Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

29. 04. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Mají vliv na růst, na tvorbu svalů i na imunitu. Jejich příjem je proto důležitý nejen pro vegetariány a vegany, ale i pro lidi, kteří jedí maso. 

Význam bílkovin byl v současné době redukovaný výhradně do role tvůrce svalové hmoty v podobě nejrůznějších prášků. Jeho příjem lze přitom pohodlně zajistit z přirozených potravin. Musíte jen vědět, které jsou ty správné. Paradoxem dnešní doby je vysoká konzumace masa a domnění, že díky tomu máme dostatek bílkovin. Jenže opak je pravdou. Ne všechno maso je totiž tím správným zdrojem. Vybírat je potřeba potraviny bohaté na bílkoviny, ale zároveň s nízkým podílem tuků, což třeba tučné maso tak úplně nesplňuje.

Kolik bílkovin by měl člověk přijmout?

Doporučená dávka bílkovin se odvozuje od váhy člověka – na 1 kilogram váhy je ideální přijmout okolo 1 g bílkovin. To znamená, že pokud člověk váží například 65 kilogramů, měl by za den sníst potraviny, které mu dodají 65 gramů bílkovin. Tyto hodnoty se mohou lišit u nemocných lidí, těhotných žen a především dospívajících dětí a mladých lidí v růstu, kteří by měli spotřebu bílkovin zvýšit.

Jaké potraviny jíst?

Co se týče masa, ideální je libové maso – kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové. Dobrým zdrojem bílkovin jsou všechny mléčné výrobky, především tvaroh a sýry, u kterých je ale potřeba hlídat množství tuků, a samozřejmě vejce. Vyhnout byste se naopak měli smetanovým jogurtům, které jsou příliš tučné a smetanu jako takovou využívat střídmě.

Rostlinné zdroje by v jídelníčku neměli chybět ani “masožravcům”, protože zejména luštěniny jsou výborným zdrojem bílkoviny a dalších živin. Zaměřit byste se měli na fazole, čočku, hrách, cizrnu i sóju. Výhodou je v současné době velká škála odrůd luštěnin, které umožňují jejich konzumaci nejen samotnou, ale jsou ideální také pro tvorbu nejrůznějších kaší, placek, karbanátků či do polévek. Kromě luštěnin obsahují bílkoviny také obiloviny jako je čím dál tím populárnější quinoa, oves či pohanka. Vegetariánské alternativy masa jsou ideálním zdrojem bílkovin pro lidi, kteří se masu vyhýbají, ale i vhodným zpestřením jídla konzumentů masa.

Jak mít vyvážený příjem bílkovin?

Abyste si zajistili dostatek všech živin, včetně bílkovin, zaměřte se na složení svých jídel – bílkoviny by měly tvořit společně se sacharidy a zdravými tuky třetinu hlavního jídla, díky čemuž snáze pokryjete doporučovaný denní příjem. A pokud si nestíháte připravit plnohodnotné jídlo, nebojte se si ho objednat – z Dáme jídlo vám přivezeme kvalitní jídlo, které vám zajistí potřebné živiny lépe než rychlá pizza z pouličního stánku.

Související články

Všechny články

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

4 moderní veganské dezerty, které vás dostanou

Od snadných dezertů, když vás honí mlsná, po sofistikované zákusky, kterými ohromíte. Máme pro vás veganské dezerty, u kterých nikdo neuhádne, že jsou připravené ze surovin čistě rostlinného původu. Ať už jste vegani nebo jen chcete být na jaře fit, tyhle zdravé sladké zákusky si zamilujete.

Jak vařit květák? 5 neodolatelných receptů

Květák – můžete ho vařit, dusit, péct nebo smažit a vždycky bude chutnat báječně. Připravili jsme pro vás špetku inspirace, jak si tuto košťálovou zeleninu vychutnat jako hlavní chod i zdravou svačinku. 

Nejlepší domácí hranolky z trouby? Ty z mrkve, celeru nebo cukety

Ruku na srdce, kdo by nemiloval hranolky? Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkoučké. Jejich smažení v litrech oleje ale není zrovna dvakrát zdravé. Zkuste je tentokrát připravit jinak. Bez tuny oleje a bez smažení.

Další článek