Poklad jménem pomelo: Připravte si imunitu na nevlídné dny

Pomelo je největším členem rodiny citrusů. V průměru mívá tak 12 cm, mnohdy ale může dorůst až do velikosti basketbalového míče. Má podobnou chuť jako jeho spřízněný příbuzný grapefruit, ale je o něco sladší. Užijte si tohle ovocné potěšení plné vitamínů a nachystejte si imunitu na chladnou sezónu.

02. 08. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Jak „vzniklo“ pomelo?

Správně se pomelu říká nejbližší příbuzný grapefruitu. Grapefruit totiž vznikl křížením pomela a pomeranče – to znamená, že pomelo je rodičem grepu. A i když mají mnoho společných rodových znaků, v něčem se přece jen liší. Pomelo má mnohem silnější a hořčejší kůru a více jádra (bílá část pod slupkou). Většinou v něm je i o dost méně šťávy a pecek.

Pomelo

Odkud pomelo pochází a kde se pěstuje?

Pomelo k nám dorazilo z jihovýchodní Asie, konkrétně z Malajsie. Číňané ho pěstují již tisíce let a podávají ho tradičně během lunárního Nového roku (22. ledna). I když silná kůra pomela dovede skvěle ochránit před chladem, nejlépe se mu daří ve středomořském podnebí – takže tam, kde není ani příliš horko, ani moc studeno. Dnes se nepěstuje jen v Číně, ale i v Mexiku a USA, nejvíc v Arizoně, Kalifornii, Texasu a na Floridě. V Evropě se mu daří hlavně ve Španělsku. Pomelo se sklízí od konce října přes celou zimu až do jara.

Rozeznejte zralé pomelo a správně ho skladujte

Nejdůležitějším rozpoznávacím znamením krásně zralého pomela je barva – ta by měla být světle žlutá, i lehce nazelenalá je ok. Dejte pozor na sytě žluté zbarvení, to už značí přezrálost. Pomelu se dobře odpočívá na chladném místě. Nemusí jít nutně o ledničku, stačí i spižírna. Dokonalým řešením pro dlouhodobé skladování je vlhký sklep.

Mám na něco chuť

Objednám si

Co pomelo umí aneb Jak pomáhá imunitě?

Pomelo je prostě poklad. Lidský organismus ho ocení především kvůli:

  • antioxidačním účinkům,
  • protizánětlivým účinkům,
  • schopnosti snížit „špatný“ cholesterol,
  • vlivu na zlepšení srdeční činnosti,
  • prevenci srdečních chorob,
  • zrychlení metabolismu a podpoře hubnutí,
  • zlepšení trávení,
  • posílení imunity.

Nutriční hodnoty pomela na 100 g

Energetická hodnota 38 kcal
Voda 89,1 g
Sacharidy 9,62 g
Vláknina 1 g
Bílkoviny 0,76 g
Tuky 0,04 g
Draslík 216 mg
Vitamín C 61 mg
Fosfor 17 mg
Hořčík 6 mg
Vápník 4 mg
Sodík 1 mg
Vitamin B3 0,22 mg
Další minerály a vitamíny řádově setiny mg
TIP: Je to vitamínová a minerálová bomba, kterou naše těla chtějí. Nejezte ale více než dva kusy denně.

Jak jíst pomelo?

Když chcete jíst pomelo, musíte ho oloupat. Tou hořkou slupkou byste se jen tak neprokousali. Ostrým nožem odřízněte spodní a horní část a pak udělejte několik řezů kolem dokola, zhruba 1 cm hlubokých, a kůru sloupněte. Nakonec pomelo prsty rozlomte a z jednotlivých dílků odstraňte všechny blány bílého jádra.

Pomelo

Konzumujte samotnou dužinu nebo si ji odšťavněte. Pár kapek z pomela může nahradit citron v salátové zálivce. Díky své sladké chuti se hodí do dezertů či koláčů. Výborně chutná i v ovocném salátu či exotickém salátu Yum Som-O – vynikající thajské pochoutce.

Pomelový salát / Yum Som-O / ยำส้มโอ

Tohle jídlo mega stojí za vyzkoušení.

Recept na pomelový salát:

  • 1 pomelo
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce arašídů
  • 3 šalotky
  • 2 lžíce lístků máty
  • 2 lžíce lístků koriandru (nepovinné :))

Ingredience na dressing:

  • 1 lžíce palmového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • pár kapek limetkové šťávy
  • chilli podle chuti a odvahy

Pomelo

TIP: Aby byl salát o něco výraznější a chutnější, můžete do něj přidat vařené krevety.

Postup:

  • Pomelo oloupejte a natrhejte na kousky (zhruba o velikosti para ořechů).
  • Na pánvi opečte strouhaný kokos tak, aby chytl zlatavou barvu.
  • Arašídy nasekejte a lehce opražte.
  • Šalotky nakrájejte nadrobno.
  • Mátu a koriandr nasekejte a vše v míse smíchejte.
  • A je čas na dressing.
  • V hmoždíři nebo v mixéru rozemelte chilli papričky s cukrem, rybí omáčkou a limetkovou šťávou, dokud nevznikne pasta.
  • Teď už jen dressing smíchejte s ingrediencemi v míse a exotický salát je na světě.

Co říkáte na pomelo? Oslovily vás jeho zdravotní účinky a možnosti využití? Už jen stačí okusit ho na vlastní chuťové pohárky.

Mňam

Na to si objednám ingredience

Související články

Všechny články

Cheesecake z kozího sýru s šalotkový chutney od Pavla Berkyho

Kozí sýr je delikatesa, která si jistě zaslouží naši pozornost. Hodí se do pomazánek, salátů, sendvičů, omelet i do sladkých pokrmů. Jaký recept z kozího sýru pro vás připravil všestranný Pavel Berky?

7 domácích dipů, které musíte vyzkoušet

Domácí dipy dovedou zachránit nejednu situaci. Ať už si chcete zpříjemnit večerní sledování oblíbeného filmu, nebo narychlo chystáte občerstvení pro nečekanou návštěvu, stačí jen nakrájet zeleninu, vytáhnout chipsy nebo tortilly a vytvořit k nim omáčky z ingrediencí, které najdete v lednici a ve spížce.

Originální občerstvení na oslavu: Tapas, nachos, brownies a hummus

Přemýšlíte, jaké občerstvení připravit na oslavu namísto chlebíčků? Inspirujte se za hranicemi a připravte nezapomenutelné slavnostní pohoštění, které bude chutnat všem. Přinášíme vám tipy na ty nejoblíbenější dobroty a poradíme, jak je připravit.

Vajíčková, česneková nebo škvarková? Recepty na oblíbené domácí pomazánky

Další článek