Palačinky pro zdraví a krásu

Chcete si dopřát lahodnou a sladkou snídani? Vsaďte na smyslné palačinky! Můžete si je připravit na tradiční způsob, nebo je odít do zdravějšího kabátku. Záleží pouze na vás.

18. 01. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Málokterá snídaně oplývá tak delikátní chutí jako palačinky. Tenké smažené placky zlehka posypané cukrem nebo plněné šťavnatou marmeládou. Tak či onak, jedná se o dokonalou symfonii chutí. Jenže co když jste se rozhodli, že s novým rokem zapracujete na zdravé životosprávě, a nadýchané palačinky se vám zrovna do jídelníčku nehodí? Nebojte, lze je připravit tak, abyste potěšili chuťové buňky, ale váš pas je nezaznamenal.

Sladký příběh palačinek

Teorií o tom, odkud palačinky pocházejí, je hned několik. Jedna z nich pojednává o Francii, kde se již bezpočet let připravují chutné crêpes. Ty jsou však mnohem tenčí než naše české palačinky, nicméně těsto je prakticky stejné. Dalším rozdílem je způsob podávání. Francouzi totiž svoje crêpes skládají do úhledných trojúhelníčků a polévají je různými druhy polev či alkoholem. Jak se tedy stalo, že jsou naše palačinky tlustší a plné marmelády?

Za inovativní přístup ke crêpes vděčíme pravděpodobně kuchaři Franciscu Palaccinimu, který přenesl recept z francouzského dvora do Uher. Aby úplně neopsal, rozhodl se pro tvorbu tlustšího těsta a také jiný způsob podávání, a to sice v podobě ruliček naplněných marmeládou. Palačinky se postupně dostaly až k nám v trochu jiné, avšak stále sladké podobě.

Jak palačinky obléct do zdravého kabátku?

Nejspíš si říkáte, že pochoutku, jakými jsou zrovna palačinky, opravdu nelze vyšperkovat zdravějšími surovinami. Vždyť se smaží na másle, mají v sobě bílou mouku a 3 lžíce marmelády ke štíhlé linii také rozhodně nepřispějí. Jenže – světe, div se – ono to skutečně jde!

Bílou mouku snadno nahradíte například pomletými ovesnými vločkami nebo špaldovou či ječnou moukou. Vajíčka v receptu můžete směle ponechat, protože jsou zdrojem bílkovin i zdravých tuků, a co se týče másla, hravě si vystačíte s nepřilnavou pánví a pár kapkami oleje.

Recept na celozrnné špaldové palačinky

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml polotučného mléka
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • trocha řepkového oleje na smažení
  • čerstvé ovoce
  • nepražené kakao
  • nízkotučný tvaroh
  • med nebo čekankový sirup

Postup:

Smíchejte všechny ingredience na palačinkové těsto kromě oleje. Metličkou těsto pořádně vyšlehejte do hladké konzistence. Rozehřejte si plotnu na vyšší stupeň, položte na ni pánev a tu potřete pár kapkami oleje. Následně vždy nalijte trochu těsta na pánev a krouživými pohyby vytvořte tenkou placku. Palačinky musíte hlídat, aby se nepřipekly, po chvilce je proto otočte a opečte i z druhé strany. Tento postup opakujte i pro zbytek těsta.

Na závěr palačinky přeložte do trojúhelníků, přidejte tvaroh, nakrájené čerstvé ovoce a vše posypte trochou kakaa a polijte medem nebo čekankovým sirupem.

Recept na proteinové palačinky

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 30 g proteinu (ideálně s příchutí vanilky nebo čokolády
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • trocha řepkového oleje na smažení
  • řecký jogurt
  • ořechové máslo
  • čerstvé ovoce
  • skořice

Postup:

Smíchejte všechny ingredience kromě oleje a vytvořte z nich hladké palačinkové těsto. Předehřejte si pánev na středně vysoký stupeň. Pokud máte nepřilnavou pánev, můžete olej úplně vynechat, v opačném případě potřete pánvičku olejem a nalijte na ni trochu těsta. Kroužením vytvořte tenké placky, které obracejte ve chvíli, kdy se v nich začnou dělat malé bublinky. Tímto způsobem opečte všechny palačinky. Na závěr je můžete ozdobit řeckým jogurtem, ovocem, ořechovým máslem a skořicí.

Palačinky jako chutné a vyvážené jídlo

Samotné palačinky vás moc nezasytí, proto je dobré je trochu „vytunit“ a doplnit o pořádnou porci bílkovin a zdravých tuků. Místo sladké marmelády použijte čerstvé ovoce, například v podobě jahod, borůvek, kiwi nebo banánu. Šlehačku nahraďte nízkotučným tvarohem, řeckým jogurtem nebo hustým bílým jogurtem. A případné sladké polevy a sirupy můžete vyměnit za čekankový sirup, kvalitní povidla nebo ořechová másla.

Na své si také přijdete, pokud patříte mezi milovníky semínek a ořechů, můžete jimi totiž zasypat palačinky a doplnit je tak o porci zdravých tuků.

Dbejte však na adekvátní množství, semínka i ořechy jsou totiž pěkně tučné a rázem se tak může stát, že vám zdravé palačinky zasype nezdravé množství tuku.

Recept na palčinky z ovesných vloček

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • trocha slunečnicového oleje na smažení

Postup:

Předehřejte si pánvičku na vyšší teplotu. Během rozehřívání pánve si pomelte ovesné vločky na hladkou mouku. Tu následně smíchejte se všemi ingrediencemi na těsto kromě oleje a metličkou vyšlehejte jemné palačinkové těsto. Na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje a jemně jej rozetřete ubrouskem. Vylijte trochu těsta na pánev a krouživými pohyby vytvořte palačinku. Opečte ji dozlatova z obou stran a opakujte postup se zbylým palačinkovým těstem. Palačinky můžete na závěr ozdobit hustým bílým jogurtem, opečeným jablkem a kvalitní domácí marmeládou.

Mohou být palačinky i veganské?

Originální recept na palačinky zahrnuje vejce, kravské mléko a někdy i máslo na smažení. To všechno jsou živočišné produkty, které jsou sice chutné, ale mnoho strávníků se čím dál více přiklání k veganským variantám tradičních pokrmů. Pokud si tedy potrpíte na recepty bez živočišných produktů, vězte, že i palačinky si můžete připravit ve veganském kabátku. Vejce totiž můžete úplně vynechat a klasické mléko snadno vyměníte za jakékoliv rostlinné. Máslo na smažení také nepotřebujete, jelikož vám bohatě postačí rostlinný olej.

Recept na veganské palačinky

  • 100 g hladké mouky
  • 200 ml sójového mléka
  • špetka skořice
  • trocha řepkového oleje na smažení
  • domácí marmeláda
  • ořechové máslo
  • čerstvé ovoce
  • rostlinný jogurt

Postup:

Nejprve si prosejte mouku, abyste ji zbavili přebytečných hrudek. Mouku smíchejte s rostlinným mlékem a špetkou skořice a nechte několik minut odpočívat. Mezitím si rozpalte pánev na středně vysoký stupeň a přidejte trochu oleje. Ten rozetřete ubrouskem nebo mašlovačkou. Jakmile bude pánvička dostatečně rozehřátá, nalijte na ni trochu palačinkového těsta. Rozlijte jej do krajů a opečte palačinku dozlatova z obou stran. Výsledné palačinky můžete ozdobit rostlinným jogurtem, ovocem, ořechovým máslem nebo marmeládou.

Související články

Všechny články

4 moderní veganské dezerty, které vás dostanou

Od snadných dezertů, když vás honí mlsná, po sofistikované zákusky, kterými ohromíte. Máme pro vás veganské dezerty, u kterých nikdo neuhádne, že jsou připravené ze surovin čistě rostlinného původu. Ať už jste vegani nebo jen chcete být na jaře fit, tyhle zdravé sladké zákusky si zamilujete.

Recept na cupcakes aneb Objevte svět sladkých minidortíků

Malý sladký bochánek zdobený dokonale krémovou korunou. Řeč je o malém dortíku přezdívaném jako cupcake. Nezáleží na tom, zdali sáhnete po tom čokoládovém, vanilkovém, nebo ovocném. Cupcake vám nepochybně zpříjemní sobotní popíjení kávy nebo víkendový čaj o páté. Jak si upéct domácí cupcakes?

Zimní koláče aneb Jak zpracovat mražené ovoce

Máte na mrazáku zásoby ovoce ještě z léta? Upečte si lahodný borůvkový, rybízový nebo meruňkový koláč!

Meruňkový koláč jako od babičky

Máloco definuje chuť léta jako čerstvě upečený meruňkový koláč. Obzvlášť pokud si jej dopřejete na zahrádce spolu s šálkem horké kávy. Že se vám také sbíhají sliny? Pojďte si s námi připravit jednoduchý moučník, který potěší chuťové pohárky a vykouzlí sladký úsměv. Jak na meruňkový koláč?

Další článek