5 tipů, čím nahradit mouku

Pečení bez mouky už dávno není sci-fi. Alternativ, kterými můžete v těstě nahradit bílou mouku, je mnoho. A moučníky z nich většinou chutnají neskonale lépe než při použití pšeničné verze. Inspirujte se naším výběrem a dopřejte si sladkou odměnu ve zdravějším kabátu. 

01. 06. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Pečení bez mouky už dávno není sci-fi. Alternativ, kterými můžete v těstě nahradit bílou mouku, je mnoho. A moučníky z nich většinou chutnají neskonale lépe než při použití pšeničné verze. Inspirujte se naším výběrem a dopřejte si sladkou odměnu ve zdravějším kabátu. 

1. Mandlová mouka

Mandlová mouka z vás udělá vyhlášenou cukrářku široko daleko, je totiž jemně nasládlá a moučníku tak dodá jedinečnou lahodnou chuť. Ostatně, je to tajná přísada do proslulých francouzských makronek. Vyrábí se z najemno rozemletých mandlí, takže v ní nenajdete lepek, ale zato velké množství vlákniny, zdravých tuků nebo železa. Navíc se s ní pracuje velmi podobně jako s tou pšeničnou. V receptech ji stačí nahradit ve stejném množství.

2. Jáhlová mouka

Jáhly patří k nejstarším evropským plodinám a je škoda, že se z našeho jídelníčku tak trochu vytratily. V poslední době však hlásí sladký návrat v rozemleté podobě. Jáhlová mouka je bohatá na zinek, vitamín B i železo. Obzvlášť cenná je pro malé děti, protože má vysoký obsah minerálních látek, které jsou důležité pro stavbu kostí a kloubů. Jáhly mají specifické aroma, proto je lepší tuto mouku při pečení kombinovat ještě s jinými.

Tip: Dali byste cokoliv za něco sladkého na zub? Vyberte si na Dáme jídlo dezert, na který máte chuť, a nechte si dovézt.

3. Kokosová mouka

Kokosová mouka je v kuchyni mocná čarodějka. Krásně provoní koláče, buchty i lívance. Navíc je bohatá na minerály a vlákninu. Ocení ji tak nejen celiakové, ale díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná i na dietní pečení. Těsto z kokosové mouky může ale někdy být pro nezkušené pekaře nevyzpytatelné. Mnohem více saje tekutinu a poměr ingrediencí v receptu je proto třeba intuitivně měnit. Do moučníku se nebojte přidat více másla nebo vajec, aby byl kyprý a vláčný.

4. Jablečná mouka

Že jste o ní ještě neslyšeli? Zatímco v zahraničí je to populární alternativa běžné mouky, Češi s ní moc často nepečou. Jablečná mouka přitom skvěle nahradí nejen mouku, ale i cukr. Je přirozeně nasládlá, bezlepková, plná ovocné chuti a antioxidantů. Vyrábí se ze sušených jablek, která se rozemelou na určitou hrubost. Těsto z jablečné mouky vám vykouzlí dokonalý perník, sušenky i dortový korpus.

Tip: Nebojte se míchat různé druhy alternativní mouky, například jablečná mouka s mandlovou spolu tvoří lahodnou dvojici.

pečení bez mouky

5. Amarantová mouka

Amarant neboli laskavec je poměrně vzácná rostlina, kterou používali už Aztékové. Mouka z něj namletá má nízký glykemický index a je bohatým zdrojem bílkovin, díky čemuž je oblíbená především mezi vrcholovými sportovci, vegany a diabetiky. Amarantovou mouku však při pečení vždy kombinujte ještě s jiným typem mouky, abyste získali těsto vyvážené chutí i konzistencí. Pokud v receptu použijete pouze amarantovou mouku, může se pak stát, že z trouby vytáhnete kamenný dezert.

Tip: Dokonalou drobenku zvládnete připravit i bez másla, cukru a pšeničné mouky. Drobenkové tipy a triky jsme pro vás shrnuli v článku Dokonalá drobenka? Jde to i bez másla a bez cukru

Související články

Všechny články

Ideální jídlo na piknik? Tipy na exotická jídla, se kterými zázaříte

Ptáci zpívají, slunce svítí a ve vzduchu je cítit jaro. Takové krásné dny doslova vybízí k tomu, abychom je strávili venku od rána do večera. V parku, v lese, u řeky nebo jen tak na zahradě. A protože na čerstvém vzduchu vše chutná nejlépe, připravili jsme pro vás inspiraci, jak uspořádat hostinu pod širým nebem a užít si krásné počasí plnými doušky.

Vaření na chalupě: Naučte se péct v remosce

Remoska, český vynález, ve kterém nejen chalupáři pečou už téměř 70 let. Slavný hrnec v poslední době zažívá renesanci a hravě v něm připravíte nedělní oběd, koláč i chleba k snídani. Prozradíme vám, jak na…

5 tajemství SaSaZu

Ochutnejte tu nejlepší asii v Praze, přichází SaSaZu. O váš gastronomický zážitek se postará šéfkuchař Andy Tan, který je s restaurací spojen od jejího otevření. Jeho specialitou je kombinace oblíbených pouličních jídel…

7 důvodů, proč si užít Happy Meal, i když vám už není sedm

Happy Meal. Šťastné jídlo. Oběd, večeře, sváča s odměnou. My odrostlí školním lavicím na něj často nahlížíme jako na něco zapovězeného a nás už nehodného. Chyba lávky. Důvodů, proč si ho občas…

Další článek