Lidé si často spojují rozvoz jídla s vyššími náklady a s leností. Pokud nad stravováním ale člověk začne přemýšlet v širších souvislostech, zjistí, že nejen, že může objednaným jídlem ušetřit, ale také se začít stravovat zdravěji.
Dovozem ke spokojenějšímu životnímu stylu
Pochopitelně, když si budete den co den objednávat pizzu s dvojitou porcí sýra, smažené nudle nebo burger s hranolkami, nebudete se cítit skvěle ani vy, ani vaše peněženka. Důležité je si proto uvědomit, že Dáme jídlo je víc než jen pizza, burgery a čína a využívat toho.
Zjistěte, jaká jídla vám vyhovují jak chuťově, tak zdravotně a udělejte si čas na průzkum. Rozvoz nabízí skvělé možnosti levného jídla, díky kterému do sebe ale zároveň dostanete celou škálu zeleniny v podobě salátů, které si jen tak doma neuděláte, ovoce v podobě smoothies a šťáv, luštěnin i takzvaných superpotravin.
Sestavte si svůj orientační jídelníček na týden, do kterého nakombinujte jak svá doma připravená jídla, tak rozvozy a uvidíte, jak se vám uleví. Najednou nemusíte každý den přemýšlet, co si uvaříte na zítra nebo marně hledat okolo kanceláře něco nového. Místo stání u kuchyňské linky budete mít spoustu času na sebe, své přátele nebo na práci. Odfláknuté jídlo, které byste si udělali, když zrovna nemáte inspiraci, nahradíte plnohodnotným čerstvým menu podle svého výběru a budete se tak cítit spokojenější.
Levná jídla, která se vyplatí si objednat
Vegetariánský burger
Že nejste vegetariáni? To vůbec nevadí! Bezmasý burger může být skvělou odlehčenou variantou toho klasického a zároveň vám zpestří jídelníček o něco nového. Pro vegetariány může být burger zase příjemný “cheat” day.
Co si budeme povídat, udělat opravdu dobrý vegetariánský burger není jen tak. Křupavá houska, sýr tak akorát roztátý, vyvážený dressing a plnohodnotná náplň, to už dá pěknou práci připravit a načasovat. Během týdne si ho tak jen těžko dopřejete a o víkendu vám jeho příprava ukrojí pořádný kus dne, který byste jinak mohli věnovat sportu nebo rodině.
Proto se vyplatí si nechat dobrý burger dovézt a ušetřit si čas se sháněním surovin i přípravou. Otestujte například Veggie speciál s ovčím sýrem a křenovou majonézou z Regal Burgeru v Karlíně nebo Vege burger s marinovaným uzeným tofu upraveným podle vašich představ z Burger&Bar Brothers.
Bun Bo Nam Bo
Uvařit to pravé asijské jídlo doma vyžaduje dlouhé zkušenosti a ty správné ingredience. A mnohdy ani to nestačí. Trápení s nevydařenými pokusy a průpovídkami, že “tomu stále něco chybí”, si můžete ušetřit objednáním svého oblíbeného asijského pokrmu až domů nebo do kanceláře.
Vyzkoušejte Bun Bo Nam Bo z I ♥ VIETNAM nebo Oh!Phở, které si stoprocentně zamilujete.
Salát
Doma připravovaný salát se může snadno změnit v rutinu, kde se opakují ty stejné ingredience a kde navíc mohou chybět zásadní živiny. Udělat dobrý dresing je navíc tak trochu alchymie, nechte se proto inspirovat a objednejte si salát podle své aktuální chuti. Vyjde vás to levněji než klasická jídla a přitom nebudete po obědě muset věnovat veškerou energii na trávení.
Denní menu
Stejně jako v restauracích, i na Dáme jídlo najdete během pracovního týdne denní menu, které vám ušetří nejen peněženku, ale i cestu do restaurace nebo přípravu vlastního jídla. Navíc v něm můžete najít i jídla, která se běžně v rámci dovozu nenabízejí, a pochutnat si tak na něčem netradičním.
Jak sestavit zdravý a levný jídelníček?
Základem zdravého jídelníčku jsou především zdravé tuky a bílkoviny, z menší části sacharidy a jejich vyvážený poměr. Nejlevnější jsou obvykle sacharidové, vysoce průmyslově zpracované potraviny, které jsou ale energeticky prázdné a navíc dávají vzniknout sacharidovým vlnám. Takový styl stravování způsobuje v důsledku nestabilní hladiny cukru chutě na sladké a nutkání neustále něco pojídat. Jídlo, které za den sníte, vás tak v celku vyjde dráž, než když si uvaříte či necháte dovézt tři kvalitní vyvážená jídla. Jak tedy sestavit jídelníček správně, aby byl levný, zdravý a časově nenáročný?
- Naučte se plánovat. O víkendu si předem ujasněte, jaké jídlo si na týden uvaříte a kdy si jídlo necháte dovézt.
- Nakupte všechny suroviny najednou a připravujte větší množství jednotlivých pokrmů – díky tomu vám zbyde třeba na druhý den na večeři.
- Naučte se využívat levné, ale výživné potraviny, jako jsou luštěniny, obiloviny a sezónní zelenina a dodržujte jednoduché pravidlo.
- Nechoďte nakupovat ani objednávat hladoví.
- Nakupujte větší balení. Cena se u jednotlivých množství výrazně liší, pokud se tak jedná o suché potraviny, které se nekazí, snadno ušetříte. U čerstvým surovin naopak nakupujte menší množství a častěji, předejdete tak jejich zkažení a plýtvání.
- Vnímejte se. Mnohdy saháme po jednoduchých cukrech nebo nezdravých tucích v situacích, kdy vůbec nemáme hlad, ale honí nás mlsná nebo potřebujeme „zajíst“ negativní emoce. Naučte se poslouchat svoje tělo a jíst jen tehdy, kdy opravdu cítíte hlad a pokud máte pocit, že zdrojem chutí je stres nebo jiné emoce, běžte se raději projít.
- Ujistěte se, že každé jídlo obsahuje dostatek bílkovin, zdravých tuků i sacharidů.
Jakmile si zažijete nový režim, zabere vám sestavování jídelníčku chvíli a ušetříte díky němu nejen svou peněženku, ale i zdraví.