Odkud pomelo pochází a kde se pěstuje?
Pomelo k nám dorazilo z jihovýchodní Asie, konkrétně z Malajsie. Číňané ho pěstují již tisíce let a podávají ho tradičně během lunárního Nového roku (22. ledna). I když silná kůra pomela dovede skvěle ochránit před chladem, nejlépe se mu daří ve středomořském podnebí – takže tam, kde není ani příliš horko, ani moc studeno. Dnes se nepěstuje jen v Číně, ale i v Mexiku a USA, nejvíc v Arizoně, Kalifornii, Texasu a na Floridě. V Evropě se mu daří hlavně ve Španělsku. Pomelo se sklízí od konce října přes celou zimu až do jara.
Rozeznejte zralé pomelo a správně ho skladujte
Nejdůležitějším rozpoznávacím znamením krásně zralého pomela je barva – ta by měla být světle žlutá, i lehce nazelenalá je ok. Dejte pozor na sytě žluté zbarvení, to už značí přezrálost. Pomelu se dobře odpočívá na chladném místě. Nemusí jít nutně o ledničku, stačí i spižírna. Dokonalým řešením pro dlouhodobé skladování je vlhký sklep.