Podzim bývá z hlediska počasí neúprosný. Slunné a teplé počasí se střídá se sychravými rány, a je proto velmi snadné prochladnout nebo chytnout rýmu. Existují však potraviny, které dokážou nejen zahřát, ale také dodat potřebné vitaminy. Jak můžete podpořit svou imunitu (nejen) na podzim a která jídla byste měli zařadit do jídelníčku?
Přichází chladnější období roku a spolu s ním i spoustu potenciálních narušitelů vaší imunity. Které to jsou a jak můžete podpořit svou imunitu?
Jak posílit imunitu na podzim a v zimě?
V první řadě je třeba zmínit, že o svou imunitu byste měli pečovat v průběhu celého roku. Největší hrozbou pro imunitu v chladnějších měsících totiž bývá nevlídné počasí, na které většina lidí není zvyklá. A právě celoroční posilování obranyschopnosti vám pomůže se připravit na případné změny teplot a na další imunitu ohrožující vlivy. Jak tedy posilovat imunitu? Kromě konkrétních potravin vám pomůže i otužování.
Otužování aneb Jak začít s otužováním?
Otužování je poslední léta populární záležitostí. Mnozí lidé si však pod otužováním představí skupinku lidí v plavkách a s čepicemi, kteří sekají led v rybníce, aby se v něm následně mohli vykoupat. Ano, takto skutečně může otužování vypadat, nicméně k tomuto stadiu vedou desítky menších stupínků, které jsou daleko příjemnější a ne tolik extrémní.
Než se tedy vrhnete do ledových ker či pod studenou sprchu, zkuste se nejprve otužovat vzduchem. Co to znamená? Pokud chodíte na procházky, setrvejte v tomto zvyku i během podzimu a zimy. Zařaďte do procházek svižnou chůzi a zvolte spíše sportovní než vycházkové oblečení. S postupnými změnami teplot si i vaše tělo bude přivykat většímu chladu a rázem proniknete do tajů otužování.
Podobně můžete postupovat i ve sprše, kde nemusíte hned přetáčet kohoutek na nejnižší stupeň. Začněte nejprve vlažnou vodou, a jakmile si na ni zvyknete, teplotu dál postupně snižujte.
Zařaďte do jídelníčku rakytník
Rakytník bývá poslední dobou zařazován mezi superpotraviny. Hojně jej využívají zejména lékárníci a obecně lidé, kteří chtějí podpořit své zdraví. A co to vlastně rakytník je? Celým jménem se mu říká rakytník řešetlákový a jedná se o keř s výraznými oranžovými, někdy až červenými plody.
Lidé se k němu rádi uchylují zejména proto, že obsahuje až 200× vyšší množství vitaminu C než citron. A jak jistě víte, právě vitamin C hraje důležitou roli při posilování a udržování imunity. Kromě toho v sobě rakytník ukrývá také provitamin A (beta-karoten), dále vitaminy D, F a K nebo třeba železo a mangan. Co všechno rakytník dokáže? Jeho konzumace:
- napomáhá ke správné funkci imunitního systému,
- podporuje zdravé trávení,
- přispívá ke správné funkci krevního oběhu,
- pozitivně ovlivňuje zdraví pokožky.
TIP: Rakytník do jídelníčku nejlépe zařadíte v podobě bio rakytníkového sirupu. Ten bývá doslazován medem či cukrem, takže bude chutnat jak dospělým, tak i dětem.
Sáhněte po zázvoru
Jednou z velmi oblíbených podzimních a zimních potravin je zázvor. Jedná se o oddenek, který snadno oloupete, nakrájíte a zpracujete podle potřeby. Někteří jej používají jako koření, jiní využívají jeho sílu při přípravě čajů a dalších teplých nápojů. Má totiž specifickou a velmi pikantní chuť, čímž dokáže příjemně zahřát organismus zevnitř a takříkajíc protáhnout dutiny.
Zázvor obsahuje vitaminy A, B, C a E a také některé minerály, jako například hořčík, vápník nebo třeba železo. Navíc má mnoho zdraví prospěšných účinků:
- působí antibakteriálně a protizánětlivě,
- pomáhá zlepšovat trávení a také zmírňuje pálení žáhy,
- stimuluje krevní oběh,
- může působit jako afrodiziakum.
TIP: Zařazení zázvoru do jídelníčku zdaleka není taková věda, jak se může zdát. Přidat ho můžete nejen do čaje, ale také do dýňové polévky či do zlatého mléka.
Recept na zázvorový čaj
- ½ citronu
- 10 g zázvoru
- 1 snítka čerstvé máty
- 1 lžička medu
- 300 ml horké vody
Postup:
Nejprve přiveďte vodu k varu. Mezitím si oloupejte zázvor a nakrájejte ho na tenké plátky. Stejně tak pokrájejte i citron a oboje vložte do většího hrnečku. Přidejte do něj také omyté lístky máty a vše zalijte vroucí vodou. Na závěr vmíchejte lžičku medu. Vyčkejte přibližně 3 minuty a pusťte se do popíjení čaje.
Nezapomínejte na česnek
Další velmi mocnou potravinou v oblasti posilování imunity je česnek. Jeho sílu vyzdvihovaly už naše babičky a velmi dobře věděly proč. Česnek má, podobně jako již zmíněný rakytník a zázvor, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Také obsahuje selen a vitaminy A, B, C a E. Pokud navíc sáhnete po organicky vypěstovaném česneku, můžete se těšit na vyšší množství síry, a tudíž i na léčivější účinky. Nejen že je česnek přirozeným posilovačem imunity, ale také:
- snižuje riziko vzniku aterosklerózy,
- snižuje hladinu cholesterolu,
- napomáhá předcházet mrtvici či infarktu.
Pokud chcete z česneku vytěžit maximum, konzumujte jej ideálně syrový. Někteří odvážlivci dokážou sníst stroužek česneku na posezení. Pokud vás tato představa úplně neláká, přidejte česnek třeba do pomazánky.
TIP: Hledáte recept na vynikající česnekovou pomazánku? Pročtěte si náš článek o pomazánkách. Najdete tam i tu česnekovou.
Jaký je váš tajný tip na posílení imunity? Dejte nám o něm vědět na našem Instagramu.