Recept na hugo spritz:

  • 3 díly prosecca
  • 2 díly likéru Hugo
  • 1 díl sody
  • 3 plátky limetky
  • máta
  • led

Postup:

  • Sklenici naplňte ledem a lehce rozdrcenou mátou.
  • Přidejte limetku
  • Prosecco, likér a sodu nalijte do skleny a jemně zamíchejte.

TIP: Věděli jste, že neexistuje stáčené prosecco? To pravé je pouze v lahvích. Víno, které vám stočí z tanku do lahve, je zcela obyčejné – uměle obohacené o oxid uhličitý.

Prosecco je zkrátka dar z nebes, božská mana, ze které nebolí hlava (samozřejmě, když to moc nepřeženete). Tak na zdraví!

Související články

Všechny články

Espresso tonic, aperol spritz, margarita aneb Namíchejte si letní drink (II. část)

Chcete si namíchat lahodný alkoholický či nealkoholický nápoj? Tak to jste u nás správně. Inspirujte se našimi tipy a recepty a staňte se hvězdou každé letní párty (nebo si prostě jen udělejte hezký večer na balkoně).

Mojito, piňa colada, cuba libre aneb Oblíbené rumové drinky na letní grilovačku

Milujete osvěžující letní drinky? A víte, jak je správně umíchat? Díky našim receptům se z vás vmžiku stane ostřílený barman.

Další článek